V Ligi ABA ima Cedevita Olimpija dve zmagi in tri poraze, je pa zato uspešnejša v Evropskem pokalu, kjer je dobila uvodni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
V Ligi ABA ima Cedevita Olimpija dve zmagi in tri poraze, je pa zato uspešnejša v Evropskem pokalu, kjer je dobila uvodni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Po dolgem času so ljubljanski navijači lahko znova spremljali domačo evropsko tekmo. Zbralo se jih je 1800 – zagotovo bi jih bilo več, če ne bi hkrati igrali tudi nogometaši Olimpije na sosednjem stadionu – in podobno kot v nedeljo proti Budućnosti so pripravili dobro vzdušje. Tokrat so jih njihovi ljubljenci nagradili z zmago nad Bourgom (91:79), ki so ga dvakrat premagali že v lanski sezoni.

V 6. krogu Lige ABA čaka Cedevito Olimpijo gostovanje v Laktaših pri Igokei. Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Izjemna strelska predstava Olimpije za zanesljivo zmago

"Zahvalil bi se navijačem, ki so nam res pomagali. Napadalno smo odigrali dva dobra polčasa, v prvem pa smo bili slabi v obrambi. V drugem smo bili agresivnejši "na žogi" in na njihovem "pick and rollu". Dobro smo si pomagali. Dobra obramba je dvignila našo samozavest, prihajali smo do tranzicijske igre. Na vsaki tekmi moramo igrati tako, in ne le en polčas. Bourg je dobra ekipa, to pa je za nas zelo pomembna zmaga. Moramo zmagovati doma, če želimo priti v drugi del," je dejal Jurica Golemac.

Zmaji so prejšnji teden slavili na zahtevnem gostovanju v Las Palmasu, ko je bila odločilna obramba v drugem polčasu, z začetkom sezone 2:0 pa so v Evropskem pokalu postavili dobre temelje za izpolnitev osnovnega cilja, napredovanje v drugi krog. Obe zmagi so vknjižili po težkih porazih v Ligi ABA, kjer so sicer izgubili tri tekme zapored: "Velikokrat se zgodi, da ekipa po takih porazih "razpade". Fantje so stopili skupaj. Večkrat sem dejal, da je ekipa karakterno zelo močna. Poudarjamo njihov ego, da si ne smejo dovoliti izgubljati. Imamo dovolj kakovosti, da se lahko merimo z vsemi. Brez dvoma je ta tekma dobra popotnica za naprej."

Edo Murić se zaveda, kako pomembna tekma zmaje čaka v soboto proti Igokei. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić se zaveda, kako pomembna tekma zmaje čaka v soboto proti Igokei. Foto: www.alesfevzer.com

Užitek je bilo igrati v takem vzdušju. Videli ste, da so nam dali posebno energijo. Rad bi se jim zahvalil, da so prišli v takem številu. Vabim jih, da pridejo v še večjem številu. So nam v veliko pomoč. Ko enkrat vidiš lepo zapolnjene tribune, se zavedaš odgovornosti, saj so si ljudje vzeli čas in te prišli gledat. Potem ni več izgovorov. Daš vse od sebe za vsakega, ki si je vzel čas in prišel navijat zate. Pozivam navijače, da skupaj naredimo lepo zgodbo in čim bolj napolnimo Stožice.

Edo Murić

"Po porazu z Budućnostjo smo se veliko pogovarjali, analizirali, se prepirali … Vedeli smo, da ni realna slika, da izgubljamo tekme, kot smo jih. Res je, da smo igrali proti dobrim tekmecem, a imamo izkušnje in moramo zato igrati veliko pametneje. Vsi skupaj moramo garati drug za drugega. Imamo veliko dobrih igralcev. Enkrat bo izstopal eden, naslednjič nekdo drug in to je kakovost ekipe. Ko se igra na dva ali tri dni, ne moreš pričakovati, da bo vsak dan razpoložen isti košarkar. V obrambi pa moramo biti vsi ves čas dobri. Moramo igrati kot prava ekipa. Ta tekma nam je dala odgovor in sem vesel za fante, da dobijo samozavest in potrditev njihove kakovosti," je dodal Olimpijin trener.

Po prvem polčasu je sicer vodil Bourg (48:49). V obrambi so imeli zmaji v prvi polovici dvoboja kar nekaj težav, je pa zato hitro steklo v napadu. Že v prvem delu so gostitelji izza črte, ko so zadeli osem trojk, metali 66-odstotno, za dve pa 73-odstotno. Na koncu je bila ljubljanska trojka 53-odstotna (14/26), met za dve pa 76-odstoten, v drugem polčasu pa je sledil zasuk predvsem po zaslugi dobre domače obrambe. Igra v napadu je lepo tekla in v drugem delu so Ljubljančani zbrali 15 od svojih 23 podaj, kar je nasploh največje njihovo število v tej sezoni, a ključ je bil torej znova v defenzivi.

"V prvi četrtini smo bonus izpolnili v zadnjih sekundah, kar se ne sme zgoditi. Pripravljali smo agresivno obrambo proti njihovemu "pick and rollu", pa smo bili daleč od igralcev. Poudarjali smo, da je Axl Julien njihov najnevarnejši igralec, pa je dal deset točk in osem podaj v prvem polčas. Za Pierra Pelosa smo rekli, da le meče z razdalje, pa je imel trojke 4/4. Bili smo jezni, tudi igralci pa so se zavedali, da niso dobro igrali. Ko smo stopnjevali agresivnost, smo dajali lahke koše in pridobili samozavest. Občinstvo se, ko vidi lahke koše in dobro obrambo, dvigne," je razlagal Golemac.

Murić blestel v Stožicah, Olimpija do druge zmage

Prvi strelec Olimpije je bil z 21 točkami Edo Murić (4/5 za dve, 3/5 za tri), ki je odigral daleč najboljšo tekmo v sezoni. "Nedvomno sem potreboval tako tekmo. Najpomembneje je, da smo igrali ekipno, predvsem v obrambi. Ko si pomagaš v obrambi, se tudi v napadu bolje čutiš. Žoga je lepo krožila, in ko sem bil sam, sem zadeval. Vsi se zavedamo svojih vlog in od njih ne smemo odstopati. Enkrat bo nekdo izstopal, nekateri bodo večkrat, glavno pa je, da smo na koncu tekem zadovoljni. Smo malce prestari, da bi točkovno tekmovali med sabo. Moramo igrati kot prava ekipa in ne smemo odstopati od tega. Vemo, da je to pravi recept, in mislim, da smo na pravi poti," je bil zadovoljen kapetan slovenske reprezentance.

Strelsko se je prebudil Marcus Keene, ki je bil do zdaj največji dolžnik ljubljanske zasedbe. Američan ima še ogromno rezerv pri organizaciji igre in pri kreaciji, prav tako v obrambi, je pa proti Bourgu potrdil, da gre za sicer zelo kakovostnega strelca. Z odličnim metom iz igre (4/4 za dve, 4/6 za tri) je prispeval 20 točk: "Zagotovo mu bo to dalo dodatne samozavesti. Ne le njemu, ampak tudi soigralcem, da vidijo, da mu lahko zaupajo. Napadalno je zelo kakovosten igralec. Veliko se pogovarjamo z njim, saj je še mlad košarkar, ki še ni igral na tej ravni. Ko vidi, kako se pripravljajo nanj, je malce presenečen. Vesel sem, da je imel tako tekmo, a ves čas poudarjam, da je to le ena tekma. Kot pravimo po porazu, da eden ne pomeni preveč, enako velja za zmago. Smo na dobri poti, kar se je videlo tudi na nekaterih tekmah, ko smo jih izgubili, saj nismo bili konstanti," je o svojem varovancu spregovoril Golemac.

"Lepo smo si delili žogo, igrali kot ekipa in zadevali v odločilnih trenutkih. V drugem polčasu je bila dobra tudi obramba, kar je bil ključ do zmage," je jedrnato tekmo opisal Keene. "Ta tekma je bila pomembna za vse nas. Tudi zame. Veliko sem vložil v košarko, sem samozavesten in vem, da me trenerji in soigralci podpirajo. Ves čas me spodbujajo in mi zaupajo. Za nami so zahtevni trije porazi. Vem, da na teh tekmah nisem bil pravi in sem razočaral ekipo. Moram biti agresiven, kot sem bil tokrat, in igrati svojo igro ter narediti vse, da pomagam ekipi do zmage."

Marcus Keene je odigral svojo najboljšo tekmo v dresu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Marcus Keene je odigral svojo najboljšo tekmo v dresu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica:                             
VIRTUS BOLOGNA          2  2 0   29  4
CEDEVITA OLIMPIJA       2  2 0   14  4
BUDUĆNOST               2  2 0    8  4
VALENCIA                2  1 1    9  3
REYER VENEZIA           2  1 1    3  3
GRAN CANARIA            2  1 1    2  3
BURSASPOR               2  1 1  -10  3
PROMITHEAS              2  0 2  -14  2
RATIOPHARM ULM          2  0 2  -18  2
JL BOURG                2  0 2  -23  2

Zdaj zmaje čakata dve gostovanji. V Evropskem pokalu se bodo v sredo srečali z znancem iz lanske sezone Bursasporjem. Lani so obe tekmi – domača je bila prestavljena zaradi covida-19 – odigrali v Bursi in obe dobili, a turški klub ima leto kakovostnejšo ekipo. Še predtem jih čaka zelo pomembna preizkušnja v Ligi ABA, ko bodo v soboto gostovali v Laktaših pri neugodni Igokei. V Republiki Srbski je imela Olimpija vedno veliko težav.

"V Ligi ABA nam je do zdaj zmanjkalo tudi nekaj sreče. Proti FMP-ju je bil res "kiks", proti Budućnosti je odločala ena žoga. Nismo bili pravi, pa smo bili vseeno blizu zmage. Imamo mešane občutke. Zdaj nas čaka zelo težka tekma, teren v Laktaših je vroč. Čeprav je Igokea močno spremenila ekipo, je znova zelo dobra, kar je dokazala z zmago nad Zvezdo. Igra odlično košarko, a mi moramo gledati na svojo igro. Recept mora biti podoben kot proti Bourgu. Treba se bo stepsti za vsako žogo in ne obupati. Moramo biti prava ekipa v dobrem in slabe. Tekma je zelo pomembna, saj moramo prinesti proti FMP-ju, nasploh pa bi bila zmaga v Laktaših lepa popotnica za naprej," je sklenil Murić.

Cedevita Olimpija blesti v Evropskem pokalu, v Ligi ABA pa išče pot iz krize