Andrej Stavrov se je izkazal na svojih prvih štirih tekmah Lige ABA. Pred prihodom v Novo mesto je igral v slovenski ligi za Triglav. Foto: KK Krka/Drago Perko
Andrej Stavrov se je izkazal na svojih prvih štirih tekmah Lige ABA. Pred prihodom v Novo mesto je igral v slovenski ligi za Triglav. Foto: KK Krka/Drago Perko

Slovenski pokalni prvaki so jadransko sezono začeli z gostujočima porazoma proti Cedeviti Olimpiji in Megi, v dvorani Leona Štuklja, ki velja za kar neugodno gostovanje, kjer so se v zadnjih letih opekli tudi veliki favoriti, pa so na kolena spravili Mornar in Zadar. Če so bili popolnoma nemočni v Stožicah, pa so bili v Beogradu blizu zmagi, ko so imeli v podaljšku napad za zmago, a ga zapravili: "Osebno sem z začetkom zelo zadovoljen. Zdi se mi, da se ekipa zelo dobro čuti tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Dobro se razumemo in smo dobri prijatelji. Mislim, da to veliko pomeni. Rezultatsko bi lahko bilo še bolje, saj nam je zmaga proti Megi za las ušla iz rok, ampak na splošno smo lahko vsi zadovoljni s startom, le upam, da nadaljujemo v takem ritmu."

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju!

V 5. krogu Lige ABA bo Cedevita Olimpija v nedeljo ob 19.00 gostila Budućnost. Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Vsi vemo, da je Partizan zelo kakovostna ekipa. V Beograd ne gremo z belo zastavo in samo zato, da odigramo. Kot vsaka ekipa je tudi Partizan premagljiv. Gremo se borit, bo pa zagotovo zelo težko pred njihovimi navijači in pod vodstvom takega trenerja, kot je Željko Obradović.

Andrej Stavrov pred gostovanjem pri Partizanu

"Zagotovo so nam te zmage in predstave dale dodatno samozavest, ki smo jo potrebovali. Res je, da smo od začetka priprav dobro in veliko trenirali. Nekje se to mora poznati. Na prvi tekmi Lige ABA proti Olimpiji je bila razlika res velika. Zdelo se je, da smo bili popolnoma nemočni, a se mi zdi, da tista tekma ni bila realen pokazatelj stanja v naši ekipi. Že na naslednji tekmi smo potem pokazali velik napredek v igri in dokazali, da se lahko kosamo z vsakim, tudi z ekipami, ki merijo v ligi zelo visoko," je o prvih tekmah sezone dodal Stavrov, ki nadaljuje družinsko tradicijo, saj je bil košarkar že njegov oče Jurij.

Kranjčan, ki je avgusta dopolnil 20 let, je s povprečjem 12 točk na tekmo drugi Krkin strelec za Rokom Stipčevićem, posebej pa je navdušil v zadnjem krogu ob zmagi nad Zadrom (80:66), ko je prispeval 20 točk. V novem okolju se je odlično ujel in presenetljivo hitro postal zelo pomemben člen dolenjske ekipe: "Sem zelo zadovoljen. Lahko rečem, da je vse skupaj nad mojimi pričakovanji, predvsem zato, ker sem prvič v klubu, ki igra na tako visoki ravni, kot je Liga ABA. Zelo sem vesel, da sem se tako hitro prilagodil in ujel, da dobivam tako lepo minutažo. Imamo vidno vlogo, zaradi česar sem res pozitivno presenečen."

Ob zmagi nad Zadrom je Stavrov v slabe pol ure prispeval 20 točk (3/6 za dve, 4/10 za tri). Foto: KK Krka/Drago Perko
Ob zmagi nad Zadrom je Stavrov v slabe pol ure prispeval 20 točk (3/6 za dve, 4/10 za tri). Foto: KK Krka/Drago Perko

V državnem prvenstvu je Krka zanesljivo dobila vse tri obračune do zdaj. Stavrov se je lani v dresu Triglava prvič srečal s prvoligaško konkurenco. Po sezoni, ko je v statistiko vpisoval 15,8 toče, je s prestopom h Krki sledil velik korak naprej in debi v močni Ligi ABA: "Mislim, da s preskokom v Ligo ABA nisem imel pretiranih težav. Zagotovo mi je tu pomagala tudi moja višina, saj lahko kombinirano igram na položajih ena, dve in tri. Brez dvoma je igra tukaj hitrejša, agresivnejša, a mislim, da sem se dokaj hitro prilagodil. Lahko rečem, da se kariera lepo počasi vzpenja. Prej sem v Kranju igral drugo ligo, se nato lani srečal s prvo, zdaj pa je s prihodom h Krki narejen velik korak naprej. Nekateri so dvomili o tem, ali sem sposoben tako zgodaj zaigrati na tej ravni. Verjel sem vase, kar je bilo ključnega pomena."

Krka je v Novem mestu najprej premagala Mornar, Stavrov pa je tedaj dal 14 točk (4/5 za dve, 1/3 za tri). Foto: KK Krka/Drago Perko
Krka je v Novem mestu najprej premagala Mornar, Stavrov pa je tedaj dal 14 točk (4/5 za dve, 1/3 za tri). Foto: KK Krka/Drago Perko

Z dobro obrambo pride zajetna minutaža

Stavrov je polivalenten košarkar, ki je dober strelec z razdalje, hkrati pa tudi kakovosten kreator igre. V mlajših selekcijah je sprva igral na položaju organizatorja igre, v zadnjih sezonah pa večino na položaju dve in tri. "Trener Damjanović mi je rekel, da me letos vidi tudi na položaju ena, kar mi je zelo všeč. Osebno rad igram na tem položaju, saj imam rad žogo v rokah in kreiram zase in za druge. Dobivam torej tudi priložnost v vlogi organizatorja igre. Upam, da bo v prihodnosti tega čim več. Mislim, da se kar dobro znajdem na vseh treh položajih," je o igralnem mestu spregovoril 196 centimetrov visoki košarkar, ki bi trenutno za primarni položaj izbral dve, v prihodnost pa pravi, da bi bil najraje organizator igre.

Pod vodstvom Daliborja Damjanovića, ki je lani v drugi polovici sezone prevzel Krko, se dokazuje kar nekaj mladih slovenskih košarkarjev. Čeprav oba prihajata iz Kranja, se pred skupnim sodelovanjem v Novem mestu nista poznala, zdaj pa se Stavrov počasi pod njegovo taktirko prebija v ospredje: "Pred prihodom h Krki ga nisem poznal. Ko sva govorila po podpisu pogodbe, je seveda dejal, da mi ne more ničesar vnaprej obljubiti, kar je logično. Moja naloga je, da se dokažem na treningih, dobro delam v obrambi in posledično tako dobim minutažo. Trudim se delati vse to in mislim, da mi za zdaj kar dobro uspeva. Sem zadovoljen."

Oče je igral košarko, ampak se za ta šport nisem odločil zaradi njega. Nikoli me ni silil, da bi postal košarkar, mi je pa vedno pripravljen pomagati, če ga kaj vprašam, ali dati nasvet, če ga potrebujem.

O očetu Juriju Stavrovu

"Damjanović je zelo energičen trener, ki ve, kaj hoče. Jasno pove, kaj pričakuje od nas. Poudarek je na obrambi. Če defenzivno dobro opravljamo svojo nalogo, dajemo vse od sebe in igramo z veliko energije, nam v napadu pusti precej manevrskega prostora, da lahko kreiramo in – če lahko tako rečem – uživamo v košarki. Ključno pa je, da damo v obrambi vse od sebe, smo fokusirani in se držimo sistema," je o Damjanovićevi filozofiji spregovoril Andrej Stavrov, odkritje uvoda letošnje sezone.

Pred tremi leti odšel k Primorski, a jo hitro zapustil

V Krkini ekipi sta Stipčević in Luka Lapornik najizkušenejša košarkarja, hkrati pa tudi dobra mentorja mladim igralcem: "Res sta oba zelo pomembna člena naše ekipe. Veliko nam pomagata. Všeč mi je, da jima ni težko, kadar koli mladi igralci česa mogoče čisto ne dojamemo ali ko potrebujemo pomoč. Vedno si vzameta čas. Vesel sem, da imamo dva tako izkušena igralca, na katera se lahko vsi zanesemo." Jedro ekipe pa sestavlja kar nekaj mladeničev, ki so za zdaj v veliki večini pustili dober vtis: "Za mlade igralce je najpomembnejše, da dobijo priložnost. To je ključnega pomena, da se lahko gradi samozavest. Všeč mi je, da dobivamo takšno minutažo, in le upam, da nadaljujemo dobre predstave."

Košarko je začel igrati v Stražišču, potem pa se je uveljavil pri Triglavu, vmes je bil kratek čas pri Primorski, zdaj pa je velik korak naprej naredil s selitvijo v Novo mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Košarko je začel igrati v Stražišču, potem pa se je uveljavil pri Triglavu, vmes je bil kratek čas pri Primorski, zdaj pa je velik korak naprej naredil s selitvijo v Novo mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Po dokazovanju pri Triglavu poleti ni veliko okleval, ko je na vrata potrkala Krka: "Neki manjši slovenski klubi so pokazali določen interes. Vemo, kaj pomeni Krka. Odločitev je bila zelo preprosta. Nekaj zanimanja je bilo tudi iz tujine, a je bila ta ponudba najprivlačnejša. Sem vesel, da sem se tako odločil." Pred tremi leti je sicer iz Kranja odšel k Primorski, a Koper hitro zapustil. "Bilo je nekaj dejavnikov, ni mi pa žal, da sem se takrat vrnil v Kranj. Vse ima svoje pluse in minuse. Ko sem se vrnil, sem se lahko posvetil sebi. V Kopru ne bi mogel uskladiti šolanja s treningi, verjetno tudi ne bil zaigral za prvo ekipo in bi bil posojen v kakšen drugoligaški klub, kar pa ni bil cilj," je dejal študent drugega letnika Fakultete za šport, ki je potem v Kranju dokončal gimnazijo Franceta Prešerna.

Generacija 2001 zelo obetavna

Stavrov je letnik 2001, v katerem je kar nekaj zanimivih imen, ki se počasi prebijajo v članske ekipe (Gregor Glas, Rok Radović, Žiga Samar … op. a.). Pred dvema letoma je ta generacija zasedla tretje mesto na evropskem prvenstvu do 18 let, letos pa je, prav tako v Grčiji, osvojila t. i. challenger, enega izmed turnirjev, ki jih je Fiba zaradi pandemije izvedla namesto klasičnih prvenstev: "Dolgo sem bil član reprezentančnih akcij, ti dve pa sta bili moji najljubši. S fanti se zelo dobro poznamo, saj smo dolgo igrali skupaj. Postali smo prava ekipa tudi zunaj igrišča in res je bilo užitek igrati z vsemi. Kar malo je škoda, da je konec teh mlajših akcij. Mislim, da je naša generacija obetavna, in upam, da se mogoče s temi fanti kdaj srečamo tudi v članski reprezentanci."

Če bo Stavrov še naprej tako napredoval, kot je v zadnjem času, bo zagotovo kmalu potrkal tudi na reprezentančna vrata, četudi je na njegovih položajih velika konkurenca: "Za zdaj si postavljam bolj kratkoročne cilje. Želim si izboriti čim večjo vlogo v ekipi. Sprva, da dobivam priložnost v slovenski ligi, in če je možnost, v Ligi ABA. Že zdaj sem jo v jadranskem tekmovanju dobil veliko. Ne gledam na statistiko, ampak želim čim bolj pomagati ekipi. Za zdaj mi kar dobro uspeva in sem zelo zadovoljen. Seveda bi v prihodnosti rad zaigral še na višji ravni. Rad bi enkrat nastopil v Evroligi, da bi občutil čar, kako je zaigrati na najvišji evropski ravni. Seveda pa je velika želja priti v člansko reprezentanco. To so sanje vsakega košarkarja, kar pa bi bila tudi velika potrditev mojega dela in seveda hkrati izjemna čast."