Poleg ljubljanskih Stožic in Tivolija bi prvenstvo gostilii še Celje, Maribor, Novo mesto in Ptuj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Poleg ljubljanskih Stožic in Tivolija bi prvenstvo gostilii še Celje, Maribor, Novo mesto in Ptuj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dvorana Zlatorog v Celju je poleg Stožic edina, ki izpolnjuje pogoje. Foto: MMC RTVSLO
Bo EP v košarki 2013 v Sloveniji?

Prav finančni razlogi naj bi bili krivi za umik Italijanov, ki so tako edini preostali kandidatki Sloveniji omogočili "avtocesto" do organizacije največjega športnega dogodka na naših tleh. Vse bo znano najpozneje 5. decembra, ko bo FibaEurope sporočila ime prireditelja evropskega prvenstva leta 2013.

Fibi kar 8 milijonov evrov
Košarkarska zveza Slovenije je Fibi že nakazala pristojbino za vloženo kandidaturo, ki znaša 50.000 evrov. Če Slovenija dobi Eurobasket, bo morala država plačati garancijo v višini 750.000 evrov, leta 2013 pa še preostanek do 4 milijonov, kolikor zahteva Fiba za organizacijo prvenstva. Vsak organizator mora nakazati še 4 milijone evrov (od leta 2010 do 2013 vsako leto po milijon) za "razvoj evropske košarke". Obveznosti do Fibe torej znašajo 8 milijonov evrov.

Okoli 6 milijonov za organizacijo
Seveda pa to ni vse. KZS je na vlado poslal okvirni proračun za stroške organizacije, ki naj bi znašali 5,8 milijona evrov. V to vsoto so vključeni stroški z namestitvijo ekip, stroški ljudi, stroški TV-produkcije, izdelava vseh potrebnih zadev za "branding", oglaševanje itd.

Denar tudi za obnovo in gradnjo novih dvoran
K temu je treba dodati še stroške za obnovo dvoran. Po najnovejšem načrtu naj bi prvenstvo potekalo v Ljubljani (Stožice, Tivoli), Mariboru (Tabor), Celju (Zlatorog) ter novih dvoranah v Novem mestu in na Ptuju. Vse dvorane morajo imeti najmanj 5.000 sedišč. Sklepni dvoboji morajo potekati v dvorani z 12.000 sedeži.

Poljaki Eurobasket 2009 končali z dobičkom
Finančni zalogaj je velik, a organizatorji Eurobasketa na Poljskem leta 2009 so projekt končali s precejšnjim plusom.

Bo EP v košarki 2013 v Sloveniji?