Memi Bečirović je nazadnje vodil reprezentanco Irana. Foto: EPA
Memi Bečirović je nazadnje vodil reprezentanco Irana. Foto: EPA
Memi Bečirović
V Sloveniji se je izkazal na klopi Heliosa, ki ga je popeljal do dvojne krone. Foto: www.alesfevzer.com

Klub iz Stožic se je z Bečirovićem dogovoril za sodelovanje do konca sezone. "Odločitev glede menjave trenerja nikakor ni bila lahka, saj nastope na evropski sceni ocenjujemo kot zelo uspešne. Uspela nam je tudi vključitev nekaterih mladih igralcev, na katerih bomo gradili prihodnost, a smo po izgubljenem polfinalu Pokala Spar enostavno morali ukrepati in v dani situaciji ocenili, da je menjava na trenerskem mestu poteza, ki lahko ekipo prerodi z novim pristopom in energijo. Metode dela trenerja Bečirovića ocenjujemo kot primerne za uspešno dokončanje sezone v Ligi ABA in državnem prvenstvu, ki nas čaka. Dogovor smo sklenili do konca aktualne sezone. Alešu Pipanu se v imenu kluba iskreno zahvaljujem za ves vloženi trud, profesionalen in korekten odnos in doprinos h klubu v zadnjih dveh sezonah," je povedal predsednik kluba Jani Möderndorfer.

"Union Olimpijo dobro spremljam že celotno sezono in lahko rečem, da gre za simpatično mlado ekipo, ki lahko še vedno doseže zastavljene cilje, ki so pred njo v tej sezoni. Veseli me, da je uprava kluba v meni prepoznala trenerja, ki lahko nadaljuje dobro zastavljeno delo in konča sezono s čim boljšim rezultatom. Lepo je videti tudi, da na vrata članske ekipe končno trka nekaj izjemnih domačih talentov. Zavedam se težke naloge, ki je pred mano, saj je ekipa deluje psihično načeta, pestijo pa jo tudi poškodbe. Sprva bom opravil pogovore s člani strokovnega štaba in igralci, nato pa se bomo lotili priprave na tekmo v Skopju," je dodal Bečirović.

Pri Olimpiji leta 2007 ostal le pol sezone
Menjava trenerja se po izpadu v polfinalu pokala zdi povsem smiselna in pričakovana. Pipan je lani ostal brez ene izmed glavnih dveh slovenskih lovorik, letos pa so Ljubljančani šele drugič v zgodovini ostali brez finala pokala. 53-letni Bečirović je dobro uveljavljen trener. Po delovanju v domači Slovenski Bistrici in Mariboru je prvič k Olimpiji prišel leta 1999, ko je prevzel mladinski pogon.

Nato se je preizkusil v Zrečah in Šoštanju, prvič pa je v tujino odšel pred desetimi leti, ko je prevzel Rimini. Leta 2007 je s Heliosom osvojil dvojno slovensko krono, naslednjo sezono pa je sedel na Olimpijino klop. Ostal je le pol sezone, sledila pa je selitev v ukrajinski Azovmaš. Nato je deloval še pri belgijskem Oostendeju in iranskem Mahramu. Slovensko reprezentanco je vodil na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010, ko je izbrana vrsta zasedla osmo mesto, zadnja tri leta pa je bil na čelu Irana in z njim osvojil dva azijska pokala in azijsko prvenstvo. Iran je vodil tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji.

Predsednik redkobeseden, Bečirović verjame v ekipo
Predsednik redkobeseden, Bečirović verjame v ekipo