Dvoboj Jake Blažiča in Miloša Teodosića. Blažič je dosegel 25 točk, Teodosić 13 in 8 podaj. Foto: KK Cedevita Olimpija
Dvoboj Jake Blažiča in Miloša Teodosića. Blažič je dosegel 25 točk, Teodosić 13 in 8 podaj. Foto: KK Cedevita Olimpija

Ljubljančani so prvo četrtino dobili za sedem, nato pa je na sceno stopil Belinelli, ki je po 13 sezonah v Ligi NBA Virtus okrepil novembra. 34-letnik je v drugi četrtini Olimpiji nasul 14 od svojih 25 točk, Bolonjčani pa so ta del dobili kar s 35:16. Dvakratni evropski prvaki so v nadaljevanju zlahka kontrolirali tekmo in prišli do prepričljivre zmage.

Ob Belinelliju (met 5/9, za tri 3/5) je z 22 točkami in 9 skoki izstopal Vince Hunter. Po 13 točk sta dosegla Kyle Weems in Miloš Teodosić (trojke 2/7), ki je prispeval še 8 podaj, a je imel tudi 5 izgubljenih žog. Jaka Blažič je vknjižil 25 točk (met za tri 4/4), Kendrick Perry 22. Dvomesten je bil še Mikael Hopkins (10).

Golemac: Imeti moramo veliko več individualne odgovornosti

11 točk Belinellija v štirih minutah
Uvodna četrtina je minila v znamenju Ljubljančanov. Blažič je zabil za 2:0, potem ko je ukradel žogo Teodosiću, kar je še podžgalo zmaje. Ti so po polovici prve četrtine vodili z 10:6 in si takoj zatem priigrali največjo prednost na srečanju (16:8). Italijani so v prvi četrtini metali trojke 0/8.

Vstop Belinellija je popolnoma spremenil potek tekme. Izkušeni NBA-veteran je dosegel 11 točk v štirih minutah in Virtus je prvič povedel (23:22). Blažič je s prvo trojko Olimpije izenačil na 26, potem pa je sledil nov šov Belinellija. Z delnim izidom 10:0 so Bolonjčani pobegnili na dvomestno prednost, ki jo je ob koncu polčasa z dvema zaporednima trojkama še povišal Stefan Marković. Zmaji so na odmor odšli na -12.

Belinelli je v slabih 10 minutah vknjižil 17 točk, Weems 11. Nerazpoloženi Teodosić je v prvem delu dosegel vsega tri točke (trojke 0/4), imel pa je štiri podaje. Pri Olimpiji sta bila s po 12 točkami najučinkovitejša Perry in Blažič. Virtus je v drugi četrtini zadel šest trojk.

Olimpija največ prišla na minus sedem
Olimpija je bolje začela tudi drugi polčas. Približala se je na 49:42, toda na drugi strani je s prvo trojko na tekmi odgovoril Teodosić. Ljubljančane je v igri držal Blažič, ki je do polovice tretje četrtine dosegel 17 točk (trojke 3/3). Tudi v nadaljevanju so varovanci Aleksandra Đorđevića zlahka držali prednost in pred zadnjimi desetimi minutami vodili s 60:49.

Zadnjo četrtino je s trojko odprl Belinelli. Italijani so hitro ušli na +15, kar je bilo tudi izenačenje najvišje prednost na tekmi. V zadnjih pet minut srečanje je Virtus vstopil s prednostjo 76:60 in tekma je bila praktično odločena. Olimpija se do konca ni več približala na enomesten zaostanek.


IZJAVI PO TEKMI
Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije: Zaslužena zmaga Virtusa Segafreda Bologne. Mi smo imeli svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Nedopustno je, da smo v prvem polčasu tekmecem dovolili do desetih napadalnih skokov in ob tem naredili zgolj sedem osebnih napak. Ko se takšna ekipa enkrat oddalji, se ji je težko znova približati. Potrebujemo veliko več odgovornosti posameznikov v napadu in obrambi. Moramo biti boljši in se vrniti k osnovam. V porazu ni nič dobrega. V drugem polčasu smo tekmecem sicer dopustili zgolj tri skoke v napadu in naredili petnajst osebnih napak. Videlo se je, da smo dvignili raven agresivnosti in spremenili svojo miselnost. A ne sme se zgoditi, da na tak način igramo zgolj 20 minut.

Jaka Blažič: "Mi smo lahko zadovoljni zgolj s prvo četrtino, v kateri smo igrali dobro v obrambi in strpno v napadu. Temu je sledil padec v igri v drugi četrtini. Prejeli smo 35 točk, kar je na gostovanju pri takšnem moštvu absolutno preveč. Nismo se mogli več vrniti v igro. V tretji četrtini smo nato ponovno dvignili energijsko raven v svoji igri in odigrali nekoliko čvrsteje, a tekmeci imajo v svojih vrstah preveč talenta, zato nismo mogli zaustaviti njihovega napada. Za nas je bila to dobra tekma, ki je pokazala, kje smo in kaj nam pred nadaljevanjem sezone še manjka.”


EVROPSKI POKAL
DRUGI DEL, skupina G, 1. krog

VIRTUS BOLOGNA - CEDEVITA OLIMPIJA
90:76 (11:18, 35:16, 14:15, 30:27)
Belinelli 25, Hunter 22, Weems in Teodosić po 13; Blažič 25, Perry 22, Hopkins 10, Murić 6, Brown in Dimec po 4.

Odigrano v torek:
BUDUĆNOST - JL BOURG EN BRESSE
108:80 (26:17, 29:24, 29:25, 24:14)

V četrtfinale napredujeta prvi dve ekipi.