Miloš Teodosić je bil izbran za najkoristnejšega posameznika rednega dela Evropskega pokala. Foto: Virtus - Giulia Pesino
Miloš Teodosić je bil izbran za najkoristnejšega posameznika rednega dela Evropskega pokala. Foto: Virtus - Giulia Pesino

Sloviti italijanski velikan, s katerim so zmaji v zlatih evroligaških časih odigrali nekaj nepozabnih dvobojev, letos velja za glavnega favorita drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine. Po finančnih težavah, ki so pestile bolonjski klub predvsem v prejšnjem desetletju, se zdaj že nekaj let skuša vrniti na pota stare slave. Dvakratni evropski klubski prvak je pred dvema letoma, ko ga je že vodil Đorđević, slavil v Fibini ligi prvakov, zdaj pa je cilj enega najuspešnejših italijanskih moštev, kjer so nekoč igrali tudi velikani slovenske košarke, zdajšnji športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović, Jure Zdovc, Marko Milić, Rašo Nesterović in Matjaž Smodiš, vrnitev v Evroligo.

Sorodna novica Brown: Tako v Evropskem pokalu kot v ABA smo sposobni priti med najboljše štiri

"Virtus je glavni favorit za osvojitev Evropskega pokala. S prihodom Belinellija imajo zagotovo največji proračun v tekmovanju. Gre za ekipo, ki jo sestavljajo sami vrhunski košarkarji, med njimi taki, ki so igrali v NBA, veliko v Evroligi in osvajali naslove ter medalje na največjih tekmovanjih. O kakovosti ni treba izgubljati besed. Dvoboj z njimi predstavlja nagrado za uspešno opravljen prvi del. Žal mi je le, da ni gledalcev na tekmah, da bi lahko letos videli eno takšno ekipo v Ljubljani. Naredili bomo vse, da nam tudi v tem delu uspe dober rezultat in prekrižamo načrte kateremu izmed favoritov. Kakovost imamo, smo samozavestni in želimo v Evropi narediti še kaj," je Virtus opisal ljubljanski trener Jurica Golemac, ki se je kot košarkar Olimpije v Evroligi srečal tudi z Virtusom.

Golemac: Virtus je favorit za naslov v Evropskem pokalu

V skupinskem delu Virtus neporažen

Najstarejši italijanski klub, ki je bil včasih bolj znan po sponzorskih imenih, najbolj kot Knorr in Kinder, je na papirju sestavil najmočnejšo zasedbo v Evropskem pokalu, kar je potrdil tudi z izvrstnimi predstavami v skupinskem delu. Je edina ekipa, ki je nanizala vseh deset zmag, kar ji je uspelo v konkurenci Lokomotiv Kubana, Monaca, Andorre, Lietkabelisa in Antwerpna. Moštvo iz najbolj košarkarskega mesta na Apeninskem polotoku je najboljša napadalna ekipa Eurocupa. Virtus ima najučinkovitejši napad, v katerem si bolonjski košarkarji podelijo največ podaj, najboljši pa so tudi po odstotku meta. Dobra je tudi njihova obramba, saj gre za ekipo, ki ukrade največ žog in podeli največ blokad. Ena izmed šibkih točk so izgubljene žoge, kjer so sicer najracionalnejši v tekmovanju zmaji, ki pa so imeli s tem težave na zadnjem obračunu Lige ABA v Zadru, ko so jih zapravili kar 23.

Amar Alibegović je drugi od treh sinov Teomana Alibegovića. 25-letni in 206 centimetrov visoki krilni center je pred prihodom v Bologno igral za Virtus Romo, predtem pa se je šolal na univerzi St. Johns v ZDA. Nastopil je za italijansko selekcijo U20, za člansko reprezentanco pa je izbral Bosno in Hercegovino. Foto: Virtus - Giulia Pesino
Amar Alibegović je drugi od treh sinov Teomana Alibegovića. 25-letni in 206 centimetrov visoki krilni center je pred prihodom v Bologno igral za Virtus Romo, predtem pa se je šolal na univerzi St. Johns v ZDA. Nastopil je za italijansko selekcijo U20, za člansko reprezentanco pa je izbral Bosno in Hercegovino. Foto: Virtus - Giulia Pesino

Motor igre je 33-letni srbski virtuoz Teodosić, ki je bil s 14,6 točke, 6,4 podaje, izsiljenimi skoraj petimi osebnimi napakami na tekmo in indeksom 18,4 izbran za MVP-ja rednega dela tekmovanja. Konec novembra se je ekipi pridružil italijanski zvezdnik Belinelli, ki do zdaj v Evropskem pokalu še ni igral. 34-letnik, ki prihaja iz okolice Bologne, je eden najboljših evropskih ostrostrelcev. Izjemen strelec za tri točke je 13 sezon igral v Ligi NBA in s San Antoniem leta 2014 tudi osvojil šampionski prstan. Pred odhodom v ZDA je bil član obeh bolonjskih klubov, Virtusa in Fortituda. Več kot deset točk v povprečju dosegata tudi dva ameriška branilca Kyle Weems in Josh Adams, dodatno širino pa daje še en izkušen srbski košarkar Stefan Marković. Pod obročem ob Američanih Vincentu Hunterju in Julianu Gamblu veliko dela opravi Amar Alibegović, sin Teomana Alibegovića, najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance.

"Zelo smo veseli te uvrstitve v drugi del in smo v pričakovanju prve tekme, še posebej, ker igramo proti Virtusu, ki je glavni favorit tekmovanja. Vsak, ki spremlja košarko, ve, za kakšno ekipo gre, poimensko zagotovo najbolj zveneča v Evropskem pokalu. Ekipa je odlična, z veliko talenta in orožij v napadu, tako da bo naša obramba na prvi tekmi kar na preizkušnji," je dejal Olimpijin kapetan Jaka Blažič, ki je bil lani med sezono velika želja Virtusa, dogovor ni bil daleč, a je na koncu ostal v Ljubljani. "Pred prihodom Belinellija se je praktično vse vrtelo okoli Teodosića in njegove igre "pick and roll". Tudi ko dobijo skok, ga ves čas iščejo, da potem z dolgimi podajami skuša najti soigralce na odprtem terenu, da zaključujejo z odprtimi meti in polaganji. Seveda bo naš glavni fokus na njem. Z Belinellijem je prišla nova nevarnost. Ni igralec, ki kreira za druge, ampak v glavnem igra zase. Morali bomo biti zelo pozorni nanj, saj gre za res imenitnega strelca. Ne smemo pa pozabiti preostalih. Zame je zelo dober igralec Weems, prav tako Adams, ki prihaja s klopi in ima veliko točk v svojih rokah. Predvsem na zunanjih položajih preti res ogromno nevarnosti," je Blažič še pristavil o orožjih Virtusa.

Kako ustaviti Miloša Teodosića?

"Nihče v Evropi nima recepta, kako ustaviti Teodosića. Tu so potem še Belinelli, Weems, Adams, Marković … Ta zunanja linija bi zlahka igrala Evroligo. Morali jih bomo braniti kot ekipa, saj jih je ena na ena zelo težko. Morali si bomo pomagati, garati ves čas in ne bomo smeli odnehati. Ne smejo se storiti padci v obrambi. Morali bomo biti osredotočeni, da jim skušamo onemogočiti, da delajo stvari, ki so jih navajeni. Torej, da jih spravimo iz cone udobja. Teodosić in Belinelli imata verjetno plačo, kakršen je celoten naš proračun, in to z razlogom. Svoja orožja imajo s Hunterjem in Gamblom tudi pod obročem. Oba sta odlična atleta in fizično močna igralca. Dejstvo pa je, da je njihova zunanja linija bolj kakovostna od notranje, a je ekipa tako sestavljena, da odlično funkcionira eno z drugim," je dodal Golemac, ki ne bo mogel računati na Ivana Marinkovića, ki je bolan, a ne gre za covid-19.

Na drugi strani je tudi napad Olimpije, ki je na zadnjih sedmih evropskih tekmah slavila šestkrat, zelo učinkovit. Zanimivo je, da sta to edini zasedbi, ki sta imeli razliko v koših v skupinskem delu več kot +100. Prvič se bosta kluba srečala v Evropskem pokalu, sicer pa sta do zdaj odigrala deset dvobojev, z 8:2 je uspešnejši Virtus. Golemac je sicer dejal, da so njegovi varovanci v zadnjem času padli v igri, saj imajo preveč nihanj. Glavna težava je konstanta v obrambi in skok, kjer se pozna, da pod obročem ni atletskega košarkarja in fizično dominantnega posameznika. Tudi pri Olimpiji je precej kakovostnejša zunanja vrsta, močno orožje pa met izza črte.

Če mene vprašate, sem bil kar vesel s skupino, ki smo jo dobili. Mislim, da smo na papirju enakovredni tako z Budućnostjo kot z Bourgom. Virtus je prvi favorit tekmovanja, a tudi oni niso nepremagljivi, kar je dokazalo že nekaj ekip v italijanski ligi. Tudi v drugem delu imamo svoje načrte.

Jaka Blažič

Po gostovanju v Bologni bodo Ljubljančani naslednji dve tekmi odigrali na domačem parketu. Najprej prihaja Budućnost, s katero se bodo v tistem tednu srečali dvakrat, saj bodo nadomestili še prestavljeno srečanje Lige ABA, zatem pa še francoski Bourg. "Na Budućnost smo se že dvakrat pripravljali. Zagotovo smo mi od vseh vodilnih ekip Lige ABA najbolj zmanjšali proračun. Budućnost ga je še povečala, vložila več denarja, pripeljala zelo dobre igralce in naredila ekipo, ki kotira na najvišja mesta. Letos je imela precej težav s koronavirusom in poškodbami, tako da niha v igri. Sicer tudi Bourg igra odlično, dvakrat je premagal Partizan, uspešen pa je tudi v francoski ligi. Z Omićem, Anđušićem, Ašćerićem in trenerjem Vučevićem imajo tudi balkanski pridih, Američani in Francozi pa dajejo moštvu atletske sposobnosti. Zagotovo pa sta to ekipi, s katerima se lahko kosamo, o tem ni dvoma," je o preostalih dveh nasprotnikih povedal Golemac.


Drugi del, skupinski del, 1. krog, torek ob 19.15:
BUDUĆNOST – JL BOURG EN BRESSE

Sreda ob 18.30:
VIRTUS BOLOGNA – CEDEVITA OLIMPIJA

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

14. krog DP: Krka-Hopsi 92:71

15

0 (0/1 za tri)

1

4

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

9. krog ABA: Zadar-Olimpija 78:80

34

23 (5/9 za dve, 3/5 za tri)

2

5

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

16. krog DP: Dynamic-Metalac 74:56

11. krog DP: Zlatibor-Dynamic 88:73

11. krog DP: Zlatibor-Dynamic 88:73

5

/

/

0

/

/

1

/

/

0

/

/

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

New York-Denver 89:114

Philadelphia-Denver 103:115

Denver-Dallas 117:124

Denver-Minnesota 123:116

3

2

/

/

0

0 (0/1 za tri)

/

/

0

1

/

/

0

0

/

/

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

9. krog ABA: Zadar-Olimpija 78:80

8

0

0

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Dallas-Orlando 112:98

Denver-Dallas 117:124

Houston-Dallas 100:113

35

43

38

20 (4/11 za dve, 3/9 za tri)

38 (11/15 za dve, 2/7 za tri)

33 (9/15, 3/10)

11

9

16

10

13

11

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Washington-Miami 124:128

Miami-Boston 105:107

Miami-Oklahoma City 118:90

20

28

22

21 (0/1 za dve, 7/9 za tri)

14 (4/7 za dve, 1/5 za tri)

7 (2/5 za dve, 1/2 za tri)

2

0

0

5

2

7

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

19. krog DP: Unicaja-Baskonia 79:91

18. krog EL: Baskonia-CSKA 95:93

5. krog EL: Alba-Baskonia 95:91

9

7

29

2 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

0 (0/2 za dve)

17 (4/4 za dve, 2/4 za tri)

0

0

2

1

1

2

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

16. krog DP: Zlatibor-Dynamic 88:73

11. krog DP: Zlatibor-Dynamic 88:73

10. krog DP: Dynamic-Mladost 87:90

34

27

36

22 (4/7 za dve, 2/9 za tri)

12 (4/4 za dve, 1/7 za tri)

25 (4/9 za dve, 4/9 za tri)

4

2

6

3

5

2

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

9. krog ABA: Zadar-Olimpija 78:80

18

4 (1/1 za tri)

3

1

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

9. krog LP: Cholet-Cmoki 89:71

34

13 (4/8 za dve, 1/5 za tri)

6

12

Jan Kosi (Krka)

14. krog DP: Krka-Hopsi 92:71

15

2 (1/2 za dve)

1

1

Luka Lapornik (Krka)

14. krog DP: Krka-Hopsi 92:71

/

/

/

/

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

/

/

/

/

/

Jurij Macura (FMP/SRB)

/

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

14. krog DP: Helios-Zlatorog 87:59

28

15 (4/5 za dve, 2/3 za tri)

1

4

Blaž Mesiček (Split/HRV)

17. krog DP: Split-Analitica 125:59

14. krog ABA: Split-Budućnost 78:77

16. krog Split-Puntamika 92:70

16

23

28

9 (2/3 za dve,)

18 (2/4 za dve, 3/5 za tri)

6 (2/4 za dve, 0/2 za tri)

3

1

6

4

2

5

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

VTB: Parma-Unics 69:76

VTB: Unics-Zielona Gora 65:64

25

17

5 (2/5 za dve)

4 (2/7 za dve)

3

3

0

1

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

9. krog ABA: Zadar-Olimpija 78:80

23

6 (0/1 za dve, 2/4 za tri)

3

1

Aleksej Nikolić (Partizan/SRB)

poškodovan

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

poškodovan

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

19. krog DP: Bilbao-Valencia 73:106

18. krog EL: Barcelona-Val. 89:72

11. krog DP: Joventut-Valencia 80:91

/

10

20

/

7 (1/2 za dve, 1/5 za tri)

9 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

/

1

2

/

2

4

Matic Rebec (Rouen Metropole/FRA, 2. liga)

6. krog DP: Rouen-Blois 70:73

33

14 (4/11 za dve)

6

6

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

/

/

/

/

/

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

/

/

/

/

/

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

12. krog DP: Bayern-Chmenitz 77:76

18. krog EL: Olympiacos-Bay. 84:82

/

/

/

/

Miha Škedelj (Krka)

14. krog DP: Krka-Hopsi 92:71

25

7 (2/4 za dve, 0/1 za tri))

3

1

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

19. krog DP: Gipuz.-Tenerife 89:87

27

13 (2/5 za dve, 3/5 za tri)

1

1

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

15. krog DP: Venezie-Reggio E. 95:75

16

6 (3/3 za dve)

4

0