Alvin Gentry po porazu ni bil pretirano razočaran, saj je dobro vedel, kako kakovosten igralec je Kobe Bryant. Foto: Reuters
Alvin Gentry po porazu ni bil pretirano razočaran, saj je dobro vedel, kako kakovosten igralec je Kobe Bryant. Foto: Reuters
Goran Dragič in Saša Vujačič
Saša Vujačič je imel ogromno dela z Goranom Dragičem. Foto: EPA
Kobe Bryant in Grant Hill
Kobe Bryant je 35 sekund pred koncem v svojem slogu dosegel odločilni koš na srečanju. Trener Sunsov Al Gentry ni mogel verjeti svojim očem, ko je šla žoga skozi obroč. Le nasmehnil se je in priznal, da je Kobe z naskokom najboljši košarkar na svetu. Foto: EPA
Phil Jackson in Kobe Bryant
Phil Jackson je (v vlogi trenerja) osvojil že 10 prstanov. Je prišel čas za novega? Foto: Reuters
Goran Dragič in Saša Vujačič
Goran Dragič in Saša Vujačič sta se v seriji udarila na nož. Foto: Reuters

Ron Artest, ki je s košem ob sireni odločil peto tekmo v Staples Centru, je blestel tudi tokrat. Prispeval je štiri trojke in s 25 točkami močno pripomogel k tretji zaporedni uvrstitvi Lakersov v finale Lige NBA. Varovanci Phila Jacksona so po treh četrtinah vodili kar z 91:74, potem pa je Dragič (12 točk; 5/9 iz igre) v minuti in pol nanizal osem točk zapored in dvignil US Airways Center na noge.

Znova v ospredju boj Vujačič-Dragič

11 minut in 18 sekund pred koncem je Saša Vujačič nenamerno udaril "Gogija" s komolcem v obraz in dobil nešportno osebno napako. Že na prejšnji tekmi sta oba igralca prejela tehinčni napaki zaradi prerivanja, tudi tokrat pa je Jackson Mariborčana poslal na Dragiča. Sunsi so približali le na tri točke zaostanka, a v ključnih trenutkih je imel vedno pravi odgovor Bryant. Priljubljeni "Black Mamba" je dosegel 37 točk, 35 sekund pred koncem pa je z nemogočega položaja odločil tekmo. Grant Hill ga je spravil z ravnotežja, roko mu je potisnil pred oči, a tudi to ni ustavilo MVP-ja lanskega finala.

Vabljeni o ogledu:
- Kako je Vujačič odrinil Dragiča

"Kobe je z naskokom najboljši igralec lige. Za njim dolgo časa ni nobenega igralca. Tako je že nekaj let. Igrali smo odlično, a proti tako razpoloženemu Bryantu je bilo nemogoče dobiti serijo. Ponosen sem na svoje fante, želim pa si, da bi Lakersi osvojili naslov," je dejal trener Phoenixa Al Gentry, ki je v letošnji sezoni dokazal, da je vrhunski strateg.
Artest kaznoval cono Phoenixa s trojkami
Lakersi sobili na začetku tekme nezgrešljivi v napadu. V uvodni četrtini so dosegli kar 37 točk (največ letos v končnici). Artest je blestel z 12 točkami, dvakrat je bil natančen izza črte. Conska obramba Sunsov ni delovala, Jackson je s številnimi videoanalizami našel šibke točke.
Sunsi popustili v 2. četrtini
Drugo četrtino je Vujačič otvoril s trojko, Dragič pa mu je odgovoril s štirimi točkami. Amamreja Stoudemireja, ki je na tretji tekmi dosegel 42 točk, so Lakersi odlično pokrili in Phoneix je sredi druge četrtine zašel v krizo. Po trojki Jordana Farmarja so prvaki povedli z 51:43. 12 sekund pred polčasom je Bryant zadel z desetih metrov z leve strani in stišal razgreto občinstvo v Arizoni (53:65).
Artest je s trojko in košem iz rakete poskrbel za delni izid 0:7 in najvišje vodstvo Lakersov na tekmi dve minuti pred koncem tretje četrtine (67:85). Bryant je nato nanizal šest točk zapored (74:91) in vse je kazalo na gladko zmago prvakov.
"Gogi" dvignil gostitelje iz brezna
Gentry je videl, da Steve Nash vsega bremena ne more nositi sam, zato ga je na začetku zadnje četrtine odpočil. Dragič je prevzel breme na svoja ramena in s prodori polnil koš Lakersov. Sam je z delnim izidom 8:0 znižal na 82:91. S silovitim zabijanjem se je prebudil tudi Stoudemire in sredi četrtine je visoka prednost Lakersov skopnela (90:95). V zadnjih petih minutah je Bryant dosegel kar 11 točk, vedno je našel pravi odgovor na izziv Sunsov. Gledalce in generalnega menedžerja Steva Kerra je sprevljal v obup. Še posebej neverjeten met mu je uspel 35 sekund pred koncem (100:107).

Finalna serija se bo začela v noči s četrtka na petek v Staples Centru. Celticsi in Lakersi so se v finalu pomerili že enajstkrat, le dvakrat pa so slavili Jezerniki.

Liga NBA, konferenčni finale, Zahod:

Phoenix (3) - LA LAKERS (1) 2:4
103:111 (34:37, 19:28, 21:26, 29:20)
Stoudemire 27, Nash 21, Richardson 13, Dragič 12 (met: 5/9), 2 skoka in 2 podaji v 17 minutah, Frye 12 in 13 skokov, Barbosa 7, Hill 6, Dudley 3, Amundson 2; Bryant 37, Artest 25, Fisher 11, Bynum 10, Gasol 9, Farmar 8, Odom 6 in 12 skokov, Vujačič 5 (met: 2/3) in skok v 11 minutah.

Vzhod:
BOSTON (4) - Orlando (2) 4:2

Veliki finale, spored serije
(vsi termini po slovenskem času):

Petek ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON 0:0
Ponedeljek, 7. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

Sreda, 9. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Petek, 11. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Morebitne tekme, ponedeljek, 14. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Sreda, 16. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

Petek, 18. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.