Jaka Blažič je letos v Evroligi z naskokom najboljšo predstavo prikazal že v tretjem krogu, ko je blestel ob veliki zmagi Baskonie nad Realom v Madridu. Blejec je tedaj dal 21 točk, le dvakrat pa je  še dosegel dvomestno število točk . Sicer je po obetavnem začetku pozneje igral vse manj, vmes tudi le po minuto ali dve, v zadnjih krogih pa je znova dobil nekoliko zajetnejšo minutažo. Skupaj je v dobrih 14 minutah na tekmo dosegal nekaj manj kot pet točk. Foto: EPA
Jaka Blažič je letos v Evroligi z naskokom najboljšo predstavo prikazal že v tretjem krogu, ko je blestel ob veliki zmagi Baskonie nad Realom v Madridu. Blejec je tedaj dal 21 točk, le dvakrat pa je še dosegel dvomestno število točk . Sicer je po obetavnem začetku pozneje igral vse manj, vmes tudi le po minuto ali dve, v zadnjih krogih pa je znova dobil nekoliko zajetnejšo minutažo. Skupaj je v dobrih 14 minutah na tekmo dosegal nekaj manj kot pet točk. Foto: EPA
Jaka Blažič
Blažič bo letos skoraj zagotovo zelo pomemben člen slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu. Foto: BoBo

Kot so zapisali na klubski spletni strani, je bil Blažič zaradi predanosti in značaja med najbolj priljubljenimi pri navijačih v Fernando Buesa Areni. Podobno je bilo že v Beogradu, ko je bil še član Crvene zvezde, s katero je osvojil Ligo ABA in srbsko prvenstvo. V prvi sezoni je v dresu kluba iz baskovske prestolnice odigral 61 tekem v Evroligi in španskem prvenstvu, v povprečju pa je v 18 minutah dosegal 7,2 točki. Letos je odigral tekmo več, v slabih 15 minutah pa je v povprečju prispeval po 5,5 točke na srečanje.

Blažič je na spisku kandidatov Igorja Kokoškova za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu. Zaradi poškodbe Zorana Dragića je pričakovati, da bo Gorenjec eden ključnih mož Slovenije na položaju branilca strelca in krila. Do zdaj je za izbrano vrsto odigral dve evropski in eno svetovno prvenstvo, slovenski dres pa je nosil tudi v lanskih kvalifikacijah. Na evropskem prvenstvu leta 2015 je bil s slabimi 13 točkami na tekmo za Zoranom Dragićem drugi strelec Slovenije.

Po dve leti igral tudi za Zvezdo, Olimpijo in Slovan
Blejec, ki je pred dnevi dopolnil 27 let, je septembra 2015 z Baskonio s trikratnimi španskimi prvaki podpisal triletno pogodbo. Pred tem je dve leti nosil dres Crvene zvezde, s katero je igral tudi v Evroligi. Po dve leti je prebil pri Unionu Olimpiji in Slovanu. V Ljubljano je prišel iz kranjskega Triglava, pred tem pa je igral še za Radovljico.

Klub iz Vitorie bo v novo sezono vstopil s precej spremenjeno ekipo. Nov je trener, saj je takoj po uspešni igralski karieri argentinski organizator igre Pablo Prigioni sprejel nov izziv. Na trenerskem stolčku je zamenjal Sita Alonsa, ki je odšel v Barcelono. Ob prekinitvi sodelovanja z Blažičem je Baskonia prekinila tudi pogodbo z brazilskim branilcem Rafo Luzem, pred dnevi pa je k Olympiacosu odšel francoski krilni center Kim Tillie, ki je v Pireju podpisal dvoletno pogodbo.