Izostanek Juana Carlosa Navarra bi bil velik hendikep za špansko reprezentanco. Foto: EPA
Izostanek Juana Carlosa Navarra bi bil velik hendikep za špansko reprezentanco. Foto: EPA
Sergio Scariolo
Uroš Slokar, Matjaž Smodiš
V slovensko dobro upajmo, da bosta lahko na Poljskem nastopila tudi Matjaž Smodiš in Sani Bečirovič. Foto: EPA

poškodbo spodnjega dela stopala, ki ga muči že nekaj let.

28-letni branilec katalonske Barcelone se bo zaradi bolečin v obeh stopalih, ki ga motijo v vsakdanjem življenju, moral odločiti, ali bo prestajal operacijo, po kateri bo moral počivati od štiri do šest mesecev. V zraku visi tudi nastop na bližnjem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer se bo četa Sergia Scariola 9. septembra pomerila tudi s slovensko izbrano vrsto.

EP-ja ne želi izpustiti
Kronična poškodba se "La Bombi" vleče že nekaj časa, kot pravi košarkar sam, pa so bolečine z leti vedno hujše. Če se bo odločil za operacijo, jo bo moral opravljati po koncu sezone, ko bo s pripravami začela španska reprezentanca, katere nastopov pa Navarro ne želi izpustiti.

97 tekem v enem letu
Povod k vedno večjim težavam je tudi visok ritem tekem, Katalonec je samo v lanski sezoni v dresu Memphisa, Barcelone in reprezentance odigral 97 srečanj, od tega jih je bilo kar 86 tudi uradnih. Od leta 2000, ko je bil prvič vpoklican v državno vrsto, ni izpustil niti enega prvenstva, največji uspeh pa je dosegel šest let pozneje, ko je Španija postala svetovni prvak.

V Evroligi prek 2.000 točk
Da gre za enega najboljših španskih košarkarjev, priča tudi dejstvo, da je 191 centimetrov visoki košarkar v četrtek proti Albi postal šele šesti košarkar, ki je v Evroligi dosegel že 2.000 točk. Juan Carlos je tudi eden najboljših strelcev za tri točke, njegov met v državnem prvenstvu je 45-odstoten.

Na tribunah tudi Gasol?
S podobno poškodbo se spopada tudi center Los Angeles Lakersev in Španije Pau Gasol, ki se še vedno ni odločil, ali se bo povabilu reprezentance odzval tudi letos. Najstarejši izmed bratov Gasol in pa velik Navarrov prijatelj je zaradi zdravstvenih težav že izpustil evropsko prvenstvo leta 2005 v Beogradu, ko se je preizkusil kot komentator, leto dni pozneje pa zaradi poškodbe v polfinalu ni mogel zaigrati v finalu svetovnega prvenstva, na katerem je Španija ponižala Grčijo (70:47).

Vprašljiva Smodiš in Bečirovič
S poškodbami pa se ne ubada le ekipa s Pirenejskega polotoka, kljub privolitvi je vprašljiv tudi nastop dveh slovenskih reprezentantov. Že dalj časa ima težave Matjaž Smodiš, ki je bil v letošnji sezoni poškodovan že trikrat, nazadnje pretekli vikend, ko je predčasno končal polfinalno tekmo ruskega pokala. Pred dnevi si je gleženj zvil tudi Beno Udrih, ki bo počival le nekaj dni, težave s koleni in gležnji pa ima tudi Sani Bečirovič, ki je letos postal najkoristnejši igralec rednega dela Evrolige.

A. B.