Metta World Peace v akciji proti Jamesu Hardnu. Foto: EPA
Metta World Peace v akciji proti Jamesu Hardnu. Foto: EPA

Kdo ve, kaj se je v času incidenta pletlo v njegovi glavi. O tem se z njim pravzaprav sploh še nisem pogovarjal. Vse skupaj je zelo neroden položaj. Kolikor vem, je s Hardnom vse v redu. Kar se tiče World Peacea ... Moral se bo osredotočiti predvsem nase. Sprejeti mora kazen in se pripraviti na povratek v ekipo.

Kobe Bryant
James Harden
James Harden je po udarcu World Peacea takole obležal na parketu. Foto: EPA

V nedeljo je World Peace, javnosti precej bolj znan pod imenom Ron Artest, po eni izmed akcij LA Lakersov s komolcem v glavo udaril košarkarja Oklahome Jamesa Hardna in si prislužil izključitev. Vodstvo Lige NBA je njegovo potezo ostro obsodilo, med najglasnejšimi je bil prav komisar lige David Stern: "Pretres možganov, ki ga je zaradi udarca utrpel Harden, dokazuje, kako nevarne so nešportne poteze na parketu - zlasti takrat, ko je udarec namerjen v glavo. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da še naprej varujemo košarkarje Lige NBA, četudi bomo morali poseči po hudih kaznih."


Številni pričakovali hujšo kazen
Incident je bil glavna novica v vseh večjih ameriških športnih medijih, o obnašanju World Peacea so debatirali v številnih oddajah in ugibali, koliko časa bo krilni igralec Lakersov odsoten s parketov. Številni so pričakovali precej hujšo kazen, a tudi sedem tekem prepovedi je za World Peacea, zlasti pa za njegovo ekipo, ki bo v končnici zaigrala kot tretja nosilka Zahoda, zelo huda. Glede na to, da je Oklahoma City Thunder drugi nosilec, se utegne zgoditi, da se bosta ekipi v konferenčnem polfinalu udarili takoj po odsluženi kazni nekdanjega člana Chicaga, Indiane, Sacramenta in Houstona.

Metta se je že opravičil
Na svoji spletni strani se je World Peace za nešportno potezo že opravičil: "Opravičujem se navijačem Oklahome in celotni organizaciji. Veselim se dneva, ko bom spet stopil na parket s svojimi soigralci in se boril za navijače Lakersov." Generalni direktor 17-kratnih prvakov Mitch Kupchak je dejal, da dejanja World Peacea ne obsojajo niti ne odobravajo. "Z nešportno potezo bi lahko resno poškodoval košarkarja nasprotne ekipe in zagotovo ga bomo v prvem krogu končnice še zelo pogrešali. Sprejeli smo kazen Lige NBA, a kljub temu World Peaceu stojimo ob strani in ga podpiramo. Poskrbeli bomo, da se bo v prihodnje na parketu obnašal bolj profesionalno," je novinarjem povedal Kupchak.

Bryant nima vpogleda v soigralčevo glavo
Za mnenje so novinarji povprašali tudi prvega zvezdnika Lakersov Kobeja Bryanta. "Kdo ve, kaj se je v času incidenta pletlo v njegovi glavi," je dejal 5-kratni prvak Lige NBA in dodal: "O tem se z njim pravzaprav sploh še nisem pogovarjal. Vse skupaj je zelo neroden položaj. Kolikor vem, je s Hardnom vse v redu. Kar se tiče World Peacea ... Moral se bo osredotočiti predvsem nase. Sprejeti mora kazen in se pripraviti na povratek v ekipo."

Brown je malce zaskrbljen
Trener Lakersov Mike Brown je izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da sedem tekem ne bo mogel računati na člana začetne peterke. "Seveda sem zaskrbljen. Gre za igralca, ki začenja tekme in je za nas zelo pomemben. Ne vem, kaj se mu je v času incidenta pletlo po glavi, z njim se še nisem pogovoril. Tega si Metta ne bi smel privoščiti in v prihodnje bo moral ohraniti trezno glavo," je dejal Brown, ki je bil pomočnik trenerja pri Indiani, ko je 19. novembra 2004 World Peace poskrbel za enega najhujših pretepov v zgodovini Lige NBA. Za udeležbo v pretepu si je pozneje prislužil prepoved igranja na 86 tekmah, zaradi katere je izgubil tudi slabih pet milijonov dolarjev. World Peace je svojemu trenerju v slačilnici dejal, da je Hardna udaril po nesreči. "Naj mu rečem, da je lažnivec? Dejal je, da tega ni storil namenoma. Ali je to res? Ne vem," je še povedal 42-letni trener.

Kdo ve, kaj se je v času incidenta pletlo v njegovi glavi. O tem se z njim pravzaprav sploh še nisem pogovarjal. Vse skupaj je zelo neroden položaj. Kolikor vem, je s Hardnom vse v redu. Kar se tiče World Peacea ... Moral se bo osredotočiti predvsem nase. Sprejeti mora kazen in se pripraviti na povratek v ekipo.

Kobe Bryant