DeMarcus Cousins je v prejšnji sezoni odlično sodeloval z Anthonyjem Davisom, vendar ga je zaustavila poškodba. Pri New Orleansu mu niso hoteli ponuditi nove pogodbe, ki bi bila blizu maksimalne. Foto: Reuters
DeMarcus Cousins je v prejšnji sezoni odlično sodeloval z Anthonyjem Davisom, vendar ga je zaustavila poškodba. Pri New Orleansu mu niso hoteli ponuditi nove pogodbe, ki bi bila blizu maksimalne. Foto: Reuters

Cousins, ki okreva po poškodbi ahilove tetive, je lani v New Orleansu na 48 tekmah v povprečju dosegal 25,2 točke, 12,9 skoka in 5,4 podaje na srečanje. Pelikani so se nekaj ur prej dogovorili s prostim igralcem Los Angeles Lakersov Juliusom Randlom in se praktično odpovedali Cousinsu, za katerega bi morali z novo pogodbo pošteno seči v denarnico.

Tako se je 27-letni Cousins ob pomanjkanju ponudb, kot sam pravi, odločil za Golden State. Z branilci naslova je podpisal enoletno pogodbo za samo 5,3 milijona dolarjev. V igri je bil tudi Boston. Cousins je povedal, da se je za Bojevnike odločil po pogovorih s Stephom Curryjem, Kevinom Durantom in Draymondom Greenom, soigralci iz ameriške reprezentance. "Vsi so bili vzhičeni," je povedal Cousins.

Cousins si je strgal ahilovo tetivo januarja in naj bi bil pripravljen za začetek priprav. Cousins namerava povsem zaceliti poškodbo in priti v formo, ki bi mu naslednje poletje kot prostemu igralcu spet navrgla dolgoročno pogodbo blizu maksimalne plače.

Kvote na Golden State, ki je bil že tako prvi favorit za ubranitev naslova, so na ameriških stavnicah še dodatno padle. Odhod Cousinsa v že tako najmočnejše moštvo je povzročil veliko razburjenje med ljubitelji Lige NBA, saj bo liga še dodatno izgubila zanimivost. Pozivajo komisarja Adama Silverja, naj kaj ukrene proti nastajanju supermoštev, ob katerih druge ekipe praktično nimajo možnosti.
Izmed štirih največjih ameriških poklicnih lig je Liga NBA daleč najmanj izenačena, kar potrjuje tudi četrto zaporedno finale med Golden Statom in Clevelandom. Tega letos zagotovo ne bo v finalu, a zmagovalec je praktično že znan.

Golden State je šesto moštvo v zgodovini, a prvo po Bostonu v sezoni 1975/76, ki bo imelo v svoji ekipi pet All-Star košarkarjev iz prejšnje sezone.