Luka Dončić zelo motiviran pričakuje kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić zelo motiviran pričakuje kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

"Občutki ob ponovnem prihodu v reprezentanco so zelo dobri. Igrati za Slovenijo je vedno velika čast. Še posebej s takimi fanti. Vsi soigralci so super. Veliko se družimo in res sem vesel, da sem tukaj," je v uvodu na novinarski konferenci povedal ljubljanski košarkarski čarodej, ki se je izbrani vrsti pridružil v torek. V dresu Slovenije je debitiral leta 2017, ko je bil komaj polnoleten in tedaj na nepozabnem EuroBasketu v Helsinkih in Carigradu prispeval velik kamenček v šampionski mozaik. Zatem je Fiba spremenila sistem kvalifikacij, tako da med igranjem za evroligaški Real iz Madrida in za Dallas v Ligi NBA ni mogel pomagati, Slovenija pa se medtem tudi ni uvrstila na svetovno prvenstvo.

Toda zdaj bo Dončić znova oblekel dres z grbom domovine, prihaja pa seveda popolnoma drug igralec, kot je bil ob svojem debiju. Tedaj je bil najobetavnejši evropski košarkar, ki je prinesel neko dodano vrednost, zdaj je prišel eden najboljših posameznikov na svetu, ki iz tekme v tekmo navdušuje na največjem košarkarskem odru v NBA-ju in bo tudi v reprezentanci seveda prevzel največje breme ter vajeti igre v svoje roke. Iz zgodovinske zasedbe izpred štirih let je zdaj v reprezentanci oktet prvakov, Luka pa pogreša predvsem nekdanjega kapetana: "Malce smo se spremenili. Smo še bolj dozoreli, a ni več Gorana Dragića, kar je velik minus. Tisto leto nam je vsem zelo pomagal. Vse nas je navdušil, kako je igral in kako nas je vodil."

Dončić prepričan, da ima Slovenija ekipo za OI in še za kaj več

Zdaj se torej podobna vloga pričakuje od njega. 22-letnik je pri Mavericksih dokazal, česa je sposoben, zato so pričakovanja velika, tudi reprezentančni soigralci pa so vsi po vrsti pred njegovim prihodom na priprave poudarjali, da se veselijo igranja z njim, da bo to za vse nekaj posebnega in – kot je dejal njegov vrstnik Jurij Macura – Dončić prinaša popolnoma novo dimenzijo košarke: "Moja vloga se je tudi v garderobi nekoliko spremenila, a imamo še druge "liderje", kot so Murić, Blažič, Prepelič … Še bolj se je spremenila, ker ni Gorana, moram pa delati, da bom čim boljši vodja. Fantje so me lepo sprejeli, kakor so me že na tistem evropskem prvenstvu. Takrat smo se res dobro ujeli in vsak je vedel, kakšna je njegova vloga. To je bilo zelo pomembno."

Slovenija bo olimpijsko vozovnico lovila med 29. junijem in 4. julijem v Kaunasu. V Litvi jo najprej v skupini čakata obračuna z Angolo in Poljsko, nato pa ju pred Tokiem ločita še dve oviri. V baltski košarkarski prestolnici se bosta za edino vstopnico za dogodek pod petimi krogi ob naštetih in gostiteljici Litvi borili še Venezuela in Južna Koreja. Izbranci Aleksandra Sekulića bodo (za zdaj) pred letom v Kaunas odigrali dve pripravljalni tekmi.

Dončić: Želim osvojiti naslov v NBA, zato do zdaj nisem še nič naredil

Prva je že za njimi, v sredo pa so s še precej oslabljeno zasedbo brez težav premagali Hrvaško (80:94). Luka je obračun na Reki spremljal 'v civilu', s predstavo soigralcev pa je bil zelo zadovoljen: "Seveda je lažje biti na parketu, kot gledati soigralce, kako igrajo. Moram pa reči, da so odigrali zelo dobro, kot prava ekipa, in le upam, da bomo tudi naprej igrali na tak način." Naslednji preizkus evropske prvake čaka že v petek, znova se bodo pomerili s Hrvaško, tokrat na domačem stoženskem parketu.

"Spomnim se svoje prve tekme v Stožicah, ko smo tudi igrali proti Hrvaški. Dvorana je bila polna in občutki so bili res neverjetni. Vem, da zdaj Stožice ne morejo biti popolnoma polne, a bo znova nekaj posebnega. Upam, da bo prišlo čim več navijačev, da napolnimo, kolikor jo po pravilih lahko," je pred petkovim dvobojem dejal Dončić, ki je ob tem tudi napovedal zmago, je pa torej spomnil na sosedsko srečanje tik pred odhodom na EuroBasket 2017. Tedaj je Slovenija na turnir odšla na krilih imenitne zmage pred izjemnim stoženskim vzdušjem. Naj se torej scenarij s sijajno popotnico v ljubljanski lepotici ponovi tudi za Kaunas.