Luka Dončić je glavni kandidat za novinca leta. Mlademu zvezdniku Dallasa ni uspelo postati prvi Slovenec z nastopom v prvi peterki tekme zvezd. Foto: AP
Luka Dončić je glavni kandidat za novinca leta. Mlademu zvezdniku Dallasa ni uspelo postati prvi Slovenec z nastopom v prvi peterki tekme zvezd. Foto: AP

V začetni peterki Zahoda bodo še Kevin Durant (Golden State), Paul George (Oklahoma City), James Harden (Houston) in Stephen Curry (Golden State). Za Vzhod bodo poleg Grka igrali še Kawhi Leonard (Toronto), Joel Embiid (Philadelphia), Kyrie Irving (Boston) in Kemba Walker (Charlotte).

Drugo polovico glasov prispevali igralci in novinarji
Javno glasovanje se je končalo v ponedeljek. Izbira navijačev pri končni odločitvi šteje le za polovico glasov. Drugo polovico so prispevali igralci Lige NBA in novinarji v enakem deležu.

Dončić je v spletnem in mobilnem glasovanju prejel 4.242.980 glasov, kar ga je uvrščalo na skupno tretje mesto. Na Zahodu je zaostajal le za Jamesom, ki je zbral 4.620.809 glasov. Antetokounmpo je zbral največ glasov na Vzhodu (4.375.747).

Novinarji Dončića postavili na šesto mesto, igralci pa na osmo
34-letni James, ki je trenutno zaradi poškodbe dimelj ne igra, je v vseh treh glasovanjih osvojil prvo mesto. Durant je bil tretji pri navijačih, drugo mesto pa je zasedel po mnenju igralcev in medijev. George in Anthony Davis (New Orleans) sta si razdelila tretje mesto, a je zvezdnik Oklahome imel prednost, saj je dobil več glasov navijačev. Dončić je končal na skupnem petem mestu med visokimi igralci Zahoda. Navijači so ga postavili na drugo mesto, novinarji na šesto, igralci pa na osmo.

Igralci so največ glasov namenili Jamesu (174), sledita Durant (168) in Davis (136). Dončić je dobil 43 glasov, več so jih zbrali še George (76), Nikola Jokić (75), LaMarcus Aldridge (49) in Steven Adams (48).

Novinarji so dali glasove le sedmerici košarkarjev. James jih je dobil 78, Durant 77, Davis 66, Geroge 43, Jokić 33, Dončić 2 in Rudy Gobert 1.

Rose in Wade prav tako zelo priljubljena pri navijačih
Najboljši slovenski športnik preteklega leta ni bil edini, ki so ga navijači izbrali v začetno peterko, a je po glasovih igralcev in novinarjev ostal zunaj peterice.

Zvezdnik Minnesote Derrick Rose je zasedel drugo mesto po glasovih navijačev med branilci Zahoda, a ga je nato v skupnem seštevku prehitel najboljši strelec lige Harden.

Navijači so si tudi želeli, da bi Dwyane Wade v zadnji sezoni bogate kariere igral v začetni peterki Vzhoda. V Charlottu bo na domačem parketu igral Kembra Walker, med branilci Vzhoda pa je največ glasov dobil Kyrie Irving.

Rezervisti bodo znani naslednji četrtek
Naslednji četrtek bodo sporočili še sedem rezervistov iz vsake konference, ki jih v glasovanju izbere vseh 30 trenerjev lige. Pri tem ne smejo glasovati za igralca iz svoje ekipe.

Nabor kapetanov 7. februarja
7. februarja bosta James (LA Lakers) in Antetokounmpo (Milwaukee) izbirala svoji ekipi. Najprej bosta izbrala svoji začetni peterki, nato pa določila še rezerviste. Izbirata lahko med igralci obeh konferenc. Ta format so prvič uporabili lani, ko sta bila kapetana James in Curry.

Lani je v Staples Centru v Los Angelesu kot prvi med slovenskimi košarkarji na tekmi All Star zaigral Goran Dragić, ki pa v letošnji sezoni že nekaj časa počiva zaradi poškodbe kolena.