Luka Dončić je svoj prvi trojni dvojček dosegel na ameriški državni praznik, t. i. dan Martina Luthra Kinga mlajšega. Foto: AP
Luka Dončić je svoj prvi trojni dvojček dosegel na ameriški državni praznik, t. i. dan Martina Luthra Kinga mlajšega. Foto: AP

Ko je slovenski mladenič vstopil v Ligo NBA, je najprej strokovnjak na klopi teksaške franšize dejal, da bo mogoče 19-letni Ljubljančan celo igral kot štirica. Vendarle je Luka visok 201 cm in ima 100 kg. Je dovolj visok in čvrst, da v obrambi pokriva močne in višje košarkarje, celo lažje kot hitre "playe", ki jih je v najmočnejši ligi na svetu kar precej. To še vedno počne. Recimo proti Golden Statu je prejšnji teden večino časa v obrambi "držal" Draymonda Greena, a ofenzivno ima vse niti v svojih rokah.

Luka Dončić dosegel trojni dvojček
Sorodna novica Prvi trojni dvojček Dončića v Ligi NBA, Dallas poražen četrtič zapored

Dončić je že v Evropi, ko je igral v dresu Slovenije, predvsem pa Reala iz Madrida, s katerima je stopil na vrh stare celine, dokazal, da je najboljši, "ko ima žogo v svojih rokah" oziroma ko se igra vrti okoli njega. Tedaj je igralec s potezo več, hkrati je sposoben razigrati soigralce, najti prostega košarkarja svoje ekipe oziroma sam zaključiti napade. Hitro so to dojeli tudi v Dallasu. Luka je ekspresno postal ne le nosilec igre, ampak celo prvi igralec Mavsov. Je prvi strelec in drugi podajalec – za J. J. Bareo, ki je poškodovan – ter drugi skakalec moštva.

Mislim, da je izjemen košarkar. Resnično ga je zabavno gledati. Gre za neverjetnega talenta. Ne primerjam ga z drugimi, je preprosto odličen igralec. Izvrsten je v vsem, kar počne. Mladenič je fenomenalen. Je izjemno spreten, zelo miren v vsem, kar počne, dojema prostor in to, kje so njegovi soigralci na igrišču, zelo je pogumen in ga ni strah prevzeti odgovornost. Je popoln paket. Pridobil je spoštovanje soigralcev, kar je zelo težko za novinca, še posebej tako hitro, kot je uspelo njemu.

Gregg Popovich o Luki Dončiću

Skorajda popravil rekord Fultza
Njegovo povprečje znaša 20 točk, s katerim izstopa tudi v generaciji letošnjih novincev. Precej večkrat se odloča za met, kot se je v Evropi, kar je za NBA tudi sicer značilno, a status, da lahko tolikokrat zaključuješ napade na največjem košarkarskem odru, si je tudi treba izboriti. Carlisle je spoznal, da je Dončić najboljši posameznik njegove zasedbe in tisti, okoli katerega je treba graditi igro. Ne le to, je temelj, okoli katerega bodo zgradili franšizo in upajo, da s tem tudi svetlo prihodnost.

V zadnjem času, ko je postal nesporno prva izbira na položaju organizatorja igre, je tudi izboljšal statistiko, predvsem kar se tiče podaj. Tako se je tudi že nekaj časa spogledoval s trojnim dvojčkom. Decembra je bil zelo blizu, ko bi postavil rekord, saj bi ga dosegel kot najmlajši, pred desetimi dnevi bi ga izenačil s prvim izborom leta 2017, Markllom Fultzom, kar je njegov edini dosežek, saj svojega mesta na draftu košarkar Philadelphie, ki se ves čas bojuje s poškodbami, še zdaleč ni upravičil, ga je pa vpisal ob porazu proti Milwaukeeju (116:106), še vedno kot drugi najmlajši do zdaj.

Sorodna novica Gasol: Dončić brez dvoma najboljši novinec generacije

"Trojni dvojčki so redki. Jasno je, da je v vseh teh statističnih prvinah naredil dobre stvari. Bilo je le vprašanje časa, kdaj ga bo dosegel, ampak nismo zmagali, kar je razočaranje," je po Lukovem mejniku povedal Carlisle. Dončić je postal tretji Slovenec, ki je v NBA-ju vpisal trojni dvojček. Dosegel je 18 točk, 11 skokov in deset podaj. Pred njim sta ga dosegla še Beno Udrih in Goran Dragić. Luki je sicer ta mejnik uspel tudi v španskem prvenstvu, večkrat pa je bi blizu tudi v Evroligi, kjer ga več kot deset let že ni bilo. Zadnji ga je prispeval Nikola Vujčić.

Luka Dončić in Markelle Fultz sta edina košarkarja, ki sta trojni dvojček dosegla pred 20. rojstnim dnem. Foto: AP
Luka Dončić in Markelle Fultz sta edina košarkarja, ki sta trojni dvojček dosegla pred 20. rojstnim dnem. Foto: AP

Vse bolj čvrste obrambe za Dončića
Luko, ki navdušuje z učinkovito igro in domiselnimi potezami, s čimer je pridobil simpatije številnih navijačev, zaradi česar si je izboril tudi že zvezdniški status, je dodobra spoznala konkurenca v NBA-ju. Dončić ni več navaden novinec, ampak predstavlja največjo nevarnost Dallasa za nasprotnike. Zato je deležen vse tršega pokrivanja, obrambe pa se na splošno nanj pripravljajo. "Nasprotniki se pripravljajo nanj in v obrambi največ pozornosti namenjajo njemu. Nanj izvajajo pritisk in mu otežujejo igro, na kar se bo moral privaditi in prilagoditi," je dejal 59-letni strokovnjak, ki je Dallas leta 2011 popeljal do šampionskega prstana.

Pred kratkim ga je primerjal s svojim nekdanjim soigralcem pri Bostonom, legendarnim Larryjem Birdom: "Seveda obstajajo določene podobnosti. Taki igralci vidijo stvari, preden se zgodijo. Luka je organizator igre. Larry je imel veliko atributov organizatorja igre, ko je igral kot krilo. Bil je eden prvih krilnih igralcev v zgodovini lige, ki so skrbeli za kreacijo igre. To je delal z izjemno vizijo in občutkom." Vseeno glavnega aduta svojega moštva raje primerja z mednarodnimi igralci. Izbral si je trojico slovitih imen: "V njem je malce Kukoča, malce Ginobilija in Petrovića. Vsi ti so imeli široko znanje. Vsi so lahko zadevali, vsi so lahko kreirali igro in vsi so lahko bili uspešni tako v obrambi kot v napadu. Toda Luka je svoja oseba in je na številnih ravneh izviren, original. Do zdaj je za njim uspešna sezona in veseli nas, da je z nami in smo lahko del tega."

Sorodna novica Steve Kerr: Očitno je, da v Sloveniji vedo, kaj delajo

"V napadu so organizatorji ključni za uspeh ekipe v ligi. Luka je naš organizator igre," je povedal Carlisile, ki je v zadnjem času nekoliko prilagodil Dončićevo minutažo. Hitreje ga "potegne" na klop in ga nato vključi tudi v drugo peterko. Kot pravi, ima to določene prednosti, saj tako ostaja svež in organizira tudi igro te peterke . Po njegovih besedah so prišli do točke, ko so bile potrebne določene spremembe, o vsem pa je tudi govoril s slovenskim zvezdnikom. Ne glede na to, kdo je ob njem na parketu, je jasno, da je Luka prvi igralec moštva. Dončić kreira, po prodorih, če ne zaključuje sam, išče odkrite soigralce na trojki v kotu, ali igra 'pick and roll' z visokimi košarkarji Dallasa. Kar nekaj časa pa že navdušuje z meti izza črte, ko stopi korak nazaj.

Resnično je neverjeten. Vidimo lahko, da ima izkušnje z najvišjo ravnjo košarke. Vedno igra v svojem ritmu. Prepričan sem, da je slišal vse dvomljivce, ki so govorili o njegovi igri, čeprav resnično niso veliko vedeli o njem. Številne je utišal. Zabavno ga je gledati, še posebej kar se tiče prihodnosti lige.

Steph Curry o Luki Dončiću

V Dallasu želijo boljše strelce z razdalje
Kot poudarjajo mediji v Dallasu, igra Luka na način, kakršen ustreza sistemu Carlisla in kar ima trener tudi rad. Rad vidi, da žoga kroži, da se išče prost igralec. Prav zato so na ESPN-ju Dallas na dolgo razpredali že o poletni tržnici, kaj in kako naj na njej delujejo Mavericksi, ki imajo kar nekaj možnosti, da kader okrepijo. Kot poudarjajo vsi, bi Luka ob sebi potreboval boljše strelce z razdalje, ki bi jih lahko "zalagal" z žogami. V šali je bilo celo rečeno, da bi bil on idealen košarkar za Golden State, ko bi sijajni ostrostrelci zadevali po njegovih podajah. Seveda je nekakšna utopična želja Dallasa – kot je celotne lige –, da bi pripeljali Anthonyja Davisa.

Četudi se s prvim centrom ekipe Dončić dobro ujame, pa je DeAndre Jordan ofenzivno precej omejen in Luka prave ‘pick and roll’ igre z njim ne more razviti. Kot je dejal eden izmed novinarjev v Dallasu, ga Lukove podaje spominjajo na podaje Magica Johnsona v prvi sezoni. "Vi stojite na mestu in boste dobili žoge," je opisal Dončićevo igro. Še bolj kot dominatnega centra po njihovih besedah Dallas potrebuje prave ostrostrelce, ki bodo te podaje lahko izkoristili.

Sorodna novica Z novim šerifom v mestu Dallas v ritmu "Slovenian Rhapsody"

Kakor koli že, Luka je osrednja figura igre Mavsov in tisti, na katerem bodo gradili ekipo. Postal je obraz franšize, osvojil mesto Dallasa in je temelj za svetlo prihodnost. Zaradi njegove kakovosti so Mavericks pripravljeni zamenjati Dennisa Smitha Jr., ki je bil še pred sezono prva izbira na položaju oganizatorja igre. Soliden košarkar, ki ima verjetno pred sabo tudi svetlo prihodnost, preprosto ni tako dober, kot je Dončić. Tega se v Teksasu zavedajo. "Donnie Nelson mi je že pred enim letom dejal, da bo najboljši igralec na tem naboru," je Carlisle razkril, da je generalni mendežer Dallasa, ki ima ogromno izkušenj s prepoznavanjem evropskih talentov, podrobno spremljal Lukovo igro in dodal, da je Dončić temeljni kamen, na katerem morajo graditi.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik