Luka Dončić je že četrtič postal novinec meseca na Zahodu. Foto: AP
Luka Dončić je že četrtič postal novinec meseca na Zahodu. Foto: AP

V povprečju je zvezdnik Dallasa, ki je prepričljivo tudi glavni kandidat za nagrado novinec leta ob koncu sezone, v drugem mesecu koledarskega leta zbral izjemnih 24,4 točke, 9,4 skoka in 7,4 podaje na srečanje. V vseh treh glavnih statističnih kategorijah je bil februar za Dončića do zdaj najučinkovitejši mesec.

Igralca meseca sta medtem postala Giannis Antetokunmpo, ki je bil tretjič najboljši na Vzhodu, in Paul George na Zahodu, kar mu je uspelo prvič v tej sezoni. Grško čudo v dresu Milwaukeeja je v povprečju zbral 30,6 točke, 12,6 skoka in 6,0 podaje, povprečje zvezdnika Oklahome Cityja pa je bilo 35,0 točke, 8,4 skoka in 5,4 podaje.

Dončić je s povprečjem 20,9 točke z naskokom prvi strelec med novinci. Young je drugi s 17,8, DeAndre Ayton pa tretji s 16,4. Prvi izbor lanskega nabora je najboljši skakalec s povprečjem 10,5, za centrom Phoenixa pa je drugi že Luka, ki v povprečju ujame 7,3 odbite žoge na tekmo. Ljubljančan je na drugem mestu tudi med podajalci. Prvi je Young s povprečjem 7,7, sledi pa torej Dončić s 5,7.

Bo Dončić najboljši novinec v vseh mesecih?
Young, ki je bil na naboru del posla, s katerim je Dallas iz Atlante dobil Dončića, je nagrado prejel že tretjič. Organizator igre, ki je bil lani najboljši strelec in podajalec Lige NCAA, ima za sabo prav tako statistično izvrsten februar, saj je vpisoval po 23,3 točke, 4,3 skoka in 9,3 podaje. Decembra je bil na Vzhodu najboljši New Yorkov Kevin Knox.

Ljubljančan, ki je v četrtek praznoval 20. rojstni dan, je na dobri poti, da nagrado prejme v vseh mesecih. Odkar od leta 2001 podeljujejo nagrade za novinca meseca, ki jo je od Slovencev do zdaj za december 2004 prejel le Beno Udrih, so vse nazive v eni sezoni prejeli Karl-Anthony Towns, Damian Lillard, Blake Griffin, Chris Paul ter LeBron James in Carmelo Anthony, ki jima je to uspelo v isti sezoni.