Janez Rajgelj upa, da sodelovanja z Olimpijo na pobudo sponzorjev ne bo. Foto: RTV SLO
Janez Rajgelj upa, da sodelovanja z Olimpijo na pobudo sponzorjev ne bo. Foto: RTV SLO
Slovanov direktor z Mirzo Begićem in Borutom Grušovnikom
Ekipa, tudi z Mirzo Begićem, je za naslednjo sezono več ali manj že sestavljena. Foto: RTV SLO

Proračun ne presega štirih DeMarcov Johnsonov.

Janez Rajgelj
Geoplin Slovan se po lastni krivdi ne bo udeležil zaključnega turnirja Jadranske lige. Foto: RTV SLO

Na tekmi enkrat nismo srečali župana Soviča.

Košarkarji Slovana so v Jadranski ligi zasenčili Olimpijo. Bo tako tudi v prvenstvu? Pogovarjali smo se s Slovanovim direktorjem Janezom Rajgljem.
Alfa in omega kluba s Kodeljevega je pojasnil, da ponudb glede sodelovanja z Olimpijo ni bilo in da jih to niti ne zanima. Za naslednjo sezono imajo ekipo v večini že sestavljeno, saj bodo ogrodje sestavljali letošnji mladi igralci. Ostro se je lotil tudi Mestne občine Ljubljana, saj namenja Kodeljevčanom več kot premalo pozornosti.

Kako ocenjujete nastopanje v letošnji sezoni Lige Goodyear, menite, da se pojavlja povezava z Laškim lansko sezono, da hoče vodstvo ABA-ja ugledne ekipe na turnirju?

Torej, kar se sezone tiče, smo z rezultatom zadovoljni. Kljub izgubi priznanih igralcev (Paravinja, Petrov, Oliver) smo v ospredje potisnili mlade košarkarje in dosegli polovičen izkupiček, ob tem, da je liga močnejša kot lani. Da nismo prišli na zaključni turnir, je krivda naša. Nekaj tekem, tudi zaradi neizkušenosti ekipe, nismo uspeli dobiti, nekaj pa smo jih nesrečno izgubili.

V javnosti so se pojavila namigovanja, da bi se utegnila Slovan in Olimpija tesneje povezati. Kakšna so vaša stališča, kaj si predstavljate pod temi idejami?


O tem mi sami ne moremo soditi in razpravljati, ker nam ni bilo nič predstavljenega. To so bile izjave nekaterih vodilnih pri Olimpiji, ki smo jih vsi slišali po televiziji, več ne vemo. Oni so govorili o povezavah in nato v roku slabega meseca to zanikali. Naše stališče pa je jasno: ne mislimo sodelovati z neskrbnimi gospodarji. To je bilo večkrat dokazano, da razni kozmetični popravki ne morejo tega spremeniti. Jaz ne verjamem, da se bo gospod Tavčar obnašal bistveno drugače, kot so se prejšnji direktorji. Lahko na nekaterih področjih, ampak izjave tega direktorja nam dajo slutiti, da bo to čisto ista zgodba.

Hipotetično vprašanje: glede na to, da ima Mobitel sponzorski delež v obeh klubih - bi se bili pripravljeni ukloniti njegovi zahtevi in se pridružiti projektu »evropske Olimpije«?
Ni bilo nobene take zahteve. Mi smo bili od vseh naših sponzorjev na sestanku ob začetku tega leta deležni velikih pohval. Teh namigovanj od sponzorjev ni bilo in upamo, da jih tudi ne bo. Mi imamo z vsemi sponzorji sklenjene dolgoročne pogodbe.

Menite, da bi Olimpija rada obnovila sodelovanje z vašim klubom, ko je na Kodeljevo na kaljenje pošiljala igralce, kot sta bila Boisa in Ožbolt? Kasneje je to sodelovanje zamrlo.

Včasih smo imeli Olimpijine igralce na posoji. To je bil čas, ko se je Slovan še prebijal in gradil. Za popolnitev ekipe so igrali tudi košarkarji od drugod, ker svojih nismo imeli dovolj. Tak klub je bila Olimpija, ki je imela višek igralcev. V tem preteklem času se je Slovan razvil in sestavil ekipo iz svojih igralcev, tako da jih od drugod nismo več potrebovali in jih tudi zdaj ne. Tudi v prihodnje na to ne računamo, ker delamo sami in uveljavljamo košarkarje. Za to imamo več kot dobre pogoje: naše delo z mladimi je v vrhu Evrope.

Pred časom ste izjavili, da je Slovanovo moštvo vredno okoli 25 % Olimpijinega - kakšen je Slovanov proračun, kolikšen delež predstavljajo sponzorska sredstva?
Kompleten Slovanov proračun ne presega štirih DeMarcov Johnsonov, ampak malo manj. Večina proračuna pri vseh slovenskih klubih, pa naj bo rokometnih, košarkarskih …, je sestavljena iz sponzorskih sredstev. Dejstvo je tudi, da noben slovenski klub od svojega marketinga v proračunu nima niti 10 odstotkov. Tu nekje smo tudi mi. Vse drugo je laž.

Kako si predstavljate, da bo Olimpija v prihodnjem letu imela proračun od 4-5 milijonov evrov? Menite, da se bo država osredotočila le na Olimpijo kot del strukture o nadaljnjem razvoju športa v Sloveniji, ki napoveduje Ljubljano kot košarkarski center?
Ali naj bi bila Olimpija državni projekt, tega ne vem. To se je bolj namigovalo. Da je mestni projekt, je dejstvo. Mi dobivamo od mesta Ljubljane, tako kot Ilirija, Ježica, Janče, vsi, dvanajstine glede na rezultate naših mladih selekcij. Mesto ni dalo enega termina več: v dvorani na Kodeljevem jih imamo bistveno manj kot vsak slovenski ligaš. Dopoldne imamo običajno uro in popoldne uro in pol ter en mladinski termin tedensko. Kar pa se Olimpijinega proračuna tiče: če ga bo s sponzorskimi sredstvi zvišala, je to dobro za košarko, napovedana polnitev proračuna Olimpije iz marketinga z 2 do 3 milijoni evrov pa je navadna bedarija.

Kakšen je cilj Slovana v nadaljevanju sezone v DP-ju? Boste tudi letos le moralni zmagovalci?

Naš prvi in edini cilj v nadaljevanju sezone je uvrstitev v Ligo Goodyear - biti med tremi po rednem delu prvenstva. Kdor se ne bo uvrstil v Jadransko ligo, bo imel hude težave. Normalno je, da si želimo finale, ki pa je potem zgodba zase. Dejstvo je, da so se nekateri ob mojih izjavah o lanskem sojenju počutili izjemno prizadete. Tudi ljudje, ki so sodili pošteno in kakovostno. Jaz nisem mislil nasploh na sodnike, mislil pa sem na posameznika. Posameznika, ki ni piskal očitnega prekrška tri sekunde pred koncem tretje tekme finala v Tivoliju. To je bil isti posameznik, ki je pred kratkim sodil tudi kadetski finale.

Kakšni so Slovanovi načrti v naslednji sezoni z igralskim kadrom, kdo izmed mladih igralcev bo zapustil klub?


Več ali manj imamo ekipo tako z Zupanom, Klobučarjem in drugimi za naslednjo sezono sestavljeno. Ti igralci, ki so dolgoročno vezani na nas, ostajajo. K njim smo priključili še Mirzo Begića, ki ima potencial, a je poškodovan. V njega verjamemo kot igralca. Po težkih mukah nam ga je iz Italije uspelo dobiti in smo z njegovim odnosom do dela zelo zadovoljni. Z njim smo zavedno, kljub poškodbi, podpisali pogodbo. Njegove kvalitete niso sporne. Mogoče edino za Dragiča povsem gotovo ne morem trditi …

Kaj je konkretno z Dragičem? Je res cena za Olimpijo višja kot za druge klube in komu ste ga pripravljeni prodati po tej sezoni?
Naš namen Dragiča ni prodati. On je z nami vezan do 23. leta. Konkretne ponudbe zanj so bile tri, štiri. Če bo ponujena prava številka, ko je interes kluba nad vsemi - približno vsota enega letnega proračuna - se bomo razšli. Ob tem, da bi zelo neradi videli, da gre k trenerjem, katerih je Evropa prepolna, ki ne delajo pravilno. Mi tega Goranu ne privoščimo. Radi bi, da gre k trenerjem, kot so Duško Ivanović, Željko Obradović, Dušan Ivković. Prepričan sem, da lahko Dragič doseže toliko ali še več kot Lakovič, samo hitreje, in zablesti tudi v NBA-ju. Kar se Olimpije kot nas, kluba, tiče, je izenačena z drugimi. Ampak, če gre igralec iz rdečega v zelen dres in v njem premaguje rdeče, potem vsi govorijo, joj, koliko oni znajo - sponzorji gredo tja.

Kakšen je vaš pogled na primerjavo igranja v Jadranski ligi v Mariboru in Ljubljani?
Maribor je bil naš projekt, žal mi je, da ni živel naprej. Nismo si mogli privoščiti igranja zaradi zmanjšanja proračuna. Obisk smo imeli zelo dober, a nam je padel po izjavah takratnega trenerja Jureta Zdovca, da ne želimo v Mariboru igrati. Torej, naleteli smo na odziv pri ljubiteljih košarke, a ne mestnih uradnikov. V tem času, ko smo bili na Štajerskem, nismo na eni tekmi uspeli srečati župana Soviča. V Ljubljani pa imamo zdaj, ko smo močnejša in prepoznavna ekipa, vedno več gledalcev in smo navdušeni. Seveda imamo tudi politiko cen vstopnic, ki je blizu ljudem.

Kako je z gradnjo večnamenske dvorane za 1.500 gledalcev, s katerimi sredstvi, ko pa je Olimpija ravno tako predstavila projekt gradnje dvorane na zahteve Evrolige?
To ni nasprotje temu projektu pod Rožnikom. Kar sem jaz predstavil, je samo načrt, kako naj se uredijo razmere: za šport, za Kodeljevo, za mesto. Govorim o večnamenski športni dvorani za 1.500 gledalcev, v kateri tri ekipe lahko naenkrat vadijo. Zakaj ne bi bila v sklopu tega projekta tudi nova gimnastična dvorana. Ljubljana tako dvorano krvavo potrebuje. Kar se sredstev tiče, govorim samo o željah košarkarskega kluba Slovan. Slovan je ne more zgraditi. Delamo in mislimo naprej in ker živimo v tem prostoru, se zavedamo osnovnih težav od začetka. Verjetno bolj kot tisti, ki so za to plačani. Ti zdaj razglabljajo o velikosti in novih garderobah v stari dvorani. O zadevi, ki bi morala biti v načrtu pred 30 leti. Za gradnjo dvorane na zahtevo Evrolige pa mora biti to projekt mesta ali države, ne pa Olimpije. Ta trenutno s svojim denarjem ne more naročiti niti načrtov. To je vedno znova širši projekt.

Proračun ne presega štirih DeMarcov Johnsonov.

Na tekmi enkrat nismo srečali župana Soviča.