Goran Dragić je v devetletni karieri v Ligi NBA zaslužil 78 milijonov dolarjev. V prihodnjih dveh sezonah jih bo še 37 milijonov. Je 58. najbolj plačani igralec v NBA-ju in 23. med branilci. Foto: Reuters
Goran Dragić je v devetletni karieri v Ligi NBA zaslužil 78 milijonov dolarjev. V prihodnjih dveh sezonah jih bo še 37 milijonov. Je 58. najbolj plačani igralec v NBA-ju in 23. med branilci. Foto: Reuters
Plačni prerez Miamija za prihajajočo sezono. Foto: Twitter
Pat Riley si močno želi v Miami pripeljati Jimmyja Butlerja, vendar ne za vsako ceno. Foto: EPA
Hassan Whiteside ima tako kot Dragić še dveletno pogodbo. Foto: Reuters
Erik Spoelstra bo glavni trener Miamija že enajsto sezono. Foto: AP

Letošnja bo ena najpomembnejših v njegovi karieri. Po njej bo namreč imel možnost, ali da vstopi v zadnje leto pogodbe, ki bi mu navrgla 19.217.900 dolarjev, ali da postane prost igralec. Zlati slovenski kapetan bo po tej sezoni dopolnil 33 let, in vprašanje je, ali bo drugje lahko iztržil več. Obstaja pa še ena možnost: dogovor, da v zadnji sezoni dobi manj v zameno za novo dolgoročno pogodbo. S tem bi se vsaj deloma sprostil letni plačni proračun (salary cap), kar bi Miami krvavo potreboval.

V izložbi vsi, tudi Goran Dragić
Dragić bo vse leto v izložbi, in tega se zaveda. Kot je že maja povedal predsednik Miamija Pat Riley, nedotakljivih ni. To je na svoji koži občutil tudi Dragić, ki je bil v zadnjih tednih večkrat omenjen kot eden izmed koščkov sestavljanke v zamenjavi za zvezdnika Minnesote Jimmyja Butlerja. Pogajanja so (za zdaj) padla v vodo. Paket z Joshom Richardsonom, Dionom Waitersom in prvim izborom nabora vodstvo Minnesote ni povsem zadovoljil.

Dobra ekipa, a presežka ne gre pričakovati
Trenutna perspektiva Miamija ni šampionska, kar z lovorikami obsedenega Pata Rileyja seveda ne zadovoljuje. Čeprav je Miami ekipa za končnico, se v vodstvu kluba zavedajo, da capljajo za glavnimi tekmeci na Vzhodu, kot so Boston, Toronto in Philadelphia. V ekipi ni superzvezdnika, okoli katerega bi se gradilo ekipo, nekaj "povprečnih" košarkarjev preveč obremenjuje plačni proračun. Tyler Johnson ima, denimo, letos plačo prek 19 milijonov dolarjev (toliko bo dobil tudi naslednjo sezono), v območju od 12 do 14 milijonov dolarjev na leto so James Johnson, Dion Waiters, Kelly Olynyk, košarkarji, s katerimi je odlični trener Erik Spoelstra naredil dobro, a ne presežno moštvo. Velik del proračuna odžirata tudi prva zvezdnika ekipe Hassan Whiteside in Dragić. Če bosta oba prihodnje leto izkoristila možnost in vstopila v zadnje leto pogodbe, jima bo klub moral odšteti 27 (Whiteside) oziroma 19,2 (Dragić) milijona dolarjev. To pomeni, da Miami tudi naslednje leto ne bo mogel pripeljati superzvezdnika z maksimalno plačo.

Projekcije kažejo na mesto nižje od lanske sezone
Miami se je lani po letu premora vrnil v končnico, vendar je v prvem krogu gladko izpadel proti Philadelphii (4:1). Lani so imeli razmerje zmag in porazov 44:38 in letos se projekcije prav tako vrtijo okoli teh številk. Razumljivo, saj je ekipa praktično nespremenjena. Stavnice Miami uvrščajo na sedmo mesto Vzhoda in mu napovedujejo izpad v prvem krogu. Vročica naj bi letos pridobila glede na Cleveland, izgubila pa glede na Milwaukee in Washington, ki sta v prejšnji sezoni končala za Miamijem. Na Floridi so letos ostali brez izborov na naboru, ki so jih založili v predhodnih menjavah. Morda še najodmevnejša poteza je bil vnovični podpis enoletne pogodbe z ostrostrelcem Waynom Ellingtonom.

Van Gundy: Miami potrebuje odmevno zamenjavo
Miami je verjetno najbolje opisal strokovni komentator ene ameriških televizij in nekdanji trener Jeff van Gundy: "Zagotovo jih uvrščam v končnico. Če bi pripeljali še Butlerja, bi jih dal še v skupino višje. Miami ima stvari, na katere se lahko zaneseš: širok kader, odlično obrambo in pretok žoge. Nimajo pa tako nadarjenih igralcev kot Boston, Philadelphia, Toronto. Bi lahko prišli na njihovo stopnjo? Lahko, če bi naredili odmevno zamenjavo."

Dragić izjemno pripravljen in lačen košarke
Dragić, lani prvič izbran na tekmo zvezd, bo tudi v tej sezoni glavno gonilo Vročice. Lani je imel povprečje 17,3 točke, 4,8 podaje in 4,1 skoka na srečanje. Statistično gledano, je imel nekoliko slabšo sezono kot leto prej, pred novo pa se počuti bolje kot kdaj koli.
"Počutim se izjemno. Menim, da je bila ena najboljših potez, da sem končal reprezentančno pot, ker sem zdaj poln energije pred novo sezono. Skoraj vedno sem se na koncu sezone zaletel v steno, a čutim, da bo tokrat popolnoma drugače. Sem spočit, popolnoma drugače kot prejšnjo sezono. Čutim lakoto po košarki, komaj čakam, da se vse skupaj začne," je povedal Dragić, ki je imel na pripravljalnih tekmah nekaj težav z gležnjem.

Začetek z gostovanjema v Orlandu in Washingtonu
"Skušal sem malce razširiti svojo igro. Videli bomo, kako bo šlo. Veliko sem treniral met, ko grem v desno stran, ko zaključujem z desne. To je prvo poletje, ki sem ga imel popolnoma zase, da izboljšam igro, kar mi je precej pomagalo," je povedal Dragić. Dragića je pohvalil tudi trener Spoelstra: "Veliko časa je posvetil telesni pripravljenosti, trudil se je še izboljšati svojo igro, kar mu ni uspelo v nekaj zadnjih poletjih. Videli boste njegovo hitrost od samega začetka."

Miami bo prvo tekmo odigral v noči na četrtek ob 1.00 na gostovanju v Orlandu. Dan pozneje ga čaka še obračun v Washingtonu.