Veselje slovenskih košarkaric po zgodovinski zmagi. Slovenija namreč prvič nastopa na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Veselje slovenskih košarkaric po zgodovinski zmagi. Slovenija namreč prvič nastopa na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Aikaterina Sotiriou, Eva Lisec in Angeliki Nikolopoulou
V tretji četrtini sta se v slovenski vrsti razigrali Eva Lisec (v sredini) in Teja Oblak. Liščeva je na svoj 22. rojstni dan dosegla 15 točk in je prva strelka Slovenije proti Grčiji. Foto: EPA

Čestitam igralkam za odziv v drugem polčasu. Konkreten pogovor med odmorom je obrodil sadove in igralke so se v nadaljevanju pokazale v povsem drugačni luči. Zavedam se, da smo tekmo odigrali manj kot 24 ur po naporni preizkušnji proti Franciji, zato ima ta zmaga še dodatno vrednost. Znova smo dokazali, da lahko igramo z vsemi ekipami na tem EP-ju in da še nismo pripravljeni iti domov.

Damir Grgić, selektor Slovenije
Sandra Piršič
Slovenke so prepričljivo dobile skok s 46:35. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija
16 ekip je razdeljenih v štiri skupine po štiri reprezentance. Zmagovalka skupine se neposredno uvrsti v četrtfinale, drugo in tretjo ekipo pa čaka repasaž za četrtfinale. Cilj Slovenije je osvojiti najmanj tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Teja in Jan Oblak
Vratar Atletica iz Madrida in slovenske reprezentance Jan Oblak je starejšo sestro Tejo in njene soigralke spodbujal v Pragi. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarice poskrbele za rajanje navijačev v Pragi

Izbranke Damirja Grgića so ob bučni podpori slovenskih navijačev z nepopustljivo igro dosegle zgodovinsko zmago.

K zmagi Slovenk sta največ prispevali Eva Lisec (15 točk) in Teja Oblak (11 točk, 9 skokov in 6 podaj), v ključnih trenutkih pa je bila natančna tudi kapetanka Maja Erkić (11 točk).

Odličen uvod Slovenk
Tekmo so Slovenke bolje začele kot proti Franciji. Po dveh koših Liščeve in košu Oblakove so povedle s 6:0. Grkinje so znižale na 5:6. Slovenija je odgovorila s petimi zaporednimi točkami (5:11), zadnji koš je dosegla Sandra Piršič izpod koša. Grkinje so s consko obrambo ustavile Slovenke, saj te niso izkoristile odprtih metov. Zgrešile so kar devet zaporednih metov. Grkinje so 16 sekund pred koncem 1. četrtine po košu Angeliki Nikolopulu prvič povedle na tekmi (14:12).

S slabim metom padle v igri
Grkinje so 2. četrtino odprle s košem (16:12), po prostih metih Shante Evans in krstnem košu Tine Jakovine pa so zeleno-bele izenačile (16:16). Izenačena igra se je nadaljevala, Slovenke pa so izkoristile prednost v višini, Oblakova je pod koš lepo podala Piršičevi, ki je Slovenijo povedla v zadnje vodstvo v 1. polčasu (18:20). V slovenski vrsti se je izkazala Annamarija Prezelj, ki je z agresivno obrambo trikrat preprečila Grkinjam, da bi dosegle koš, za piko na i je zadela še koš, nad njo je bila storjena še osebna napaka. Uspešna je bila s črte prostih metov (22:23). Sledile so slabe minute, Slovenke so do konca druge četrtine dosegle le še točko, v nasprotju s strelsko nenatančnimi Slovenkami, pa so Grkinje dosegale lahke koše. Na krilih razpoložene Styliani Kaltsidu, ki je dosegla 13 točk, so na polčas odšle s prednostjo 10 točk (33:23).

Oblakova in Liščeva za preobrat
Grkinje so na začetku tretje četrtine vodile že za 13 točk (36:23). A Slovenke so se prebudile, v dobrih dveh minutah igre so ujele nasprotnice (36:35). Dve pomembni trojki je dosegla Oblakova, ki je prevzela odgovornost v slovenski igri, odlična je bila tako v napadu kot v obrambi. Razigrala se je tudi Liščeva, po njenem košu je bil izid izenačen 43:43. V zadnjo četrtino so Grkinje vstopile s prednostjo treh točk (47:44).

Grkinje so podvojile prednost po trojki Evdokie Stamati (50:44). Nato je to zmanjšala Nika Barič, ki je dosegla svoj prvi koš iz igre (50:46). Grkinje so metale od daleč, in to neuspešno, kar so Slovenke izkoristile in po koših Liščeve in Piršičeve je bil izid znova izenačen (50:50). Grkinje je do prednosti treh točk pet minut in pol pred koncem vodila njihova prva strelka Kaltsidoujeva (54:51).

Erkićeva natančna v ključnih trenutkih
Sledil je strelski mrk na obeh straneh, ki ga je po dobri minuti igre prekinila Erkićeva (54:53). Ravno kapetanka je dve minuti pred koncem zadela za dve in povedla Slovenijo v vodstvo (54:55). Po dobri obrambi Liščeve je Erkićeva zadela še enkrat (54:57). Liščeva je ukradla še eno žogo, Erkićeva je prišla do meta in zgrešila, a je v napadu žogo ujela Evansova in Sloveniji priborila še en napad. Tega je uspešno zaključila Baričeva (54:59). Grkinje so imele dovolj časa za izenačenje, a sta bili nenatančni Evanthia Maltsi in Kaltsidoujeva, dve sekundi pred koncem pa je pod košem le zadela Artemis Spanu. Zadnji koš na tekmi je dosegla Erkićeva, a so ga sodniki po pregledu videa razveljavili. Kljub temu je Slovenija zasluženo slavila (56:59).

Igralke zbudile Grgićeve krepke besede
Kapetanka je po tekmi povedala, da so se na tekmo z Grčijo pripravljale skozi celotno pripravljalno obdobje: "Sem zelo vesela, da smo izpolnile cilj, kljub porazu na prvi tekmi s Francijo. Čestitati moram svojim puncam. Mislim, da bo ta zmaga številnim še dolgo ostala v spominu."

Baričeva je občutke po prvi zmagi na evropskih prvenstvih opisala kot fenomenalne, potek tekme pa je ocenila tako: "Začele smo jo zelo slabo, saj smo bile očitno pod pritiskom, da moramo zmagati. Ves čas smo imele v glavi, da je to najlepša priložnost za zmago, kar je slabo vplivalo na našo igro. Med odmorom nam je selektor povedal nekaj krepkih, tudi igralke smo odprle karte in se odkrito pogovorile, tako da smo v drugem polčasu pokazale, kakšna ekipa smo, če igramo čvrsto obrambo in nam steče v napadu."

Naslednja ovira - branilke naslova
Slovenke se bodo v zadnjem krogu predtekmovanja v ponedeljek ob 15. uri pomerile z aktualnimi evropskimi prvakinjami Srbkinjami.

Tekmovalni sistem določa, da se v četrtfinale uvrstijo le prvouvrščene reprezentance iz štirih skupin, drugo in tretjeuvrščene pa čaka repasaž. Slovenska skupina C se križa z reprezentancami v skupini D.

EVROPSKO PRVENSTVO 2017

Praga, skupina C

2. KROG

GRČIJA - SLOVENIJA
56:59 (14:12, 19:11, 14:21, 9:15)
700; Kaltsidu 23, Maltsi 10, Spanu 9, Stamati 5, Sotiriu 4, Stamolampru 3, Nikolopulu 2; Lisec 15, Oblak in Erkić po 11, Piršič 7 in 10 skokov, Barič in Evans po 5, Prezelj 3, Jakovina 2.

Prosti meti: 13/19; 9/19
Met za dve: 17/34; 19/45
Met za tri: 3/22; 4/19
Skoki: 35; 46

FRANCIJA - SRBIJA
73:57 (15:19, 18:15, 19:9, 21:14)


3. KROG
Ponedeljek ob 15.00:
SRBIJA - SLOVENIJA

Ob 20.30:
FRANCIJA - GRČIJA

1. KROG:
SLOVENIJA - FRANCIJA
68:70 (9:18, 24:16, 15:14, 20:22)

SRBIJA - GRČIJA
60:69 (11:19, 19:16, 21:18, 9:16)

Vrstni red: Francija 4, Grčija in Slovenija 3, Srbija 2.

Prvo mesto vodi v četrtfinale, drugo in tretje mesto pa v repasaž.

Čestitam igralkam za odziv v drugem polčasu. Konkreten pogovor med odmorom je obrodil sadove in igralke so se v nadaljevanju pokazale v povsem drugačni luči. Zavedam se, da smo tekmo odigrali manj kot 24 ur po naporni preizkušnji proti Franciji, zato ima ta zmaga še dodatno vrednost. Znova smo dokazali, da lahko igramo z vsemi ekipami na tem EP-ju in da še nismo pripravljeni iti domov.

Damir Grgić, selektor Slovenije
Košarkarice poskrbele za rajanje navijačev v Pragi