V Domžalah so zadovoljni z vsem, kar so letos košarkarji Heliosa prikazali na parketu. Foto: www.alesfevzer.com
V Domžalah so zadovoljni z vsem, kar so letos košarkarji Heliosa prikazali na parketu. Foto: www.alesfevzer.com

Tako v pokalu kot v državnem prvenstvu je bila na koncu boljša Cedevita Olimpija, toda ljubljanska zasedba je glede na trenutno moč preprosto razred zase. Domžalski klub je letos naredil korak naprej in v tej sezoni je bil brez dvoma drugi najboljši v državi. Čeprav so bili zmaji na koncu zanesljivo boljši s 3:0 v zmagah, pa se je Helios predstavil v dobri luči in v skladu s celotno sezono tudi na zadnjih tekmah pustil pozitiven vtis. Znova so v Domžalah potrdili tudi dobro delo v mlajših kategorijah, saj je Helios postal tako mladinski kot kadetski prvak, ne nazadnje pa v mladinski ekipi madridskega Reala ogromno obetata dva Domžalčana.

Sorodna novica Po dominantnem naslovu kratek počitek, v mislih pa že zahtevna sestava ekipe

"Čestital bi Cedeviti Olimpiji za naslov prvaka, ki je popolnoma zaslužen. Ob tem moram čestitati tudi svojim igralcem. Ne le za ta finale, ki je bil nagrada za vse, kar so letos naredili, ampak za vso sezono. Ob tem bi se zahvalil tudi štabu, vsem, ki so z mano delali, saj so bili fantastični," je bil zadovoljen Jakara, ki je s Heliosom Ligo Nova KBM za prvaka končal na prvem mestu, potem pa v končnici premagal Šentjur in Podčetrtek. V finalu je bila Cedevita Olimpija preprosto previsoka ovira, saj je kakovostna razlika med ekipama trenutno preprosto prevelika.

Cilj je bil finale, saj so preostalo že igrali

Toda kljub zdravstvenim težavam – namreč prav ob koncu sezone so imeli v domžalskem taboru probleme s poškodbami –, so se Domžalčani zmajem dostojno upirali. Tako kot v finalu pokala februarja na Kodeljevem so tudi na prvih dveh obračunih finalne serije državnega prvenstva v prvem polčasu držali korak s favoriziranimi tekmeci, ki pa so v drugem delu potem le postavili stvari na svoje mesto in na koncu vendarle zanesljivo slavili. Na tretji tekmi zadnjega dejanja Lige Nova KBM je Cedevita Olimpijo silovito začela in ves čas imela konkretno prednost, toda Helios kljub temu ni popuščal oziroma se ni vdal in je ohranjal zmeren zaostanek.

Dejan Jakara na domžalski klopi potrjuje, da je eden najobetavnejših slovenskih trenerjev. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Jakara na domžalski klopi potrjuje, da je eden najobetavnejših slovenskih trenerjev. Foto: www.alesfevzer.com

Domžalski klub, ki je edini poleg Olimpije ves čas slovenski prvoligaš, je glede na proračunske zmožnosti uspešno selekcioniral in sestavil ekipo. Petič je zaigral v finalu državnega prvenstva. Po sezoni 2015/16, ko je drugič postal slovenski prvak, je letošnja brez dvoma najuspešnejša. Dobro je igral tudi v Ligi ABA 2. Lani je v drugem razredu regije ostal celo brez zmage, letos pa je redni del sklenil na drugem mestu. V končnico je krenil z visokimi cilji, toda po napetem dvoboju je bil v četrtfinalu s 84:82 boljši poznejši zmagovalec Zlatibor.

"Pred sezono, ko sem prišel v garderobo, sem fantom rekel, da gremo letos po finale, saj smo ostalo že igrali. Malce se nam je uskladilo z žrebom v pokalu, a tudi polfinale je treba dobiti. V Ligi ABA 2 smo mogoče presenetili tudi sami sebe, na koncu smo bili zasluženo tretji. Vse skupaj je velika nagrada ne le za to sezono, saj so nekateri fantje z mano že štiri leta," je še povedal 36-letni Kranjčan, ki se je zelo dobro znašel v vlogi prvega trenerja Heliosa. Če je bil letos cilj finale, potem je želja za naprej tudi nekaj osvojiti, je dodal Jakara. Obenem je pristavil, da bi rad ostal na domžalski klopi, toda za zdaj ni še nič jasnega. Namreč po nekaterih napovedih naj bi bil klub prisiljen v znižanje proračuna.

Zdaj veliki boj za podaljševanje sponzorstev

"Vrhunska sezona. Boljša bi težko bila. Malo je grenkega priokusa zaradi četrtfinala Lige ABA, kjer smo dejansko čutili, da bi šli mogoče lahko celo do konca. Zdaj tega ne skrivamo, takrat pa malce smo. Mnogi so rekli, da je obračun Helios – Zlatibor finale pred finalom. Izkazalo se je, da je bil res. Drugo mesto v pokalu in državnem prvenstvu proti tako močni Cedeviti Olimpiji je v bistvu neke vrste zgodovinski uspeh, vsaj v obdobju po zadnjem naslovu," je sezono ocenil direktor kluba Matevž Zupančič.

Cedevita Olimpija do 19. naslova državnih prvakov

"Mi smo zdaj v velikem boju za podaljševanje sponzorstev. Zlasti z glavnim pokroviteljem, ki predstavlja 98-odstotkov našega proračuna. Vemo, da je v tujih rokah, kar pomeni težave, ampak smo optimisti, da se bo zgodba nadaljevala. Nadaljevala se zagotovo bo, ampak v kakšni meri … Zna se zgoditi, da bo malce nižji proračun. Počakajmo kakšen mesec na te odgovore. Pokazali smo, da košarka ni le na parketu. Tu je tudi močan mladinski pogon in so stvari, ki jih delamo ob parketu – od raznih humanitarnih akcij in družbene odgovornosti. Kar se tiče organizacije in produkta, ki ga šport nudi vsem, res poskušamo zasedati drugo mesto v slovenski košarki za Cedevito Olimpijo. Mislim, da smo se zasidrali na tem drugem mestu, ki bi ga radi v prihodnje tudi zadržali in postali neka konstanta tudi s polno dvorano in temi stvarmi, ki v Sloveniji tako zelo manjkajo," je Zupančič spregovoril še o prihodnosti.