Dejan Jakara na klopi Heliosa dokazuje, da gre za vrhunskega strokovnjaka. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Jakara na klopi Heliosa dokazuje, da gre za vrhunskega strokovnjaka. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so finalno serijo dobili s 3:1 v zmagah, na zadnjem dvoboju v Tivoliju tudi prepričljivo slavili z 99:71, toda predtem so bila tri srečanja izjemno izenačena. "Čestitke Olimpiji za zaslužen naslov. Mogoče smo si malce preveč želeli in v tej želji nekoliko pregoreli na zadnji tekmi. Če nekako držiš korak z Olimpijo, so potem njihovi meti pod pritiskom, ko je razlika 15 ali 20, pa so lažji. Mi odprtih metov nismo zadevali, delali smo nepotrebne napake in za razliko od prvih treh srečanj igrali prehitro. Izgubljali smo žoge, kot jih predtem nismo. Dobili smo preveč točk iz tranzicije, ki je predtem krasila nas. Spet je bil odločilen skok v napadu. Preprosto je bilo premalo, da bi lahko parirali ekipi, kot je Olimpija. Ne moremo biti nezadovoljni. Bolje pregoreti v želji, kot pa se vnaprej predati. Vsa čast mojim igralcem," je po zadnjem dejanju sezone dejal Dejan Jakara.

Sorodna novica Zmaji z rušilno močjo do jubilejnega 20. naslova državnih prvakov

37-letni Kranjčan, ki pet sezon sedi na domžalski klopi, je Helios drugič zapored popeljal v oba domača finala. Lani je bila Olimpija v državnem prvenstvu prepričljivo boljša, potem visoko slavila tudi na začetku letošnje sezone v superpokalu, že v pokalnem finalu pa je bil domžalski odpor bistveno boljši. Vse skupaj so njegovi varovanci nadgradili v državnem prvenstvu, kjer so z izjemo zadnje tekme na vseh treh bili popolnoma enakovreden tekmec favoriziranim Ljubljančanom, ki imajo bistveno višji proračun in precej širši izbor kakovostnih posameznikov. Na drugem obračunu v Stožicah so jih celo premagali, kar je bila, kot je povedal Jakara, največja zmaga njegove kariere. Po dveh letih je namreč Olimpija prvič izgubila tekmo s slovenskim klubom, ko je zaigrala v popolni postavi.

Velik korak oziroma dva naprej

Torej že lanska sezona je bila vrhunska, letos pa so šli v Domžalah še stopnico višje: "Če rečemo, da je bil proračun še malce manjši kot lani, je bil res narejen velik korak naprej. Preprosto smo našli pravo formulo s strokovnim štabom in igralci, ki smo jih pripeljali oziroma, ki so napredovali. Vladala je dobra kemija v garderobi. Po prvih dveh tekmah finala smo verjeli, da lahko postanemo prvaki. Potem so oni prišli malce iztrošeni iz Beograda, ampak vseeno je to res odlična ekipa. Olimpija je imela tretji napad in obrambo Lige ABA. Ne glede na to, da lahko rečemo, da so bili utrujeni, ko izgubiš tekmo proti nasprotniku, ki bi ga moral premagati, daš naslednjič vse od sebe. Žal zaradi izključitve Bačvića na tretji tekmi nismo imeli več moči za presenečenje."

Helios ima za sabo zelo dobro sezono. Manjkala je le pika na i z lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Helios ima za sabo zelo dobro sezono. Manjkala je le pika na i z lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com

"Zahvaliti se moram štabu in igralcem za res fenomenalno delo. Nekateri košarkarji so tudi mene presenetili, kako so odigrali oziroma odreagirali v vlogah, ki so jih dobili. Sami vedo, kdo so to. Lahko rečem, da smo naredili dva koraka naprej. Pred sezono sem sicer napovedal, da lahko igramo še bolje kot lani. Nisem pa mislil, da bomo naredili tak, lahko rečem, šov. Dobili smo nove navijače, nekateri hodijo tudi na gostovanja, kar se prej ni dogajalo. Upam, da se bo ta trend nadaljeval. Vem, da bo praktično nemogoče zadržati ekipi takšno, kakršna je. Zato se bom kar zahvalil nekaterim igralcem, da so bili preprosto vrhunski. Če je trener dober, je to zasluga igralcev, ki so dali vse od sebe," je razlagal Jakara, ki je dodal, da se še naprej vidi na klopi Heliosa, ni pa še potrdil, ali bo dejansko domžalsko zasedbo vodil tudi v prihodnje.

Olimpija se je morala prilagajati

Cedevita Olimpija do 20. naslova prvakov Slovenije

Zdaj dvakratni zaporedni državni in pokalni podprvaki so poleg rezultatov dober vtis pustili tudi z všečno igro. Tekoč napad, ki so ga v večini zaključevali po uigranih akcijah, je odlično vodil Američan Austin Luke, ki je bil velika okrepitev. Izjemno učinkovit je bil kapetan Blaž Mahkovic, ogromen korak naprej je napravil mladi Tibor Mirtič, za prave okrepitve pa sta se na primer izkazala tudi Niko Bačvić in Lovro Buljević. Olimpija je bila na koncu vendarle premočna. Na vseh obračunih je prevladovala v boju za odbite žoge, v vseh ostalih elementih pa je bil Helios popolnoma enakovreden: "Olimpijo smo prisilili, da je zamenjala obramba na visokih igralcih. Pripeljali smo jo do tega, da se je prilagodila na štiri naše napade in jih branila čisto drugače kot na prvi tekmi. Prisilili smo jo, da je po minutah odmora postavila cono, ker je imela težave z našimi specialnimi situacijami. Ko ti enkrat prisiliš nasprotnika, da vse to menja oziroma se toliko prilagaja, si res dober. Na koncu je vendarle do izraza prišla fizična moč njenih igralcev in skok. So preprosto previsoki in premočni."

Poleg dobrega odpora zmajem bo sezona ostala v spominu tudi po napetih bojih s Krko, s katero so se borili za prvo mesto v rednem delu državnega prvenstva, na koncu jo izločili v polfinalu Lige Nova KBM, bili od nje boljši tudi v pokalnem tekmovanju, so pa Novomeščani dobili finale Lige ABA 2. Tedaj so po razburljivem dvoboju slavili v Domžalah in se vrnili med jadransko elito, se je pa Helios po tistem porazu odlično pobral in tako seveda lahko sezono ocenil kot uspešno: "Po tistem porazu smo se dvignili, ker so bili fantje realni. Vedeli smo, da bo težko premagati Borac, sploh ker je imel dve tekmi doma in vsak, ki je kdaj igral v Čačku, ve, kako težko je. Nisem pričakoval, da bodo igralci res tako odreagirali in se hitro pobrali. Prikazali so veličino in homogenost, ki je vladala v garderobi. Da so bili taki dvoboju s Krko, je za nas velik plus. Žal so nas premagali na tisti tekmi v ABA 2, smo pa ostale stvari dobili in igrali v vseh finalih."