Tretja tekma serije bo v sredo ob 20.00 v Domžalah, saj ima Helios, ker se je Cedevita Olimpija državnemu prvenstvu pridružila šele v končnici, prednost domačega igrišča. Foto: www.alesfevzer.com
Tretja tekma serije bo v sredo ob 20.00 v Domžalah, saj ima Helios, ker se je Cedevita Olimpija državnemu prvenstvu pridružila šele v končnici, prednost domačega igrišča. Foto: www.alesfevzer.com

Helios nudi popolnoma dostojen odpor favoriziranim prvakom, s katerim že tretjič zapored igra v finalu. Domžalčani imajo mlado zasedbo, ki se odlično in pogumno bori, precej spremenjeno v primerjavi z lansko in predlansko sezono, nov pa je tudi strokovni štab. In podobno kot lani, ko so eno tekmo celo izgubili, se zmaji precej mučijo. Na obeh obračunih je bil Helios blizu, v Tivoliju je v zadnji četrtini dolgo celo vodil, na koncu pa so vendarle do izraza prišle ljubljanske izkušnje in individualna kakovost, čeprav je v končnici drugega dvoboja iz kar precej neizdelanih akcij grešil prav najizkušenejši domžalski košarkar Blaž Mahkovic.

Sorodna novica Helios znova trd oreh, a Olimpijo le še zmaga loči od 21. zvezdice

V končnici moramo sprejemati boljše odločitve, kar pa je težko, saj smo mlada ekipa. Naša klop je krajša kot Olimpijina. Energijsko pademo. Oba poraza bolita, ker sem imel obakrat občutek, da lahko zmagamo, a se ni izšlo. Olimpija je izkušenejša in igra višjo raven. To je pretehtalo. V vsako tekmo smo šli s ciljem, da lahko zmagamo. Če ne bi verjeli, potem nimamo tu česa iskati. Vsaka tekma z Olimpijo je za nas nagrada, vedno pa bomo dali vse od sebe in skušali presenetiti.

Tibor Mirtič, košarkar Heliosa

"Igrajo dobro in čvrsto. Vidi se, da so začutili, da nismo v najboljšem stanju. Ponavlja se ista situacija, ko povedemo deset točk, potem pa pademo in celo zaostanemo. Seveda si tega ne želimo, a, kot se stalno ponavljam v izjavah, je to naša slika cele sezone. Upam, da v sredo zaključimo serijo in se vse to konča. Motiva ne manjka. Vsi si želimo zmagati čim prej, da gremo lahko domov. To ni težava. Preprosto delamo napake, ki se kažejo celo sezono in jih enostavno ne moremo odpraviti. Kaj se dogaja? Kompleksna zadeva, ki je med sezono nismo mogli rešiti oziroma jo še rešujemo. Vidi se, da je tudi naša fizična pripravljenost padla," je, kot večkrat letos, na glas o težavah spregovoril kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič.

Večkrat je dejal, da se preprosto v slačilnici ni razvila ustrezna kemija in se moštvo ni povezalo, kot bi se moralo. Eno in iste napake se ponavljajo ves čas, ob skromnih rezultatih pa je neprepričljiva tudi podoba zmajev na parketu. "Nisem bil od začetka tu, a lahko rečem, da se vse to vleče že celo sezono. Ni neke kemije. Se borimo, toda konec sezone je tu in noge so težke. Vsi si želimo čim prej zaključiti, a ni lahko. Helios se bori in zna igrati, kar je pokazal na obeh tekmah. Kakovost je na naši strani, kar moramo izkoristiti," je dodal Zoran Dragić, ki se je ekipi kljub veljavni pogodbi priključil šele med sezono, po kateri bo moralo vodstvo konkretno premisliti, kako naprej in narediti dobro analizo. Veliko se že dogaja in prve spremembe so tudi že tu.

Cedevita Olimpija je letos močno razočarala javnost, svoje navijače in košarkarsko okolje, v katerem domuje. Vsako leto so ne glede na finančni vložek napovedi visokoleteče, tudi letos so bile, ko naj bi se začel nov cikel in postavili temelje uspešnemu projektu, s katerim bi ljubljansko-zagrebška zgodba v nekaj letih le izpolnila tiste najbolj ambiciozne cilje. Toda hitro so se želje razblinile, neposrečena je bila sestava ekipa, rezultati pa izjemno slabi. V Evropi je zasedba iz zmajevega gnezda poskrbela za pravo blamažo, ko je podirala negativne klubske rekorde, na koncu pa je bila šele peta tudi v Ligi ABA, kjer je prva četverica glede na razporeditev moči bila nujna in pričakovana. Niti trenerska menjava ni prinesla želenega napredka.

Cedevita Olimpija lovi četrti zaporedni naslov državnega prvaka, skupno pa že 21. Letos je osvojila tudi pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija lovi četrti zaporedni naslov državnega prvaka, skupno pa že 21. Letos je osvojila tudi pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija si je v Tivoliju priigrala zaključno žogo

Vedel sem, da ne bo enostavno, saj so Domžalčani dobra strelska ekipa, igrajo sproščeno in igrajo praktično s petimi nizkimi igralci, kar je za nas v določenih trenutkih precejšen problem, tokrat še toliko večji, ker nismo nič zadeli od daleč. Kljub vsemu smo večji del tekme bili v prednosti in na koncu zasluženo zmagali. Logično je, da njihova igra z nizkimi igralci bolj pride do izraza kot pa naša prednost v višini pod košem. Visoki igralci, ki jih imamo, niso gibljivi in eksplozivni, ki bi lahko prevzemali in na ta način ustvarjali prednost. To je logično, tudi proti boljšim ekipam smo imeli te težave. Problem je, ko ne zadeneš od daleč in pod košem je zelo malo prostora, tako da tudi tiste prednosti, ki jih imamo, nismo mogli izkoriščati.

Zoran Martić, trener Cedevite Olimpije

"Saj smo zmagali. Lani je bilo obratno, če se spomnite, pa je bila ekipa verjetno v boljšem stanju, kot smo letos. Preobrati z 20 točkami razlike v eno ali drugo stran niso nič takega in to zame ni presenečenje. Dejstvo je, da imamo svoje slabosti, ki jih kažemo že od prvega dne sezone. To ni nobena skrivnost. Sam se moram boriti s tem, kar imam," je v Tivoliju razlagal trener Zoran Martić, potem ko so proti Heliosu njegovi varovanci zapravili dvomestno prednost in do konca trepetali za zmago. Celjan je na ljubljanskem stolčku z novim letom nasledil Simoneja Pianigianija, za krmilom najuspešnejšega kluba pa bo morda le še v sredo v Domžalah, saj ga bo v prihodnji sezoni vodil nov trener. Kot smo že pisali, je vse dogovorjeno z Zvezdanom Mitrovićem.

"Nikoli v karieri nisem javno kritiziral svojih igralcev. Tega ne morem delati, potem pa priti na trening in pričakovati, da bodo nekaj dali. Jaz te ekipe nisem sestavljal, pripeljal nisem niti enega igralca zaradi takih ali drugačnih razlogov. Z njimi se borim, dokler traja sezona. Če bi se nas nekaj tu, ki se zdaj pogovarjamo, obleklo v dres Olimpije in bi igrali proti Heliosu, bi bili še vedno favoriti, nasprotnik pa bi bil še vedno motiviran. Absolutno ni nobene razlike v kakšni postavi in stanju prideš na tekmo. Tekmec bo vedno sproščen, od nas pa vsi pričakujejo gladke zmage. Tudi, če zmagamo za 30 točk, bo to nekaj samoumevnega. Velikokrat pa so ravno te za javnost samoumevne zadeve malo težje dosegljive ali izvedljive," je nadaljeval, na vprašanje, ali komaj čaka konec sezone, pa dogovoril: "Meni se zdi, da nekateri še bolj od mene (smeh, op. a.). V tem klubu sem skupaj delal več kot deset let. Bil sem zraven, ko smo bili v Lozani, Rimu in ko je bil klub tik pred tem, da se ugasne. Sam nisem tukaj zaradi denarja, ampak zato, ker mi ni vseeno. To sezono bomo do konca delali najboljše, kar v tem trenutku lahko, pa naj traja tri tekme, pet ali pa 15."

Za konec je Martić odkrito priznal, da ga moti, da je vodstvo kluba dalo prednost Final Fouru Evrolige kot pa finalu državnega prvenstva. Namreč odpotovalo je v Berlin in je tako izpustilo prvi dve tekmi finala svoje ekipe, ki se bori za naslov. Na svojem mestu ob parketu ne sedi niti več Vlado Ilievski, ki po sezoni zapušča položaj športnega direktorja, vlogo pa bo prevzel Chechu Mulero. Španec bo z direktorjem Davorjem Užbincem in drugimi pristojnimi imel oziroma že ima polne roke dela. Pogodbe se namreč iztečejo večini igralcev, pričakovati pa je konkretne kadrovske spremembe.