Tony Parker, Tim Duncan in Manu Ginobili so bili izjemna naveza. Foto: Reuters
Tony Parker, Tim Duncan in Manu Ginobili so bili izjemna naveza. Foto: Reuters
Kobe Bryant in Tim Duncan
Kobe Bryant in Tim Duncan sta odigrala številne nepozabne tekme. Po koncu pretekle sezone sta oba zvezdnika končala karieri. Foto: Reuters

Vso kariero v najmočnejši ligi na svetu je igral za Spurse in velja za enega izmed najboljših krilnih centrov vseh časov.

Zadnjo tekmo je odigral 12. maja v Oklahomi, ko so Spursi izgubili šesto tekmo polfinala Zahoda (113:99) in s tem tudi serijo s 4:2 v zmagah. V 34 minutah je zbral 19 točk in pet skokov, po koncu srečanja pa je pomahal gledalcem in številni so že takrat ugibali, da ne bo več stopil na parket.

"Za mano je 19 nepozabnih sezon, pet prstanov, igranje z najboljšimi igralci na svetu. Hvala vsem, ki so mi stali ob strani," je zapisal Duncan.
V 19 sezonah je San Antonio vsako leto igral v končnici Lige NBA, Spursi so v rednem delu sezone zbrali 1.072 zmag in le 438 porazov, kar je najboljši izkupiček v vseh elitnih ameriških športih v zadnjih dveh desetletjih.

Udarni trio skupaj z Ginobilijem in Parkerjem
S Tonyjem Parkerjem in Manujem Ginobilijem je več kot desetletje tvoril udarni trio. Skupaj so osvojili štiri lovorike (2003, 2005, 2007 in 2014). Le Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Michael Cooper in Kurt Rambis so bili podobno uspešni v osemdesetih letih pri LA Lakersih.
"Kakšna čast je bilo štirinajst let igrati z njim," je ob Duncanovem slovesu "čivknil" Ginobili.

Trikrat MVP finala
Junija 1999 je Duncan v drugi sezoni osvojil naslov prvaka Ligi NBA, ko je bil najkoristnejši igralec (MVP) finala. San Antonio je ugnal New York s 4:1 v zmagah. MVP finala je bil tudi v letih 2003 in 2005.

Duncan je 14. strelec vseh časov v Ligi NBA (24.496 točk), šesti po številu skokov (15.091) in peti po številu blokad (3.020). V povprečju je dosegal 19 točk, zbiral 10,8 skoka, tri podaje in 2,2 blokade na srečanje.

Po koncu pretekle sezone je v pokoj odšel tudi Kobe Bryant, tako da bo od igralcev, ki so v Ligi NBA igrali že v sezoni 1997/98 (Duncan je bil prvi izbor na naboru igralcev). ostal le še Kevin Garnett, ki je Minnesoto pogodbo podaljšal še za eno leto.