Dirk Nowitzki, Jason Kidd in Jason Terry so se junija veselili zmage v finalu nad Miamijem s 4:2 v zmagah. Foto: EPA
Dirk Nowitzki, Jason Kidd in Jason Terry so se junija veselili zmage v finalu nad Miamijem s 4:2 v zmagah. Foto: EPA
Mark Cuban
Mark Cuban je končno prišel do tako težko pričakovane lovorike. Foto: EPA
Rick Carlisle
Rick Carlisle je lani s svojimi izbranci v pokoj poslal najuspešnejšega trenerja vseh časov, Phila Jacksona. Foto: EPA
Kevin Durant in James Harden
Kevin Durant in James Harden sta se lani prebila do finala Zahoda. Letos Oklahoma cilja na veliki finale. Foto: Reuters
Scott Brooks
Scott Brooks je bil leta 2010 izbran za trenerja leta. Foto: EPA
Mike Brown
Mike Brown zagovarja obrambno taktiko. Že v nedeljo proti Chicagu čaka Lakerse težka preizkušnja. Foto: EPA
Ron Artest in Pau Gasol
Ron Artest ali po novem Metta World Peace je pravi klovn pri Jezernikih. Foto: EPA
Steve Blake
Steve Blake je lani odpovedal na celi črti. Letos ima popravni izpit pri Lakersih. Foto: EPA
Tim Duncan
Tim Duncan je s San Antoniem osvojil štiri prstane (1999, 2003, 2005 in 2007). Po lanskem porazu v prvem krogu končnice so mnogi strokovnjaki menili, da bo končal kariero, a se je odločil, da poskusi znova. Foto: EPA
Zach Randolph
"Z-Bo" je ljubljenec občinstva v Memphisu. Foto: EPA
Kobe Bryant in Chris Paul
Kobe Bryant in Chris Paul sta velika prijatelja. Zvezdnik Lakersov si je v svoji ekipi zelo želel Paula, ki je nazadnje pristal pri Clippersih. Foto: Reuters
Danilo Gallinari
Danilo Gallinari je po številnih odhodih iz Denverja postal glavni adut trenerja Georga Karla. Foto: EPA
Goran Dragić
Goran Dragić računa, da bo v Houstonu igral precej več kot v Phoenixu. Foto: EPA
Monta Ellis
Monta Ellis je ostrostrelec Warriorsov, ki imajo z novim trenerjem Marcom Jacksonom velike načrte. Foto: EPA
Kevin Love
Kevin Love je lani postal prvi igralec, ki je v povprečju dosegal prek 20 točk in 15 skokov po Mosesu Malonu v sezoni 1982/83. Foto: Reuters

Več kot pol leta je minilo od 12. junija, ko so se Dirku Nowitzkemu izpolnile otroške sanje. Mavericksi so prvič postali prvaki po zmagi v finalu nad Miamijem s 4:2. Nemški zvezdnik je imel ob sebi številne odlične igralce in lastnik Mark Cuban je že na paradi po mestnih ulicah sredi junija obljubil, da bo skušal zadržati šampionsko ekipo.

Velike spremembe pri prvakih
Številni igralci so postali zanimivi za tekmece. Tyson Chandler, ki je lani blestel pod košema v končnici, je odšel v New York. Caron Butler, ki je bil večji del lanske sezone poškodovan, je podpisal z LA Clippersi, hitri organizator igre J. J. Barea pa se je preselil v Minnesoto, kjer je dobil najugodnejšo pogodbo. DeShawn Stevenson, ki je bil obsojen na majhno minutažo, je svojo priložnost videl v New Jerseyju, Peja Stojaković pa se je odločil za konec kariere po osvojitvi prstana.

Odom nov veliki adut
Lamar Odom
je bil sedem let eden ključnih igralcev LA Lakersov, lani je bil celo najboljši šesti igralec lige. Po neuspešnem poskusu menjave s Chrisom Paulom v poslu treh ekip, ki bi krilnega igralca poslala v New Orleans, je izrazil željo po odhodu. Mavericksi so zadeli na loteriji, saj so dobili Odoma v zameno za izbor v prvem krogu nabora. Dolgoletni soigralec in velik prijatelj Odoma Kobe Bryant je bil besen pred novinarji, saj so prvaki dobili izjemno okrepitev. Lani so Lakersi izpadli prav proti Dallasu s 4:0 v zmagah v polfinalu Zahoda.

Trener Rick Carlisle bo imel na klopi poleg Odoma še Jasona Terryja, ki je prav tako že bil najboljši šesti igralec lige. Pomembni okrepitvi sta tudi Vince Carter in Delonte West. Ša največja težava bo položaj centra. Chandler je lani zbral 9,4 skoka na tekmo, v končnici pa se je odlično boril z nasprotniki. Brendan Haywood bo začenjal tekme v letošnji sezoni na centrskem položaju.

V nedeljo ponovitev finala
Nemški športnik leta Nowitzki je še vedno lačen zmag, Jason Kidd bo marca dopolnil že 39 let, vendar ima še vedno dovolj energije, njegove izkušnje pa so neprecenljive. Prstane bosta prejela v nedeljo okoli 20.30 pred začetkom tekme z Miamijem. Ponovitev finala bo postregla z nekaterimi odgovori o pripravljenosti igralcev. Mavsi se bodo lahko pohvalili s prav posebno častjo - nihče v zgodovini Lige NBA še ni prejel prstanov na božični dan.

Oklahoma je ekipa prihodnosti
Dallas je v finalu Zahoda premagal Oklahomo City s 4:1. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je v letošnji sezoni že prišel čas, ko bi dinamični duet Kevin Durant-Russell Westbrook lahko popeljal Thunder v veliki finale. Pred tremi leti sta mladeniča izkusila vso grenkobo Lige NBA. Oklahoma je začela sezono s tremi zmagami in 29 porazi, njuna pot gre vseskozi strmo navzgor in pri 23 letih sta že dozorela za zares velike stvari. Durant je bil v zadnjih dveh letih najboljši strelec rednega dela, lani je dosegal 27,7 točke na tekmo. Westbrook je izjemno hiter, a v ključnih trenutkih včasih ne najde najboljše rešitve. Mnogi so mu očitali, da bi moral žogo v končnici večkrat spraviti do Duranta, ki se zdi neustavljiv.

Kendrick Perkins je poleti shujšal kar za 20 kilogramov, videti je maksimalno pripravljen na boj pod košema, ima pa velike izkušnje iz končnice, ko je igral še za Boston. Pri 27 letih je že veteran v izjemno mladi ekipi. Trener Scott Brooks je najbolj vesel, da mu je uspelo ekipo obdržati skupaj. Zaveda se, da bo treba izboljšati obrambo, saj doseganje točk pri tako nadarjenih igralcih še nikoli ni bil problem. James Harden bi bil lahko kandidat za najboljšega šestega igralca.

Jezerniki pred težko sezono
Lakersi prvič po štirih letih niso glavni favoriti na Zahodu. Legendarni trener Phil Jackson se je upokojil, zamenjal ga je Mike Brown, ki pa ima popolnoma drugačen slog. Izvršni direktor Jim Buss je sprejel več nepriljubljenih odločitev, ki so razjezile Kobeja Bryanta. Še najbolj ga je razburil odhod Odoma v Dallas. Lakersi so ostali brez Chrisa Paula, ki je pristal pri Clippersih in na obeh pripravljalnih tekmah dokazal, da bo boj za prevlado v Los Angelesu letos ogorčen. Lakersi so izgubili s 95:114 in 103:108, prikazali pa igro brez glave in repa.

Neresen pristop Metta World Peacea
Poleg Odoma je odšel še največji atlet v ekipi Shannon Brown (Phoenix), ki je navduševal Staples Center z izjemnimi zabijanji. Največja težava je še vedno položaj organizatorja igre, ki ga je vodstvo želelo rešiti s Paulom, a jim ni uspelo. Derek Fisher je pri 37 letih prepočasen, Steve Blake je imel lani obupno sezono, njegove trojke pa bodo letos nujno potrebne. Ron Artest bo prvič v karieri začenjal tekme na klopi, saj je Brown v začetno peterko na položaju krila uvrstil Matta Barnesa. Artest še vedno živi na stari slavi, navijači pač niso pozabili njegove življenjske predstave na sedmi tekmi finala junija 2010 proti Bostonu, ko je zadel tudi ključno trojko minuto pred koncem. Poleti je spremenil ime v Metta World Peace in nasploh se je ukvarjal bolj z glasbo kot pa s treningi, kar se je lepo videlo tudi na obeh pripravljalnih tekmah, kjer je deloval kot star traktor.

Bynum ne bo igral na prvih štirih tekmah
Pau Gasol
ni našel prave forme v končnici lanske sezone, presenetila pa ga je tudi novica, da je bil že na poti v Houston, a je komisar lige David Stern zadnji trenutek preprečil menjavo igralcev, ki bi pomenila tudi prihod Paula k Lakersom. Andrew Bynum je na zadnji tekmi z Dallasom udaril Bareo in si prislužil pet tekem kazni, zaradi skrajšane sezone pa bo odslužil le štiri. Prišli so Jason Kapono, Josh McRoberts in Troy Murphy, ki bodo srečanja začeli na klopi.

Čas Spursov se je iztekel
San Antonio je lani dobil kar 61 tekem v rednem delu, v končnici pa je presenetljivo izpadel v prvem krogu, s 4:2 v zmagah je bil boljši Memphis. Tim Duncan in Manu Ginobili sta že precej v letih in težko je pričakovati, da bi se Spursi letos resneje vmešali v boj za vrh. Mnogi so predvidevali, da se bo Duncan upokojil, a se je odločil, da pri 35 letih poskusi znova. Parker je med "lockoutom" igral za Asvel iz Villeurbanna za 2.000 ameriških dolarjev na mesec. Največja težava Spursov bo naporen spored, saj bodo kar 17-krat igrali dve tekmi zapored, dvakrat pa bodo v akciji celo tri večere zapored. Zimzeleni trener Gregg Popovich upa, da se bodo v ospredje prebili tudi preostali igralci, več pričakuje od Richarda Jeffersona in Tiaga Splitterja.

Grizliji letos močnejši še za Gaya
Memphis je bil presenečenje zadnje končnice. Grizliji so brez poškodovanega Rudyja Gaya senzacionalno izločili favorizirani San Antonio, nato pa v polfinalu Zahoda klonili proti Oklahomi šele po epskem boju v sedmih tekmah. Junak je bil vsekakor Zach Randolph, ki se je razvil v enega najbolj dominantnih centrov lige. "Z-Bo" s svojim kultnim trakom je ljubljenec občinstva v FedEx Forumu. V navezi z Marcom Gasolom, ki je podaljšal pogodbo, sta pod košem sijajna naveza. Veteranske izkušnje je prinesel obrambni specialist Tony Allen, ki v Bostonu ni dobil dovolj priložnosti. Trener Lionel Hollins bo imel na voljo skoraj popolnoma isto ekipo, le Shane Battier je odšel v Miami.

Paul bo podajal Griffinu in Jordanu
Clippersi so imeli vedno vlogo grdega račka v Los Angelesu. Pred sezono 1984/85 so prišli v Kalifornijo in od takrat so le štirikrat zbrali več zmag od Lakersov. S prihodom Chrisa Paula naj bi se vse spremenilo. Na novinarski konferenci se je zbralo ogromno novinarjev, na obeh pripravljalnih tekmah proti Lakersom pa so navijači v Staples Centru glasno navijali za Clipperse. Po navadi se je celo na tekmah, kjer so bili Clippersi gostitelj, slišalo le navijači Lakersov. Paul ima sijajen pregled nad igro, zna zaposliti soigralca, kar je voda na mlin za Blaka Griffina in DeAndreja Jordana. Številna "alley-oop" zabijanja bodo dvigovala gledalce na noge, vstopnice za tekme Clippersov gredo za med.

Billups in Butler bosta dodala izkušnje
Prišel je tudi veteran Chauncey Billups, pred sedmimi leti že MVP finala. Zaigral bo na drugem branilskem mestu, čeprav je bil vso kariero organizator igre. Že proti Lakersom je nakazal, da je v sijajni formi. Caron Butler je bil lani večji del sezone pri Dallasu poškodovan, zato je željan dokazovanja. Trener Vinny Del Negro ima izjemno prvo peterko, na klopi pa je še Mo Williams, ki je blestel ob LeBronu Jamesu v Clevelandu. Vse razen končnice bi bilo veliko razočaranje za Clipperse in ambicioznega generalnega menedžerja Neila Olsheyja, njihovi načrti pa segajo še veliko višje. Paul je ob predstavitvi dejal, da si s Clippersi želi osvojiti prstan.

Blazersi ostali brez Roya in Odena
Portland je doživel dva šoka še pred začetkom sezone. Brandon Roy se je pri 27 letih odločil, da zaradi kroničnih težav s kolenom konča kariero. Drugi veliki up Blazersov Greg Oden ima znova velike bolečine v kolenu, prestal je že dve operaciji, izpustil skoraj dve celotni sezoni, pa tudi v letošnji bo manjkal najmanj do marca. Nekateri strokovnjaki menijo, da je to za centra verjetno konec kariere. Trener Nate McMillan je prepričan, da ima še vedno odlično prvo peterko, ki bi se morala prebiti v končnico. Raymond Felton se je dokazal že v Charlottu, New Yorku in Denverju, Wesley Matthews pa pri Utahu. Glavni zvezdnik je LaMarcus Aldridge, ki je lani dosegal 21,8 točke na tekmo. Pod košem bo začel veteran Marcus Camby, ki je še vedno izjemen v zbiranju skokov. Tudi klop je obetavna. Poleg Nicolasa Batuma je v Portland iz Atlante prišel Jamal Crawford, eden izmed najbolj iskanih prostih igralcev.

Nuggetsi ostali brez nosilcev igre
Denver je že februarja močno spremenil identiteto. Carmelo Anthony in Chauncey Billups sta odšla v New York. Center Nene, ki so ga želeli pri Miamiju in še mnogih drugih ekipah, je podaljšal pogodbo za pet let. Ostal je tudi Arron Afflalo. Računajo, da se bo Danilo Gallinari še bolj razvil. Ekipo sta okrepila branilca Corey Brewer in Rudy Fernandez. Nosilci igre Wilson Chandler, Kenyon Martin in J. R. Smith so bili prosti igralci, zato so med "lockoutom" podpisali pogodbe na Kitajskem, ki veljajo do marca. Nesmiselna se zdi tudi poteza vodstva kluba, ki je odličnega organizatorja igre Raymonda Feltona poslalo v Portland za Andreja Millerja. Nuggetsi se bodo težko prebili v končnici, saj so izgubili vse nosilce igre, ki so blesteli tudi po odhodu Anthonyja.

Dragić bo imel priložnost za dokazovanje
Houston je vedno slovel po odličnih centrih. Moses Malone, Hakeem Olajuwon in Jao Ming so bili zaščitni znak Rocketsov. Novi trener Kevin McHale ima na centrskem položaju zdaj na voljo Hasheema Thabeeta. Kevin Martin porabi preveč žog, čeprav ima povprečje 23,4 točke na tekmo. V prvi peterki so še Chase Budinger, Kyle Lowry in Luis Scola. Goran Dragić ima vsekakor lepo priložnost, da si priigra mesto v začetni peterki. Lani je za Houston že odigral 22 tekem in v povprečju dosegal 7,7 točke na srečanje. Slovenski reprezentant, ki je od leta 2008 igral za Phoenix, bo eden glavnih rezervistov na začetku sezone skupaj s Courtneyjem Leejem in Jordanom Hillom.

Hornetsi začenjajo na novo
New Orleans, ki je lani v prvem krogu končnice namučil LA Lakerse, je z odhodom Chrisa Paula izgubil zaščitni znak moštva. Prišla sta Eric Gordon in Chris Kaman, a CP3 je bil igralec, ki se ga ne da kar tako nadomestiti. Odšel je tudi njegov genialni partner David West, ki je podpisal za Indiano. Generalni menedžer Dell Demps in trener Monty Williams sta pred zelo težko sezono. V prvi peterki bodo začenjali še Jarrett Jack, Trevor Ariza (ima že prstan z Lakersi) in Emeka Okafor. Aduta s klopi sta Marco Belinelli in Carl Landry.

Bo Jackson preporodil Warriorse?
Golden State velike upe polaga na trenerja Marca Jacksona, ki je zadnja leta blestel za mikrofonom v vlogi strokovnega komentatorja. Stephen Curry se je razvil v odlilčnega organizatroja igre (15,8 točke in 5,8 podaje na tekmo). Monta Ellis je lani šestkrat dosegel prek 40 točk na srečanje, izraziti strelec se izjemno dopolnjuje s Curryjem. Pod košem je nevaren David Lee, podpisal je tudi nekdanji prvi izbor na naboru Kwame Brown.

Brez Williamsa Utah ni konkurenčen
Utah je bila dolga leta redni udeleženec končnice, v letošnji sezoni pa bi bil pravi čudež, če bi se Jazzerji prebili med najboljših osem na Zahodu. Po odhodu Derona Williamsa v New Jersey je moštvo ostalo brez motorja. Močni so pod košem, kjer je Al Jefferson lani dosegal 18,6 točke na tekmo. Zelo je napredoval tudi krilni center Paul Millsap. Šibki so na branilskih položajih z Rajo Bellom in Devinom Harrisom. 10. februarja je po 23 letih na klopi Utaha odšel Jerry Sloan, Tyrone Corbin pa je stopil v prevelike čevlje.

Adleman računa na Rubia in Lova
Minnesota, ki je v lanski sezoni dobila le 17 tekem, počasi sestavlja dobro ekipo. Ricky Rubio je bil 5. izbor na naboru leta 2009, a je še dve leti ostal v Barceloni. Novi trener Rick Adelman je vedno rad igral s hitrimi in spretnimi branilci. Hitro napreduje tudi "Mr. Double-Double" Kevin Love, ki jen lani dosegal 20,2 točke in 152, skoka na tekmo. Na položaju centra naj bi začenjal Darko Miličić, velik adut s klopi pa bo J. J. Barea, ki je v Dallasu zablestel v polnem sijaju.

Nash in Hill še nista za staro šaro
Phoenix je po odhodu Amareja Stodemireja v New York le še povprečna ekipa. Steve Nash in Grant Hill se približujeta pokoju, a jo dobro dopolnjujeta sijajna atleta Channing Frye in Shannon Brown, ki je prišel iz LA Lakersov. Trener Alvin Gentry si želi predvsem zgraditi ekipo za prihodnost.

Sacramento je lani dobil 24 tekem, letos pa bo težko kakšno več. Kingsi skušajo zgraditi ekipo okoli organizatorja igre Tyreka Evansa (lani 17,7 točke na tekmo). Trener Paul Westphal bi še kako potreboval v ekipi Bena Udriha, ki je odšel v Milwaukee.