Slovenijo bo na evropskem prvenstvu prvič vodil Igor Kokoškov. Foto: BoBo
Slovenijo bo na evropskem prvenstvu prvič vodil Igor Kokoškov. Foto: BoBo

Fiba Europe je Slovenijo na podlagi rezultatov na zadnjem evropskem prvenstvu uvrstila v četrti kakovostni razred, v katerem so še Gruzija, Rusija in Madžarska. Tekmovanje v skupinah bo tako kot leta 2015 potekalo v štirih državah, dve od ekip iz četrtega bobna pa povabijo gostitelji. Madžari bodo prvi del igrali v Cluju v Romuniji, Rusijo pa so si zaželeli Turki. Sloveniji tako preostaneta le, kar zadeva slovenske navijače, finančno najmanj ugodni prizorišči, Izrael oziroma Finska. Izraelci so v svojo skupino povabili Litvo, Finci pa Islandijo.

Na žrebu, ki se ga bodo udeležili predsednik KZS-ja Matej Erjavec, generalni sekretar Rašo Nesterović in direktor reprezentance Matjaž Smodiš, bodo 24 reprezentanc razdelili v štiri skupine s po šestimi ekipami. Iz vsake v osmino finala napredujejo po štiri ekipe.

V prvem kakovostnem bobnu so Španija, Litva, Francija in Srbija, v drugem Grčija, Italija, Češka in Latvija, v tretjem Hrvaška, Izrael, Turčija in Finska, v zadnjih dveh pa Nemčija, Belgija, Poljska in Črna gora ter Islandija, Velika Britanija, Ukrajina in Romunija.

Evropsko prvenstvo se bo začelo 31. avgusta in končalo 17. septembra 2017. Od osmine finala naprej bodo boji potekali v Carigradu.