Marko Pajić se je razigral, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: Vladimir Nikolič
Marko Pajić se je razigral, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: Vladimir Nikolič
Jan Špan, Zmago Sagadin
Zmago Sagadin svari pred nihanji v igri in verjame, da imajo njegovi varovanci še veliko rezerv. Foto: Vladimir Nikolič
Rašo Nesterović, Jaka Lakovič
Košarkarje sta spodbujala tudi nekdanji in zdajšnji reprezentančni kapetan Rašo Nesterović in Jaka Lakovič. Foto: Vladimir Nikolič
Slovenija je imela tudi bučno podporo s tribun, saj je bil domžalski Komunalni center poln. Foto: Vladimir Nikolič
Sagadinovi izbranci prek prve ovire

59-letni Celjan poudarja, da so Slovenci sposobni igrati veliko bolje: "Pripravljali smo se, da zmagujemo in začeli smo z zmago, kar je dobro. Po mojih reakcijah je vsem jasno, da z igro nisem zadovoljen. Igramo v valovih. Nasprotnika stisnemo, pa nato spet pademo. Vsa tekma je potekala v tem slogu. Povedemo za deset točk, pa pademo, se odlepimo za 20, pa znova pademo. Mislil sem, da smo se teh težav v zadnjem mesecu rešili in da znamo igrati z glavo. Na trenutke smo igrali dobro, vendar so te oscilacije prevelike. Na to sem tudi opozoril igralce. Časa za analizo ni veliko. Moramo igrati bolje, saj smo to tudi sposobni."

Prav po zaslugi premalo konstantne igre se je Italiji uspelo ob uvodu drugega polčasa povsem približati. Vrsta Stefana Sacripantija je po zaslugi odličnega organizatorja igre in kapetana Andrea Trainija celo izenačila, nato pa se je pri gostiteljih turnirja razigral Marko Pajić. Obetavni krilni center je dosegel nekaj točk zapored in z dvema uspešnima protinapadoma – najprej je dosegel koš, nad njim pa je bila storjena še osebna napaka, za tem pa je znova izsilil osebno napako, celo zadel, a sodniki koša niso priznali – ter zadeto trojko dokončno dvignil tudi polno domžalsko dvorano.
Prvi strelec Pajić poskrbel za višjo razliko
"Pri vseh nas igralcih je bilo nekaj treme, kar je za prvo tekmo na evropskem prvenstvu povsem normalno. Veseli smo te zmage. Dvorana je bila polna in komaj smo čakali, da se vse skupaj začne. Bilo je precej nihanj, kar moramo spremeniti v naši igri. Taka so tudi navodila selektorja, vendar najpomembnejša je zmaga. Zdaj se moramo dobro spočiti, saj nas takoj čaka nova tekma," je po tekmi povedal Pajić, ki je v zadnji sezoni igral za Geoplin Slovan.
Kamničan je bil s 16 točkami na koncu tudi najboljši strelec Slovenije. Ob tem je ujel še šest odbitih žog. Videlo se je, da imajo pri Sagadinovih varovancih veliko željo in vseskozi so bili mladeniči sila motivirani. Eden izmed najbolj je bil prav Pajić: "Domače prvenstvo in domači navijači, povsem normalno, da smo tako motivirani. Vsi v tem trenutku poskušamo biti v čim boljši formi. Motivacija je res na vrhuncu in vsi imamo v glavi cilj, da naredimo čim boljši rezultat."

Sagadin našel razigrano peterko
Pod obročem je odlično odigral tudi Alen Omić. 215 centimetrov visoki center je zbral 13 točk in devet skokov. Klemen Prepelič je vpisal še točko več, a se je zdelo, da se branilec Heliosa vse prevečkrat odloča za samostojne akcije, po katerih je nekajkrat tudi nespametno izgubil žogo. 13 točk je dodal še Luka Rupnik, ki je ob tem imel še pet podaj. 19-letni organizator igre se je izkazal kot dobra desna roka Sagadina na parketu. Peterko, ki je poskrbela za visoko vodstvo Slovenije, pa je dopolnil še Miha Lapornik, ki je pristavil deset točk.
Časa za počitek ni, saj se predtekmovalni del odigra v vsega treh dneh. Sagadin je po tekmi s svojim strokovnim štabom napovedal "nočno" v pripravi na Švedsko, igralci pa bodo podrobneje naslednje nasprotnike spoznali dopoldne, nekaj besed pa je o nevarnih skandinavski košarkarjih selektor že spregovoril: "Švedska je ena tistih ekip, ki lahko preseneti vsakega. To kažejo že nekaj let. Imajo šest oziroma sedem odličnih igralcev. Jaz poznam predvsem posameznike, ki igrajo po Evropi. Igrajo sproščeno. Sem so prišli brez posebnih ambicij. Podobno je z Italijo in Ukrajino. Nimajo česa izgubiti in bodo nevarni vsem. Če jim daš prst, ga hitro vzamejo. Če začnejo zadevati, lahko pokopljejo vsakega. Proti Litvi so odlično odigrali prvi polčas. Na koncu je odločila litovska kakovost, a so naredili napako, saj so dopustili Švedom, da so se razigrali. Mi tega ne smemo."

Sagadinovi izbranci prek prve ovire