Prvo ime tekme je bil nedvomno kapetan slovenske reprezentance Klemen Prepelič, ki je dosegel kar 29 točk. Foto: Vladimir Nikolič
Prvo ime tekme je bil nedvomno kapetan slovenske reprezentance Klemen Prepelič, ki je dosegel kar 29 točk. Foto: Vladimir Nikolič
Zmago Sagadin
Zmaga Sagadina in njegove izbrance najprej čaka obračun s Španijo, nato pa pot v ljubljanske Stožice. Foto: Vladimir Nikolič
Alen Omić
Alen Omić je znova igral dobro. Prvi slovenski center je prispeval 12 točk in ujel še devet odbitih žog. Foto: Vladimir Nikolič
Mladi slovenski košarkarji še do pete zmage

Slovenska izbrana vrsta še naprej brez praske potuje proti visokim ciljem, ki si jih je zadala pred prvenstvom. Drugič na turnirju so Slovenci slavili po napeti končnici. Tokrat je bil mož odločitve Gezim Morina. "Srečko" (slovenska izpeljanka njegovega imena), kot krilnega centra kličejo v reprezentanci, je po podaji Klemna Prepeliča zadel v zadnji sekundi za veliko zmago nad izjemno čvrsto Turčijo (72:71).

Slovenci so bili enostavno boljši
Proti Turkom so imeli gostitelji prvenstva kar precej težav, a so znova dokazali, da se zlahka ne vdajo, uspelo se jim je vrniti v igro in na koncu celo zmagati. Po tekmi je bil zadovoljen tudi selektor: "Zmago smo si prigarali. Turki niso slučajno visoko premagali Italijanov in igrajo vse bolje. V nekaterih delih tekme smo igrali odlično košarko, tako v napadu kot tudi v obrambi, v nekaterih pa že poznani veliki padci in veliko napak. Če ne bi bilo teh napak, bi tekmo gladko pripeljali do konca. Napake, zlasti slabe podaje, so nas stale, da so se Turki nekajkrat vrnili v igro in celo povedli. Fantje so že utrujeni, ne le mi, vsi so, vendar ne popuščamo niti za milimeter. Enostavno smo bili boljši nasprotnik. Velika športna krivica bi bila, če te tekme ne bi zmagali. 'Srečko' je dal odločilen koš, vendar mu je Prepelič tudi odlično podal."

Odličen je bil Prepelič. Kapetan izbrane vrste je bil na zadnjih tekmah precej nervozen, posledično je slabše igral tako v napadu kot tudi v obrambi, tokrat pa je zablestel z 29 točkami. Iz 12 poskusov je zadel šest trojk, povsem osredotočen pa je ostal tudi v ključnih trenutkih. Najprej je sicer v zadnji minuti zgrešil polaganje. Nato so Turki po akciji Safaka Edgeja in Ramazana Tekina povedli, a je Prepelič v odločilni akciji lepo našel Morino, ki je priigral zmago.

Zadnji napad odigran na Prepeliča
"Postavili smo tri,štiri blokade, da je Prepelič lahko dobil žogo. Nato smo se razširili in mu pripravili prostor. Načrt je bil, da gre v prodor, zaključi, ali izsili osebno napako, ali pa poskuša podati nekomu pod koš. Akcijo je izvedel briljantno," je zadnjo akcijo opisal Sagadin. Prepelič, ki se je tokrat izkazal kot pravi kapetan, je bil zadovoljen, da je pokazal, da zna dobro odigrati tudi tedaj, ko je to najbolj potrebno: "Sem bil že kar nervozen, saj se nisem na prvih tekmah mogel povsem razigrati. Tokrat mi je stekel met. Pokazal sem tudi, da nisem le igralec, ki bi le vse čas metal, ampak imam tudi kvaliteto, da znam zadeti v pravih trenutkih. Na koncu sem pokazal, da znam tudi razigrati soigralce."

Slovenci so tokrat pokazali, da se lahko kosajo tudi s fizično bistveno močnejšimi nasprotniki. Čvrstost vrstnikov iz Turčije je izpostavil tudi "Prle": "Turki so fizično zelo močna ekipa in res se jim je težko postaviti po robu. Predvsem so nevarni v skoku, in tokrat smo jih kar uspešno omejili. V obrambi smo jih kar dobro ustavili. Dobiti 71 točk od Turkov, ki so tudi zadeli nekaj neverjetnih metov, je kar malo. Na koncu smo našli prave rešitve, zadeli te odločilne mete in srečno zmagali."

Na vrsti 'pretep' s Španci
Slovenija je z zmago osvojila tudi prvo mesto v skupini F in bo v četrtfinalu v Stožicah dobila četrto uvrščeno moštvo iz kranjskogorske skupine. Še pred tem Slovenijo čaka ena tekma v Domžalah, in sicer proti zdaj že starim znancem Špancem, ki so nazadnje izgubili proti Italiji s 78:76. Branilce naslova, pri katerih je letnik 1992 bistveno slabši od 1991, ki je bil ključen pri osvojitvi lanskega naslova, so Slovenci že dvakrat premagali pred prvenstvom. Enkrat so na pripravljalnih tekmah slavili tudi Španci, ki so lanski naslov osvojili s pomočjo izvrstnega Črnogorca Nikole Mirotića.

Zaradi nešportnega obnašanja Špancev na teh treh tekmah bodo po besedah Sagadina Slovenci še dodatno motivirani: "Španci so zelo trd nasprotnik. Igrajo ostro in čvrsto košarko, ki nam ne ustreza. Upam, da bodo dovolili manj grobosti in manj igre z rokami, kot jo dovoljujejo. Mislim, da se na tem turnirju v obrambi preveč igra z rokami. Španci niso tako dobri, da jih ne bi mogli premagati, a igrajo tako ostro, da smo odvisno od kriterija sojenja. Smo kar malce nastrojeni proti Špancem. Od tistega turnirja naprej, ko so bili zelo nekorektni do nas. Fantje bodo zagotovo zelo motivirano. Enostavno se moramo z njimi stepsti, in če bomo fizično enakovredni Špancem, bomo tekmo dobili, saj smo tehnično bistveno boljši."

Mladi slovenski košarkarji še do pete zmage