Erazem Lorbek je zaenkrat po petih pripravljalnih tekmah nesporni vladar slovenske rakete. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek je zaenkrat po petih pripravljalnih tekmah nesporni vladar slovenske rakete. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
David Andersen
Zdi se, da Barcelona centrske okrepitve v zadnjih letih skorajda izključno išče pri CSKA-ju. Matjaž Smodiš je že dlje časa neuresničljiva želja, letos so pred Lorbkom pripeljali še Terenca Morrisa, lani pa Davida Andersena. Lorbek naj bi predstavljal ravno njegovo menjavo, potem ko se je Avstralec po le eni, sicer izredni, sezoni v Kataloniji preselil v Houston. Foto: EPA

Mednje spada obvezen zdravniški pregled in seveda podpis pogodbe - za dve leti z možnostjo enoletnega podaljšanja. "Ni še uradno. Dogovorjeno je, moram opraviti še vse preglede in podpisati pogodbo," je po poreški zmagi (78:82) v prvi pripravljalni tekmi s hrvaško reprezentanco razlagal 25-letni slovenski reprezentant, ki je bil tudi tokrat vodilni slovenski strelec. Pred novinarji redkobeseden, zato pa toliko bolj "zgovoren" na parketu.


Pritiska ključnega igralca ne čuti
Očitno je, da bo na EP-ju na Poljskem eden ključnih igralcev v Zdovčevem kadru. A sam zanika, da bi zato občutil kaj dodatnega pritiska: "Igram le, kolikor je v mojih močeh in skušam napredovati."

"Podpora je bila enkratna"
210 cm visoki center je takoj našel pohvale tudi za glasne slovenske navijače: "Podpora je bila enkratna, tudi tukaj, česar nismo pričakovali. Mislim, da smo danes pokazali veliko dobrih stvari in lepo napredujemo." Kje se ta napredek najbolj kaže? "Zagotovo v kolektivu. Uspeli smo zdržati do konca in zmagati, kljub temu, da so naredili precejšen pritisk, ko so se vrnili. Mislim, da je to velik napredek."

V Malagi nikogar, tokrat bo imel Lakoviča
Lorbek se iz enega evropskega velikana seli k drugemu - v Španiji je pri enem že bil, vendar spomini na igranje za Unicajo iz Malage niso najlepši. Pod vodstvom zdajšnjega španskega selektorja Sergia Scariola ni zadovoljil pričakovanj, zato je po polovici sezone sledila posoja Benettonu. Bi se boleča izkušnja v Španiji lahko ponovila? "Upam, da bo boljša. Za soigralca bom imel reprezentančnega kolego Jako Lakoviča, upam, da mi bo to pomagalo. V Malagi namreč nisem imel nikogar."