Florent Pietrus je bil skupaj z Nicolasom Batumom prvi strelec tekme, dosegel pa je tudi enega izmed odločilnih košev v izteku podaljška. Foto: EPA
Florent Pietrus je bil skupaj z Nicolasom Batumom prvi strelec tekme, dosegel pa je tudi enega izmed odločilnih košev v izteku podaljška. Foto: EPA
Tony Parker
Francija je nastopila brez prvega organizatorja igre, Tonyja Parkerja, ki mu zaradi lažje poškodbe Spursi niso dovolili nastopa. Kot kaže so se le omehčali, 27-letnik bo morda nastopil že na sobotni tekmi proti Finski. Foto: EPA
Marco Belinelli
Marco Belinelli je pred dnevi podpisal za Toronto, zdaj pa blesti v dresu italijanske reprezentance. Njegovih 26 točk ni bilo dovolj za zmago. Foto: EPA

33 sekund pred koncem rednega dela so Italijani prek njihovega najboljšega strelca Marca Belinellija izenačili na 66:66, ko se je v Cagliariju začela prava drama. Dvanajst sekund je ostalo na semaforju, ko je polaganje zgrešil Ronny Turiaf, a s tretjim skokom na tekmi prišel do svoje žoge, deset sekund pozneje pa je met iz skoka zgrešil še Nicolas Batum. Italija je prišla do zadnje priložnosti, a sekunda ni bila dovolj za uspešen napad in že na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij je bil potreben podaljšek.


V njem je Italija minuto in pol pred koncem še vodila (73:72), ko sta Florent Pietrus in Boris Diaw poskrbela za francosko vodstvo s tremi točkami (73:76). Končno odločitev je dvanajst sekund pred koncem po štirih zadetih prostih prinesel Antoine Diot.

Francozi boljši večji del tekme
Francozi so imeli že v osmi minuti 11 točk prednosti (21:10), koš gostiteljev pa je najbolj rešetal Pietrus z desetimi točkami. Italijani so drugič povedli v 27. minuti (prvič v 14. minuti le za en napad - 25:24), ko je svojo 13. točko iz polaganja dosegel Angelo Gigli, od takrat je bila tekma izredno izenačena, ekipi pa sta se večkrat izmenjali v vodstvu.

Za boj za EP zmaga v Franciji
Italijani, ki so v naslednjem krogu prosti, so se tako znašli v velikih težavah, saj bodo verjetno morali za nastop v finalu dodatnih kvalifikacij zdaj zmagati na preostalih tekmah, vključno s srečanjem v Franciji, ki ga morajo dobiti z razliko vsaj +3 (če bodo dosegli več kot 80 točk).

BiH boljši od Portugalcev
V Povoi de Varzim so gostitelji in Bosanci odigrali tekmo obramb, medtem ko sta v napadu prednjačila mladi košarkar Barcelone Nihad Dedović (15 točk) in Jorge Coelho (17). Gostje so bili izrazito boljši že ob polčasu, ko so vodili že s 36:22, kar so v tretji četrtini še povečali, ko so se Portugalci v zadnji četrtini z delnim izidom 20:9 približali BiH-u, a vseeno ostali prekratki za uspeh. 14 točk je dosegel tudi nekdanji član Olimpije Ratko Varda.

Skupina A, 1. krog:
PORTUGALSKA - BOSNA IN HERCEGOVINA
56:62 (11:19, 11:17, 14:17, 20:9)
Coelho 17; Dedović 15, Varda 14.

Belgija je bila prosta.

2. krog, 8. 8.:
BOSNA IN HERCEGOVINA - BELGIJA

Skupina B, 1. krog:
ITALIJA - FRANCIJA
* 77:80 (15:21, 14:14, 22:16, 15:15)
Belinelli 26, Gigli 13; Batum in Pietrus po 20, Diaw 15.
* - po podaljšku

Finska je bila prosta.

2. krog, 8. 8.:
FRANCIJA - FINSKA

Na evropsko prvenstvo se bo uvrstila zmagovalka finala dodatnih kvalifikacij, ki ga bosta igrali prvouvrščeni reprezentanci obeh skupin, na Poljskem pa se bo v Gdansku pomerila z Rusijo, Nemčijo in Latvijo.