Boštjan Nachbar je pred prvo tekmo dobro razpoložen, nervoze pa ne čuti. 'Igral sem že na nekaj tekmovanjih, enako tudi pomembne tekme po Evropi in ZDA. Pred tekmo pa bo nekaj pozitivnega naboja.' Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Boštjan Nachbar je pred prvo tekmo dobro razpoložen, nervoze pa ne čuti. 'Igral sem že na nekaj tekmovanjih, enako tudi pomembne tekme po Evropi in ZDA. Pred tekmo pa bo nekaj pozitivnega naboja.' Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Dvorana Torvar
Dvorana Torvar je še prazna, a bo kmalu dobila zeleno-belo podobo. Foto: MMC RTV SLO/ A. B.
Košarkarji že odštevajo ure

Mesec in pol priprav se je tako zanj kot za soigralce kar nekoliko vlekel, zdaj pa je končo tu evropsko prvenstvo. Reprezentanca bo zadnji trening pred tekmo opravila danes popoldne, v ponedeljek pa sledita počitek in še temeljitejša priprava na Veliko Britanijo (ponedeljek ob 18.15 – prenos na TV SLO 2).

Vabljeni k branju dnevnika:
Je prvenstvo res na Poljskem?


"Velika Britanija igra atipično košarko"

"Zadnje dni se veliko govori predvsem o tej tekmi, po njej pa bomo misli preklopili na druge tekmece," je dejal Slovenjgradčan, ki je pokomentiral igro Britancev, s katerimi se je Slovenija srečala na pripravljalnem turnirju v Sevilli: "Je ekipa, ki igra atipično košarko, evropskih akcij večinoma ni. Ima močno zasedbo pod košem, pet ali šest igralcev je tistih, ki igrajo za dobre evropske klube in tam lahko veliko rotirajo. Na branilskih položajih so nepredvidljivi, saj imajo igralce, ki znajo zadevati v serijah."

Obramba je na visoki ravni
"Treba bo biti pazljiv, saj so neobremenjeni, vsaka zmaga pa bo za njih velik uspeh. Za nas je to pogoj." Novopečeni košarkar Efesa Pilsna je povedal, da so slovenski košarkarji v zadnjih dneh veliko trenirali tudi met, ki v Španiji, čeprav so jim nasprotniki dali veliko prostora, ni stekel. "Kaj takega se verjetno ne more več ponoviti." Ogromno poudarka je bilo tudi na še večji povezanosti ekipe, odpravo zadnjih pomanjkljivosti, medtem ko v Nemčiji niso želeli prikazati vsega: "Tam je bila tudi obramba že kar na nivoju. Upam, da nam bo uspelo dobro igro povezati skozi vso tekmo, saj le tako lahko pridemo do uspeha."

Si upate napovedati izide na Eurobasketu 2009? Sodelujte v MMC-jevem košarkarskem Nostradamusu!

Je ritem pretežak?
Vse reprezentance bodo v prvem delu EP-ja odigrale tri zaporedne tekme v treh dneh, kar je za košarkarje zelo hud ritem. "Morda je ta res malce pretiran, saj je za marsikoga težko odigrati tri vrhunske tekme v treh dneh. Z igralci se veliko pogovarjamo o tem in upam, da bo FIBA mlajšim generacijam v prihodnje malce prizanesla." Pridušal se je tudi nad nekaterimi težavami s samo dvorano: "Spet se dogajajo klasične težave, ki so sicer iste za vse. Gre za nov parket in plastične žoge neposredno iz tovarne. Še malce so tople, videti je, kot da so jih delali šele predvčerajšnjim. Te težave se Fibi dogajajo vsako leto," je dejal Nachbar.

Košarkarji ne bodo zmogli sami
Navijači prihajajo kot kapljice med rahlim dežjem, počasi, a vztrajno. Komaj jih čakajo tudi košarkarji, ki se radi vračajo v preteklost in spominjajo Beograda. "Spominjamo se vzdušja, ki je bilo tam. Upam, da se bo ta ponovil. Dvorana res ni najboljša in največja v Evropi, a je lahko velika prednost za nas. Če bo res prišlo tolikšno število navijačev, kot se govori, potem bo ta povsem v slovenskih barvah. Samo skupaj nam lahko uspe, sami tega ne zmoremo."

Iz Varšave,

Košarkarji že odštevajo ure