Dražen Petrović sodi med največje igralce, ki so kadarkoli stali pod košarkarskimi obroči. Foto:
Dražen Petrović sodi med največje igralce, ki so kadarkoli stali pod košarkarskimi obroči. Foto:
Roman Horvat in Zmago Sagadin
Roman Horvat je osebno poskrbel za kar nekaj klubskih in reprezentančnih vrhuncev slovenske košarke. Foto: RTV SLO
Jure Zdovc
Zdajšnji selektor in takratni reprezentant Jure Zdovc na zadnji tekmi v Vroclavu ni igral. Foto: MMC RTV SLO

V Ljubljani pristanemo, pridem domov, kjer mi je bodoča žena povedala, da se je ubil. Bil sem šokiran: kako, če smo se še dve uri nazaj pogovarjali.

Roman Horvat
Iz zgodovine: 1993: Slovenija - Hrvaška

Spomnimo: 6. junij 1993, kvalifikacije za EP, Vroclav. Slovenija pod taktirko Slavka Kotnika (28 točk) in Teomana Alibegoviča (20) zada Hrvaški prvi poraz v medsebojnih obračunih (94:90). A to ni bila "še zmaga več", to je bil senzacionalen uspeh proti olimpijskim podprvakom iz pravljične Barcelone '92 na čelu z za mnoge največjim košarkarjem vseh časov (ali pa vsaj evropskim) - Draženom Petrovićem.

Po tej tekmi se zaradi osebnih razlogov ni želel vrniti v domovino s soigralci, temveč se je s takratno partnerko Klaro Szalantzy in prijateljico Hilal Edebal odločil za pot z osebnim avtomobilom. Ta na cilj ni prispel. V Ingolstadtu je bil udeležen v hudi nesreči, ko je vanj treščil tovornjak. Speči Dražen je iz sovoznikovega sedeža zletel skozi vetrobransko steklo in umrl na kraju nesreče, obe ženski sopotnici pa sta nesrečo preživeli s hujšimi poškodbami.

Roman Horvat se pri 37 letih še vedno polprofesionalno ukvarja s košarko. S Šenčurjem se je uvrstil v prvo ligo, bil je razglašen tudi za MVP-ja druge.

Prihajajo nove tekme "za zgodovino"
O spominih na Vroclav '93 se je za MMC razgovoril Roman Horvat, ki je bil s 14 točkami takrat ob Darku Mirtu tretji slovenski strelec. Dodajmo, da sta si obe reprezentanci pozneje zagotovili pot na EP v Nemčiji, od koder bo že prihodnjič v rubriki "Slovenske tekme za zgodovino" sledil nov video. A ta bo bolj kot za skomine najbrž poskrbel za glavobole ...

"Šlo nam je vse od rok"
"Te tekme se spominjam predvsem po tem, da smo prvič premagali Hrvaško v popolni postavi. V bistvu je bilo to veliko presenečenje, druga še bolj pomembna stvar pa je bila, da je bila to Draženova zadnja tekma," je 16 let stare dogodke začel obujati Horvat in razkril takšen recept za zmago: "Kolikor se spomnim, smo bili vseskozi v vodstvu in na koncu nam je šlo še vse od rok. Od trenerja do igralcev - da smo izpolnili njegov načrt. Imeli smo zelo dober dan, oni pa slabega. Če bi se še enkrat pomerili, vprašanje, kaj bi bilo. So bili le toliko boljša ekipa."

Ne (še) legenda, prvi igralec v Evropi
Kako je bilo igrati proti takšni legendi, kot je bil Petrović? "On takrat še ni bil legenda, bil je vrhunski igralec, prvi v Evropi, zraven so bili tudi Kukoć, Radja, Vranković, Komazec. Igrali smo proti samim zvezdnikom. Vendar na tekmi to pozabiš. Ena stvar je, da ga gledaš že prej, druga pa, ko igraš proti njemu. V tistem trenutku ga še nismo videli kot legendo, to je prišlo z vsem drugim."

Novico o smrti izvedel od bodoče žene
Posebno poglavje je seveda šok ob njegovi nenadni smrti. Kako ste doživeli novico? "S Hrvati smo iz Poljske do Nemčije potovali z istim letalom. Pred letom smo jaz, Alibegovič in legendarni fizioterapevt Daso Šercer sedeli skupaj in je Daso Dražena povprašal o tem, kako se je "ojačal" v Severni Ameriki. V Evropi smo bili v tistem času vsi bolj drobni. Odvrnil je, da so imeli posebnega trenerja le za mišično maso in da je to bil dolgotrajen proces," zanimivo zgodbo pripoveduje Horvat in nadaljuje.

"Nato smo šli skupaj na letalo, mi iz Nemčije v Ljubljano, Hrvati pa v Zagreb. V Ljubljani pristanemo, pridem domov, kjer mi je bodoča žena povedala, da se je ubil. Bil sem šokiran: kako, če smo se še dve uri nazaj pogovarjali."

Kvalifikacije za EP 1993:
SLOVENIJA
- HRVAŠKA 94:90
Slovenija: Horvat 14, Daneu 2, Mirt 14, Alibegovič 20, Gorenc 12, Kotnik 28, Djurišić 4.

V Ljubljani pristanemo, pridem domov, kjer mi je bodoča žena povedala, da se je ubil. Bil sem šokiran: kako, če smo se še dve uri nazaj pogovarjali.

Roman Horvat
Iz zgodovine: 1993: Slovenija - Hrvaška