Za Sašo Vujačiča je odločitev Jureta Zdovca padla zelo težko. Foto: GIGANTES
Za Sašo Vujačiča je odločitev Jureta Zdovca padla zelo težko. Foto: GIGANTES
Saša Vujačič
Saša Vujačič se je pritoževal nad pretežkimi treningi. Foto: MMC RTV SLO
Veliko kritik je Saša Vujačič namenil tudi reprezentančnim zdravnikom. Foto: MMC RTV SLO

Košarkar Lakersov je v dolgi izjavi za javnost do potankosti opisal, kaj se je dogajalo od njegovega prihoda v Slovenijo do predčasnega odhoda v ZDA.

Izjavo Saše Vujačiča smo povzeli v celoti
Po dolgem razmisleku sem sprejel poziv v reprezentanco, ker sem imel veliko željo zaigrati za svojo državo in ker so mi zagotovili, da so se stvari v vodenju ekipe spremenile.

Treningi nerazumno pretirani
V reprezentančni tabor sem prišel popolnoma zdrav, počutil sem se odlično in bil pripravljen trdo delati za izpolnitev ciljev. Že prvi dan priprav na Rogli sem uvidel, da so treningi nerazumno pretirani, tako da se je bilo težko izogniti poškodbi. Drugi dan sem pri teku na travi začutil bolečine v obeh kolenih, kar sem takoj povedal tudi selektorju. Zdravnik mi je po kratkem pregledu zagotovil, da ni nič hujšega, zato sem nadaljeval s treningi do 25. julija, ko sem moral poslovno na Kitajsko. To mi je vodstvo reprezentance dovolilo že 6 mesecev pred prihodom v Slovenijo. Pred odhodom sem povprašal, kako naj zdravim poškodbo, toda rekli mi niso nič. Bolečine pa so se nadaljevale in, ko sem prišel nazaj, sem zahteval magnetno resonanco.

Bolelo me je dva tedna, terapije pa ni bilo
Takoj po prihodu na letališče sem odšel v bolnišnico. Tudi po tem pregledu so mi dejali, da ni nič hujšega in naj s protibolečinskimi tabletami nadaljujem normalen trening. Bolečine pa niso popustile. Trenerjem sem povedal, da zaradi bolečin ne morem več trenirati in naj poskrbijo za ustrezno rešitev. Štiri dni se ni zgodilo nič. Dva tedna me je bolelo, predpisali pa mi niso nikakršne terapije, zato sem se odločil, da nekaj ukrenem sam.

Soigralci in moj agent v ZDA so me povezali s terapevtom, ki naj bi v Sloveniji veljal za najboljšega. Predlagal mi je, da preneham s treningi in se posvetim zdravljenju, ki naj bi trajalo od 5 do 7 dni. Terapevt se je sestal tudi z reprezentančnimi zdravniki, ki so bili mnenja, da se poškodba vleče še iz ZDA. Toda pred Roglo bolečin v kolenu nisem imel.

Masirali so me z olivnim oljem. To naj bi pomagalo?
Po tem dogodku sem izgubil zaupanje v reprezentančne zdravnike. Masirali so me z olivnim oljem. In to naj bi pomagalo? Naslednji dan sem vzel tableto proti bolečinam, vendar sem po 15 minutah spet začutil koleno. Povedal sem selektorju, da pod takimi okoliščinami ne mislim nadaljevati treninga in naj mi omogočijo zdravljenje na lastne stroške. Rekel je, da bo razmislil in mi kmalu povedal odločitev. Eden izmed članov strokovnega štaba mi je povedal, da mi ne bodo dovolili zdravljenja na lastno pest. Tisti dan sta mi Zdovc in Rems dovolila, da zapustim ekipo in mi dala 5 dni za zdravljenje poškodbe.

Po sanaciji poškodbe na treningu zadovoljil Zdovca
Po uspešnem zdravljenju sem se vrnil, opravil trening pred strokovnim štabom in zadovoljil Zdovca, ki me je uvrstil v ekipo za turnir v Španiji. Po dogovoru z njim in Remsom naj v Španiji ne bi veliko igral, da ne tvegam ponovitve poškodbe in da se počasi vrnem v formo. Počutil sem se izvrstno in bil pripravljen na igro.

Bil sem pripravljen zablesteti v Mariboru
Zdovc me je vseskozi spraševal, kako se počutim. Govoril sem mu, da iz dneva v dan bolje. Vrnili smo se v Slovenijo in za dva dni sem odšel v rodni Maribor pred naslednjim zborom ekipe. V teh prostih dnevih sem treniral po lastni želji. Počutil sem se močnega in bil sem pripravljen, da zablestim v mojem rodnem mestu. Še posebej zato, ker sem v Mariboru nazadnje igral pred 7 leti. Glede na zapise v medijih so navijači komaj čakali moj nastop. Zdovcu sem povedal, da bom zasijal v Mariboru, on pa mi je odgovoril, da prijateljske tekme ne štejejo, da šteje samo evropsko prvenstvo.

Povedal mi je, da me noče v ekipi
V ponedeljek, 24. avgusta, se je moštvo ob 13.30 zbralo v Mariboru. Selektor Jure Zdovc mi je ob 10. uri zjutraj poslal SMS-spročilo, da se hoče dobiti z menoj na samem. Na sestanku mi je povedal, da z mojo nogo ni vse v redu in da zaostajam za drugimi igralci. Povedal mi je tudi, da nimam "vezi" z moštvom, ker sem toliko časa preživel na terapijah in da me noče v moštvu.

V mojem srcu je toliko ponosa za mojo državo
To je bilo težko slišati. V mojem srcu je toliko ponosa za mojo državo, da mi je bilo zelo hudo, ko mi je selektor povedal, da ne morem igrati za reprezentanco. Še posebej zaradi nečesa, kar je bilo izven mojega nadzora. Vse kar sem hotel, je bilo, da se me obravnava enakopravno, ne pa da gre za skrito politiko in skrite zamere.

Moje srce je žalostno in jezno, toda zdaj je čas, da se posvetim Lakersom in osvojim novi šampionski prstan.

Avanzo: Prek medijev ne bi radi reševali zadev
Vodja reprezentance Matej Avanzo ni želel komentirati Vujačičevih izjav. "Ne bi komentiral te zadeve. Tisti, ki spremljajo košarko, vedo, kako stojijo stvari. Prek medijev ne bi radi reševali zadev. Pustimo Vujačiču odprta vrata. Mislim, da ima zaradi kakovosti še mesto v reprezentanci. Upajmo, da bo nekoč tudi zaigral na uradni tekmi v dresu slovenske reprezentance. Želim mu, da bi v naslednji sezoni dobil čim večjo minutažo pri Lakersih," je za MMC povedal Avanzo.