Špance je do naslova popeljal tudi izjemen ekipni duh. Foto: EPA
Špance je do naslova popeljal tudi izjemen ekipni duh. Foto: EPA

Španski košarkarji so bili v Litvi dejansko najboljša ekipa, v pravi poslastici turnirja, obračunu za športne sladokusce, pa so za končno slavje z 98:85 ugnali Francijo.

"Premagali smo odlično ekipo, ki je izvrstno vodena. Francija je ekipa z veliko talenta. Vse to še oplemeniti našo zmago. Hvaležen sem svojim igralcem, ker so udejanjili mojo idejo, da igralci, ki premorejo toliko talenta, lahko igrajo disciplinirano in za svoje moštvo. Podajajo si žogo brez sebičnosti, igrajo požrtvovalno v obrambi. Voditi tako ekipo je zares velika čast. Talent je podlaga tega moštva, toda ekipne vrednosti so stena in strop naše zgradbe. Velike zvezde dajejo vse od sebe, da je ta ekipa boljša," je povedal Scariolo.

Italijanski strokovnjak, ki bo v novi sezoni sedel na klop milanske Olimpie, zdaj znane kot Emporio Armani, na španski klopi sedi od leta 2009. Že na prvem Eurobasketu na Poljskem je popeljal Španijo do prvega naslova, uspeh pa mu je uspelo ponoviti tudi dve leti pozneje.

Tudi francoski selektor Vincent Collet, sicer trener Asvela, je priznal, da je slavila trenutno najboljša ekipa stare celine: "Čestitke Španiji za osvojeno prvenstvo. Brez dvoma, zmagala je najboljša ekipa v Evropi. Še enkrat so to dokazali. Mislim, da nismo igrali slabo. Trudili smo se po svojih najboljših močeh. Nismo bili daleč, vendar pa so vsakič, ko smo prišli blizu, našli odgovor. Na koncu so si priigrali visoko prednost in je bila tekma odločena. Seveda je nekaj razočaranja, vendar ko izgubiš proti boljšemu, je enostavno treba priznati poraz."

Iz Kaunasa,