Dvojec, ki je zaznamoval evropsko košarko v zadnjem desetletju. Foto: EPA
Dvojec, ki je zaznamoval evropsko košarko v zadnjem desetletju. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Pau Gasol in Juan Carlos sta bila izbrana v postavo turnirja. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Navarro je drugič v karieri kot kapetan Španije dvignil pokal za najboljšega v Evropi. Foto: EPA
Pau Gasol, Juan Carlos Navarro
Navarro in Gasol bosta poskušala s Španijo prihodnje leto na olimpijskih igrah presenetiti ZDA. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Ko španska zmaga ni bila več ogrožena, sta na prvenstvu večkrat konec tekme presedela na klopi. Foto: EPA

31-letna Katalonca sta bila najzaslužnejša za dve slavji Španije na Eurobasketih. Pred dvema letoma na Poljskem je najboljši vtis pustil starejši izmed bratov Gasol, v Litvi pa je, predvsem v sklepni fazi, v neverjetni formi igral "La Bomba" Navarro, ki je nasledil velikega prijatelja in dolgoletnega soigralca pri nagradi za MVP-ja.
Navarro v Kaunasu nezaustavljiv
Ostrostrelec Barcelone je bil fenomenalen predvsem v sklepnem delu prvenstva v Kaunasu. Najprej je v četrtfinalu Sloveniji nasul 26 točk, v polfinalu Makedoncem kar 35, v boju za naslov pa se je proti Franciji ustavil pri 27. Za zmago z 98:85 je branilec z ubijalskim instinktom dodal še pet podaj. Odličen je bil v finalu tudi Gasol, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom. Ob 17 točkah je ujel še deset odbitih žog. Navarro in Gasol sta bila skupaj s Tonyjem Parkerjem, Bojem McCalebbom in Andrejem Kirilenkom uvrščena tudi v postavo turnirja. Na koncu je bil Pau tretji, Juan Carlos pa peti strelec prvenstva.

"Za nami je zelo težka tekma. Francija ima zelo kakovostno ekipo in težko jo je bilo premagati. Francozom bi čestital za odlično odigrani turnir, uvrstitev v finale in na olimpijske igre. Verjamem, da se bomo že v Londonu srečali. Vesel sem, da smo ubranili naslov. Ponosen sem na svoje soigralce, na trenerja, njegov štab in navijače, ki so nas ves čas spodbujali. To so zares lepi trenutki za nas in za našo košarko,"
je po ubranitvi evropskega naslova povedal center Los Angeles Lakersov.
Velika prijatelja ubijalska naveza na igrišču
Gasol in Navarro sta ključna moža španske izbrane vrste v zadnjem desetletju. Od evropskega prvenstva 2001, ko sta debitirala za reprezentanco, sta jo popeljala do sedmih kolajn na velikih tekmovanjih. Največja uspeha poleg dveh slavij na Eurobasktih sta naslov svetovnega prvaka pred petimi leti na Japonskem in srebrna olimpijska medalja z iger v Pekingu. Superzvezdnika evropske košarke se odlično ujameta na parketa in zunaj njega. Skupaj igrata že od mlajših selekcij Barcelone, za člansko vrsto katalonskega velikana je Navarro debitiral že, ko je bil star 17 let, naslednje leto pa je krst v članski ekipi dočakal tudi Gasol.
Skupaj sta v reprezentanci osvojila praktično že vse. Manjka jima le zlato olimpijsko odličje, kar pa bo ob odličnih Američanih zelo težko doseči. Tega se zaveda tudi Gasol: "Mislim, da je ta ekipa odlična, vendar vedno je prostor za napredek. Olimpijske igre prihodnje leto so eden naših ciljev. Zavedamo se, da je zelo težko osvojiti tak turnir, vendar gremo v London z zelo visokimi pričakovanji. Zelo težko je seveda premagati reprezentanco ZDA, tega se vsi zavedamo. V London gremo tekmovat in videli bomo, kaj se bo zgodilo."

Navarrova igra na ravni Lige NBA
Pau je po koncu prvenstva spregovoril tudi o Navarrovi igri na turnirju, ki je bila naravnost neverjetna, in pa odnosu, ki ga Katalonca imata: "Juan Carlos je odigral odličen turnir. Izreden je bil na zadnjih tekmah. Igral je praktično v življenjski formi, vsaj kar zadeva konstantnost. Najboljše predstave so mu uspele ravno na najpomembnejših tekmah prvenstva. Poznava se že zelo dolgo. Skupaj igrava od mlajših selekcij. Skupaj sva 'rasla' in dozorela kot igralca. Je eden mojih najboljših prijateljev. Rad ga imam in rad imam, kar prikazuje na igrišču. Zelo sem bil vesel, ko sem ga videl prejeti nagrado za MVP-ja. Je človek, ki ga zares občudujem. Nima idealnega telesa za košarko in nima velikih atletskih sposobnosti, ima pa ogromno talenta, spretnosti in veliko srce. Ob koncu prvenstva je bil tisti, ki je naredil razliko nam v prid."
Navarrove sposobnosti in velik talent, ki ga ostrostrelec premore, je na prvenstvu kar nekajkrat hvalil španski selektor Sergio Scariolo. Italijanski strokovnjak na klopi evropskih prvakov je večkrat poudaril, da je izjemno vesel in hvaležen, da lahko sodeluje s tako odličnimi igralci, kot sta Pau Gasol in Navarro. O kapetanu Španije je govoril tudi po končani finalni tekmi: "Juan Carlos je izjemen košarkar. Sam se je odločil, da ne igra v Ligi NBA. Nedvomno pa igra na ravni NBA-ja. Po letu dni se je vrnil v Evropo, k svojemu klubu, za katerega igra od otroštva. Je eden najboljših košarkarjev v Evroligi, ki je izjemno kakovostno tekmovanje. Košarkarski bog pri Navarru ni skoparil s talentom. V veliko čast mi je trenirati takega igralca."

Pau in Juan Carlos se bosta verjetno od reprezentančnega dresa poslovila na domačem svetovnem prvenstvu čez tri leta. Do tedaj pa bo Španija na vsakem velikem tekmovanju prav zaradi njiju med glavnimi favoriti.

Iz Kaunasa,