Matjaž Smodiš je prišel na zbor dobro razpoložen. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš je prišel na zbor dobro razpoložen. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš
Smodiš je na zadnjem prvenstvu na Poljskem zaradi poškodbe hrbta bolj malo igral. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš
Smodiš je s CSKA-jem osvojil dva naslova evropskega prvaka (2006 in 2008). Foto: EPA

prvenstvu v Litvi predstavi v najlepši luči.

31-letni Novomeščan je s tremi naslovi evropskega klubskega prvaka eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev vseh časov. Znanja in izkušenj mu ne manjka, zato je bodisi na parketu bodisi ob njem eden ključnih mož zasedbe Božidarja Maljkovića, ki bo naskakovala medaljo. "Cilj mora biti visok. Zdaj, ali je realen ali ne, ali se bomo ujeli ali ne, bo pokazal čas. Verjamem pa, da so bile vse odločitve do zdaj pravilne. Nekaj odpovedi bomo pač morali mi zakrpati. Verjamem pa, da smo dovolj močni, da lahko vsakogar v vsakem trenutku premagamo," o možnostih in dometu Slovenije pravi 205 cm visoki krilni center.


Z današnjim dnem se tudi za vas začenja naporen dvomesečni ritem treningov in tekem. Ste fizično in psihično pripravljeni? Prevladuje veselje ali skrbi?
Občutki so mešani. Z ene strani veselje, z druge malo skrbi. Nisem več rosno mlad. Take priprave so zame naporne. Želim si, da bi bilo vse v redu in da bomo Slovenijo predstavljali v najlepši luči.

Je poškodba mečne mišice pozdravljena?
Kontrola bo pokazala, v kakšnem stanju je. Videli bomo, ali bo potreben še kakšen dan, dva okrevanja.

Ste eden najbolj izkušenih v tej reprezentanci. V kakšni vlogi se vidite v njej? Kaj sta na to temo rekla s selektorjem Božidarjem Maljkovićem?
Bore malo. Verjetno me pa ima kot veterana za nekoga, ki bo s svojimi izkušnjami pripomgel k nekem redu v reprezentanci in k razumevanju stvari. Vsekakor pa zdaj težko definiram svojo vlogo, saj z reprezentanco nisem opravili niti enega treninga.

Menite, da bo zaplet z Erazmom Lorbkom na kakršenkoli način vplival na vzdušje v moštvu?
Verjamem, da bo. Zagotovo se bomo trudili, da ne bi vplival, čeprav je morda to nerealno pričakovati. A vsi smo skupaj za to, da dosežemo nek rezultat, zato je vse podrejeno ekipi in temu rezultatu.

Selektor Maljkovič je ob prevzemu funkcije napovedal boj za kolajne. Vmes je prišlo do nekaj odpovedi, kljub temu pa je ekipa po imenih še vedno močna. Je torej medalja še vedno realen cilj?
Cilj mora biti visok. Zdaj, ali je realen ali ne, ali se bomo ujeli ali ne, bo pokazal čas. Verjamem pa, da so bile vse odločitve do zdaj pravilne. Nekaj odpovedi bomo pač morali mi zakrpati. Verjamem pa, da smo dovolj močni, da lahko vsakogar v vsakem trenutku premagamo.

Kako na vas vpliva dejstvo, da še nimate kluba?
Počutim se odlično. Brez nekega pritiska, ni klubskega menedžerja ali predsednika, ki bi me klical na telefon in bi ga skrbelo za moje zdravje. Skratka, tukaj sem prostovoljno in popolnoma skoncentriran na reprezentanco.

Lahko morda zdaj poveste kaj več o svojem novem delodajalcu?
Ko bom vedel, ga bom napisal na čelo, tako da me boste nehali spraševati to vprašanje.

Po šestih letih zapuščate Rusijo? S kakšnimi spomini?
Vrhunskimi. To je bila moja najboljša poslovna odločitev v življenju. Nikoli je ne bom obžaloval. Bilo je sicer težko prenesti vse dobre in slabe stvari, ki jih prinaša Moskva. A če potegnem črto, je bila to odlična življenjska izkušnja. Dosegli smo najboljše možne rezultate, družina se je globalizirala, postali smo svetovljani in drugače gledamo na stvari. Skratka, v vseh pogledih odlična poteza.