Bogdan Tanjević je po letu dni odsotnosti zaradi hude bolezni znova na selektorskem mestu. Foto: Reuters
Bogdan Tanjević je po letu dni odsotnosti zaradi hude bolezni znova na selektorskem mestu. Foto: Reuters
Bogdan Tanjević
Tanjević tekmo vedno spremlja na nogah in s polno energije. Ko so njegovi varovanci v akciji, "Boša" praktično skupaj z njimi igra in se kar nekoliko postavi "v prežo". Foto: EPA
Dirk Nowitzki in Emir Preldzić
V Bosni rojeni Emir Preldžić je najprej zaigral za Slovenijo, zdaj pa je član turške reprezentance. Foto: Reuters
Slovenci za konec turnirja ugnali še Turke
Tanjević: Bil sem skrajni Jugoslovan

Legendarni strokovnjak, ki ima v lasti kar tri potne liste, se je vrnil na selektorsko mesto po težki bolezni. S turško klopjo so povezovali tudi Ettoreja Messino, a dogovora ni bilo in na klop je znova sedel eden največjih trenerjev, kar jih je dala izjemna jugoslovanska "trenerska šola", 66-letni Tanjević.

"Za nami je 14 dni treninga. Tu smo odigrali prve tekme. Imamo igralce, ki imajo različne statuse in ki so v različnih formah. Verjamem in pričakujem, da bomo v drugi polovici avgusta prišli že v pravo formo. Ko se začne prvenstvo, se bomo predstavili kot resna ekipa, kot kandidat za medaljo in ne le z dobro igro," je po neprepričljivih igrah na celjskem turnirju, ko so izgubili prav vse tri tekme, povedal kultni "Boša".

Že na vrhu Evrope
Tanjević je pred tremi leti Turčijo na domačem svetovnem prvenstvu popeljal do srebrne medalje. Leta 1999, ko je bil Eurobasket v Franciji, je pod njegovo taktirko na vrh stare celine stopila Italija, MVP prvenstva pa je bil Slovenec, ki je igral v dresu azzurrov, Gregor Fučka. Srebro je na Eurobasketu Tanjević osvojil leta 1981, ko je vodil Jugoslavijo, dve leti pred tem, ko je bil star 32 let, pa je poskrbel za presenečenje v klubski košarki, saj je sarajevsko Bosno pripeljal do naslova evropskega prvaka.

Zdaj je odločen, da s Turčijo naredi odmeven rezultat tudi na evropskem prvenstvu. Proti Sloveniji je igrala brez treh NBA-jevcev, Heda Turkogluja, ki je tekmo spremljal s klopi, in Ersana Ilyasove ter Omerja Ašika, ki se bosta reprezentanci priključila pozneje. Med pomembnimi členi je tudi nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić.

Preldžić igral tudi za Slovenijo
25-letni krilni košarkar se je uveljavil pri Slovanu, v mlajših selekcijah odlično igral za Slovenijo, za slovensko člansko reprezentanco je zaigral tudi na kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2008, a je nato v Bosni in Hercegovini rojeni košarkar oblekel turški dres. "V prvem polčasu smo držali korak. Bili so res težki pogoji za igranje. V drugem delu smo potem padli v igri. Slovenija je zasluženo zmagala. Čestitam jim in jim želim vse najboljše. Do naslednje tekme se bomo nekoliko spočili. Mislim, da bomo v Beogradu gledali boljšo košarko, da se bodo zadeli ti prosti meti in meti z razdalje ter da se bo igrala boljša obramba. Verjamem, da bo bolje, kot je bilo tu. Vsi smo bili precej utrujeni," je povedal Preldžić.

Turki so imeli kar nekaj težav s sodniškim merilom, saj so se na vsako odločitev burno odzvali in si tudi prislužili tehnične napake. "Prle", ki je storil tudi tehnično napako, se glede tega ni obremenjeval: "To je povsem normalno. Turnir je bil v Sloveniji in jasno, da ne bodo sodniki nam naklonjeni. Bi pa lahko bil kriterij vseeno bolj korekten. Bi bila vsaj bolj zanimiva tekma. Vse je v redu. Ni nobene zamere glede tega."

Turki na trenutke kot tolpa
Je bil pa nad obnašanjem svojih varovancev kar nekoliko razočaran Tanjević in jih je celo primerjal s tolpo: "V drugem polčasu smo se obnašali kot 'gang'. To sem tudi povedal igralcem. Na tekmo so, ker so bili sodniki iz Slovenije, prišli že vnaprej z mišljenjem, da bodo sodniki piskali v korist Slovenije. Vsako napako sodnikov so potem še potencirali. Žal mi je, ker smo se prikazali v taki luči, s slabo disciplino v igri in obnašanju. Opravičujem se zaradi tega, saj smo v Sloveniji vedno lepo sprejeti, kot pravi prijatelji, in imamo zares dobre odnose. Ne vem več, kolikokrat smo že bili skupaj na pripravah in igrali prijateljske tekme."

Že v četrti minuti tekme je prišlo do incidenta, ko sta se stepla Goran Dragić in Doguš Balbay. Turški organizator igre se je na novinarski konferenci ponižno opravičil: "Rad bi se opravičil za incident med mano in Dragićem. Najprej bi se opravičil soigralcem in trenerjem. Žal mi je, da se je to zgodilo, saj sem na cedilu pustil soigralce in vso ekipo. Dragić je kot izkušen NBA-igralec na neprimeren način pokazal agresivnost. Začel je tako, jaz pa se potem nisem mogel kontrolirati. Zgodil se je ta incident in rad bi se opravičil."

Maljković in Tanjević kot brata
"Boša" je povedal nekaj besed v bran organizatorja igre Efesa, ki se je izkazal tudi kot učenec na univerzi v Teksasu: "Žal mi je zaradi tega fanta, kajti je zares pošten. Rad bi se pohvalil v njegovem imenu, kajti bil je najboljši študent v NCAA-ju. To veliko pomeni, 280 univerz v najmočnejši študentski ligi ima po 20 košarkarjev v ekipi, on pa je bil najboljši. Ponosen sem na to. Žal mi je, da se je to zgodilo in da se je prav on znašel v tem incidentu."

"Ta fant je super dečko. Jaz ga poznam že od prej. Prišel je do klopi in se opravičil," je o Balbayu dodal še Maljković. Ob odhodu z novinarske konference se je Tanjević najprej nekoliko pošalil z "Bošo", nato pa ga kar objel. O velikem prijatelju je slovenski selektor govoril z izbranimi besedami: "Žal sem edinec in nimam brata ali sestre, ampak če je kdo zame kot brat, v košarki in v življenju, je to moj velik prijatelj Boša. Imava res izvrsten odnos."

Slovenci za konec turnirja ugnali še Turke
Tanjević: Bil sem skrajni Jugoslovan