Jaka Brodnik in Luka Lapornik sta nazadnje skupaj igrala pri Zlatorogu, zdaj pa bo Brodnik igral za Olimpijo, Lapornik pa za Krko. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Brodnik in Luka Lapornik sta nazadnje skupaj igrala pri Zlatorogu, zdaj pa bo Brodnik igral za Olimpijo, Lapornik pa za Krko. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Brodnik, Gezim Morina, Edo Murić
Jaka Brodnik v družbi Gezima Morine in Eda Murića. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Brodnik
Jaka Brodnik je zadnje štiri sezone igral za Zlatorog, zdaj pa se je preselil v rodno Ljubljano k Olimpiji. Foto: Vladimir Nikolič
Pri Olimpiji bo znova igral pod vodstvom Aleša Pipana, s katerim sta bila skupaj že v Laškem. Foto: Aleš Fevžer

Nad vsem skupaj je bil, kot sam pravi, še najbolj presenečen Jaka sam, saj je sprva, ko je dobil vabilo, celo pomislil, da so se pri Košarkarski zvezi zmotili: "Če iskreno povem, sem najprej mislil, da je pomota, ko sem dobil elektronsko sporočilo. Mislim sem, da so se zmotili. Potem sem zvedel, da sem res med njimi in sem bil presrečen."

Povabilo na priprave reprezentance, kjer se je zbralo 16 košarkarjev, ki sodijo med najboljše v Sloveniji, Brodnik vidi kot velik uspeh, verjetno kar največjega v svoji sicer za zdaj kratki karieri: "V prvi vrsti je to lep uspeh v karieri. Zelo sem srečen v družbi teh fantov. Vsi so vrhunski igralci in moram priznati, da je že samo biti v njihovi družbi velik uspeh."

Po očetovih stopinjah
Brodnik izhaja iz košarkarske družine. Oče Bojan je bil član prve slovenske košarkarske reprezentance, ki je v Slovenskih Konjicah odigrala prvo uradno tekmo. Tedaj se je pomerila s Hrvaško. Zdaj je Bojan trener. S trenerstvom se ukvarja tudi Jakov starejši brat, mlajši pa prav tako trenira košarko.

Ljubljančan, ki je letos dopolnil 21 let, je športno pot začel v mlajših selekcijah obeh najboljših klubov iz prestolnice. Po Olimpiji in Slovanu je v mlajših kategorijah na koncu igral še za koprski Koš. Zadnje štiri sezone pa je bil član Zlatoroga. Z Laščani je 203 centimetrov visoki krilni košarkar, ki ima 'mehko' roko, zaigral tudi v jadranski ligi, v minuli sezoni pa so se pivovarji prebili v polfinale.

Za vsakega Ljubljančana Olimpija velika čast
Predvsem v drugi polovici sezone je bil Brodnik zelo razigran, na koncu pa je končal s povprečjem 8,8 točke in skoraj tri skoke na tekmo. V novi sezoni pa se vrača v rodno Ljubljano, saj je kot prvi letos okrepil Uniona Olimpijo: "Glede na to, da sem prestopil v Olimpijo in se uvrstil med 16 reprezentantov, je bila sezona zelo uspešna. Še posebej konec sezone. V Ligi za prvaka sem zelo dobro igral, tako da sem zadovoljen. Za vsakega Ljubljančana je prestop v Olimpijo največ. Vračam se domov. Mislim, da je Olimpija še vedno prvi klub v Sloveniji. Velik uspeh je za vsakega Ljubljančana, da zaigra za Olimpijo."

V zmajevem gnezdu bo moči znova združil z Alešem Pipanom, s katerim sta uspešno sodelovala tudi v Laškem: "Pomemben razlog je bil zagotovo tudi Aleš Pipan. On je tisti, ki da zadnjo besedo, katerega igralca pripeljati. Sodelovala sva že dve leti in takrat smo se tudi uvrstili v ligo ABA, torej je bilo dobro sodelovanje. Upam, da se bo tako tudi nadaljevalo."

Lahko krilo ali krilni center
Brodnik bo po odpovedih in vrzeli, ki je nastala med visokimi igralci, na pripravah še kako dobrodošel, saj lahko igra na več položajih: "Kot igralec, visok nekaj preko 200 centimetrov, se lahko prilagajam, ker sem telesno dovolj močan, igram lahko tudi kot krilni center. Igram na tistem položaju, kjer me trener bolj potrebuje. Če je to 'trojka', je to krilo, če je pa to 'štirica', se pa lahko tudi prilagodim."

"Zelo velikih pričakovanj nimam, saj sem prvič v članski reprezentanci in sem med mlajšimi. Poskušal se bom čim bolje vklopiti v sistem dela in se dobro spoznati z ostalimi reprezentanti. Kar bo pa naprej, bo pa čas povedal," je še povedal Brodnik, ki je za Slovenijo igral v vseh mlajših kategorijah in vedno veljal za enega najbolj nadarjenih v svoji generaciji, ter dodal: "Mislim, da je slovenska reprezentanca zelo močna in se lahko kar uspešno bori z vsemi drugimi izbranimi vrstami. Verjamem, da je uvrstitev med najboljših pet kar realna."