Goran Dragić je prvič kot kapetan vodil slovensko reprezentanco. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je prvič kot kapetan vodil slovensko reprezentanco. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Ko so bili skupaj na parketu Zoran Dragić, Goran Dragić in Jaka Blažič, so kar "leteli" po igrišču. Foto: Aleš Fevžer

V gneči sem poskušal iti na skok. Začutil sem udarec. Sploh nisem vedel, kdo me je udaril. Ko me je zapeklo, pa sem takoj vedel, da je šla arkada. Šel sem zašit in igral naprej.

Goran Dragić o razbiti arkadi
Domen Lorbek
Že v nedeljo čaka Slovenijo nov preizkus. V Litiji se bo pomerila z Makedonijo. Foto: Aleš Fevžer
Žilavi Goran Dragić: Pač tak karakter sem!

no zadevala predvsem v prvem polčasu, kar je presenetilo tudi Božidarja Maljkovića.

Na koncu so Slovenci zadeli 11 trojk, selektor pa je dejal, da bi le tako bilo tudi, ko bo to najbolj potrebno, torej med četrtim septembrom pa čim bližje 22. septembru: "Na dan tekme smo imeli tudi dveurni trening. Mene tekme ne zanimajo, delamo po svojem načrtu, a vseeno lahko rečemo, da je bilo dobro. Sem zadovoljen. Treba pa je vedeti, da je to najlažji nasprotnik. Že tekma z Makedonijo bo težja. Sem bil presenečen nad odstotkom meta. Naj le Bog da, da bo tako tudi na prvenstvu."

Poleg natančnega meta pa je vso tekmo slovensko izbrano vrsto krasila tudi požrtvovalna in trda igra v obrambi, s katero so prisilili varovance slovitega Mika Fratella, ki je dolga leta deloval pri Atlanti, Clevelandu in Memphisu v NBA-ju, v kar 28 izgubljenih žog. Slovenci so jih imeli 15, toliko žog pa so tudi ukradli.

Nihče ni bil egoističen
"Zadovoljen sem s prikazanim na prvi tekmi. Igrali smo zelo kolektivno. Niti enkrat se ni zgodilo, da bi nekdo držal žogo in odigral egoistično. To kolektivnost iz obrambe smo uspeli prenesti tudi v napad. Dali smo dosti lahkih košev iz protinapada. To lahko uspe samo z dobro obrambo, kjer je treba dobiti žogo. S praznimi rokami ni protinapada. Imeli smo nekaj napak v obrambi proti igri 2 na 2, torej pick'n'rollu. V napadu smo naredili tudi nekaj napak. Igrali smo z vmesno hitrostjo in ne tako, kot je treba, ali povsem počasi ali pa s polno hitrostjo. Tako so lahko Ukrajinci lažje branili. Veliko je še neuigranosti. To so povsem normalne stvari," je ob tem selektor izpostavil tudi nekaj pomanjkljivosti.

Neuigranost in nekatere napake so za fazo priprav, v kateri je reprezentanca, nekaj popolnoma normalnega. Bolj nenavaden je bil odličen met izza črte. Izbrana vrsta je skupaj šele teden dni, trije košarkarji pa so se ji celo priključili pozneje. Izmed teh je zaigral le Nebojša Joksimović, ki je predvsem v drugem polčasu dostojno zamenjal Gorana Dragića in dobro razigraval soigralce ter poskrbel z natančnimi podajami tudi za nekaj lepih potez.

Goran Dragić tokrat kot kapetan
Svoje odlike pa je praktično ob vsakem stiku z žogo pokazal starejši izmed bratov Dragić. 27-letni Ljubljančan, ki je bil ob odsotnosti Jake Lakoviča kapetan ekipe, je bil prav tako zadovoljen s kolektivno igro: "Prva tekma je najtežja. Treba je prebiti ta led. Mislim, da je bilo super. Žoga je lepo krožila. Igrali smo ekipno in si pomagali v obrambi. Če bomo tako igrali na prvenstvu, bo kar lepo. Seveda je treba še veliko popraviti, ampak za prvo tekmo je bilo v redu."

"Še vedno moramo popraviti to prvo podajo, ko centri dobijo žogo, ali pa ko jo ukrademo. Tu nekoliko zamujamo in se tako obramba lahko postavi, nato pa je težko odigrati protinapad. To je stvar treninga. Imamo še kar nekaj časa, da to odpravimo," je dodal Dragić, ki je že kmalu po začetku tekme z razbito arkado zapustil dvorano, a se je kmalu - ko je bila rana zašita -, vrnil na parket. Z desetimi točkami je bil skupaj z Jako Blažičem tretji strelec Slovenije.

Zadevali predvsem odprte mete
Boljša sta bila Zoran Dragić, ki je dal 11 točk, še dve več pa je prispeval Edo Murić, ki je zadel vse tri poskuse izza črte: "Vso tekmo smo igrali drug za drugega. Podajali smo si žogo, in vedno jo je dobil tisti, ki je bil v najboljšem položaju. Ti meti, ki smo jih zadevali, tako niso bili težki. Bili so odprti. Vesel sem, da smo jih zadeli. S tem smo se odlepili od njih. Upam, da bo tako tudi na drugih tekmah, da bomo odigrali čim boljšo obrambo. Vemo, da če dobro igraš v obrambi, prideš do lahkih košev."

Murić, ki je v izbrani vrsti debitiral na EP-ju v Litvi, je poudaril, da Ukrajina, ne glede na izid, vendarle ni tako slaba: "Ukrajinci niso tako naivni, kot je izgledalo. Nekateri igrajo v Evroligi, Fesenko je bil dolgo časa v NBA-ju, z NBA-jem ima veliko izkušenj tudi trener. Igralci so dobri, ampak smo bili mi res odlični v obrambi. Zaustavili smo njihove najboljše strelce, pod košem pa smo zaustavili Fesenka."

V gneči sem poskušal iti na skok. Začutil sem udarec. Sploh nisem vedel, kdo me je udaril. Ko me je zapeklo, pa sem takoj vedel, da je šla arkada. Šel sem zašit in igral naprej.

Goran Dragić o razbiti arkadi
Žilavi Goran Dragić: Pač tak karakter sem!