Po uvodnem porazu proti Španiji so Hrvati nanizali šest zmag in se kot prvi iz skupine F uvrstili med osem. Foto: MMC RTV SLO
Po uvodnem porazu proti Španiji so Hrvati nanizali šest zmag in se kot prvi iz skupine F uvrstili med osem. Foto: MMC RTV SLO
Najučinkovitejši igralec srečanja je bil s 24 točkami Luigi Datome. Foto: EPA
Jose Calderon
Španski MVP zmage nad Finsko je bil sijajni organizator igre Jose Calderon s 23 točkami, petimi podaji in dvema skokoma. Foto: EPA
Mikka Koivisto in Xavi Rey
Španci so pričakovano nadskakali Fince (43:28) in bili boljši tudi pri podajah (20:10) ter seveda metu iz igre (30/58:20/62). Foto: EPA
Španija pričakovano ugnala Fince
Hrvati v drugem polčasu strli odpor Italijanov

S ponedeljkovo zmago nad Grčijo bi si Hrvaška ne glede na razplete drugih tekem zagotovila prvo mesto v skupini.
Odločitev je padla v tretji četrtini, ki so jo Hrvati dobili s 26:9 in zaostanek petih točk spremenili v prednost s +12. Italija se je v zaključku tekme približala na štiri. Cusin je imel minuto in pol pred koncem priložnost za znižanje na minus dva, a je žogo namesto skozi obroč zabil v obroč. Na drugi strani je odgovoril Simon s košem, dvema zadetima prostima metoma in srečanje je bilo odločeno.

Na stoženskih tribunah približno 8.000 ljudi
Začetek tekme je pripadel Italijanom, ki so na začetku druge četrtine povedli s 24:11. Hrvatom je šepal predvsem met, ki je bil v tem obdobju pod 30 odstotki. Z zaporednima trojkama Roka Lenija Ukića in Dontayeja Draperja so se dve minuti pred polčasom prišli na štiri točke zaostanka, kar je bil dober obet za nadaljevanje. Dobro igro s konca prvega je Hrvaška prenesla tudi v drugi polčas. Ob bojeviti hrvaški obrambi se je v prvem polčasu dober italijanski met povsem ustavil. Na drugi strani je začel zadevati prvi strelec srečanja Bojan Bogdanović (18 točk). Stožice, napolnjene s hrvaškimi navijači (na tribunah naj bi bilo približno 8.000 ljudi, od tega 5.000 hrvaških navijačev), so norele. Razlika je začela naraščati in se po 30 minutah zaustavila na +12.

Bogdanović: Nisem se še strelsko razigral
"Ob polčasu sem jim rekel, da morajo igrati boljšo obrambo, da bodo tako lažje zaigrali svojo igro. Rekel sem jim, naj se sprostijo, saj so tekmo začeli zelo nervozno," je dejal Repeša, ki se je želel še posebej zahvaliti navijačem, ki so jim pomagali do zmage. Tekmo pa je pokomentiral tako: "Bila je lepa tekma, vsi so dali vse od sebe, lep košarkarski spektakel za gledalce. Iskreno povedano, bal sem se te tekme, bal sem se Italijanov, ker imajo nenavadno kemijo, igro lahko spremenijo v minuti, so izjemni strelci ... Zelo težko se nam je bilo prilagoditi na njihov način igre."

Beseda je tekla tudi o naslednjih tekmecih Hrvaške Grkih: "Odločamo sami o prvem mestu, ne delamo kombinacij, koga bomo srečali v četrtfinalu, komu bi se izognili. Čaka nas težka tekma, ampak prepričan sem, da lahko igramo z njimi."

Prvi strelec Hrvatov Bogdanović, ki je odlično pokrival italijanskega prvega strelca Marca Belinellija, ni bil najbolj zadovoljen s svojo igro: "Mislim, da se nisem še strelsko razigral tako, kot kot bi se moral, kot vsi pričakujejo od mene. Ampak pomembno je, da je ekipa zmagala, da je zmagala naša obramba. Zelo skromno smo odprli tekmo, ampak s podporo naših navijačev, ki so napolnili Stožice do zadnjega mesta, smo dosegli novo zmago."

Italijani so iz Kopra v Stožice prišli s petimi zmagami, v Stožicah pa še niso doživeli zmage, kar pomeni, da čeprav so bili le korak od četrtfinala, se tja morebiti sploh ne bodo uvrstili. Najučinkovitejši Italijan je bil Luigi Datome, ki je po tekmi dejal: "Najprej čestitam Hrvatom, zasluženo so zmagali. Mi moramo nadaljevati svojo igro in ne smemo izgubiti zaupanja, čakali bomo na današnje rezultate, na Španijo pa gremo brez strahu. Ne želim se opravičevati, toda v naši ekipi je veliko debitantov, to je moje prvo evropsko prvenstvo. Veliko smo dosegli do zdaj, ponosni smo nase, nič ne bomo spreminjali v naši igri."

Italijanski met za tri točke je bil danes le 28-odstoten (5/18), hrvaški 38-odstoten (9/24). Hrvaška, ki je v prvem polčasu izgubljala skok, ga je na koncu dobila z 41:34.

Ležerna predstava Španije dovolj za visoko zmago
Španija je v Stožicah dosegla prvo zmago v drugem delu, potem ko so v ležerni tekmi v drugem delu nadigrali nebogljene finske košarkarje. Ti so v ponedeljek zadnji slovenski nasprotnik, v drugem delu pa so še brez zmage. V 16. minuti so proti evropskim prvakom zaostajali le s 26:24, nato pa je Španija naredila delni niz 11:2 in na odmor odšla s prednostjo 12 točk (42:30). V drugem delu pa je še nekoliko bolj do izraza prišla španska obramba, Finci so tako v 33. minuti zaostajali že za 17 točk (65:48), razlika pa je nato le še naraščala. Pri zmagovalcih je tokrat blestel Jose Calderon s 23 točkami, za Finsko jih je 17 dosegel Petteri Koponen.

SKUPINA F, Ljubljana, Stožice:
HRVAŠKA
- ITALIJA
76:68 (8:17, 23:19, 26:9, 19:23)
Bogdanović 18, Simon 14, Ukić in Draper po 12; Datome 24, Aradori 12.

ŠPANIJA - FINSKA
82:56 (18:15, 24:15, 15:14, 25:12)
Calderon 23, Claver 12, Rodriguez 9; Koponen 17, Lee 12.

GRČIJA - SLOVENIJA
65:73 (13:26, 14:17, 19:19, 19:11)
Spanoulis 21; G. Dragić 28, Z. Dragić 11, Lakovič 10.

Lestvica:                         
SLOVENIJA *         4  3 1  +22  7
HRVAŠKA *           4  3 1   +7  7
ŠPANIJA             4  2 2  +41  6
ITALIJA             4  2 2  +12  6
----------------------------------
GRČIJA              4  1 3  -22  5
FINSKA              4  1 3  -60  5
           * - v četrtfinalu      
Španija pričakovano ugnala Fince
Hrvati v drugem polčasu strli odpor Italijanov