Jaka Lakovič je proti Gruziji dosegel šest točk. Zadel je dve trojki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič je proti Gruziji dosegel šest točk. Zadel je dve trojki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je proti gruzijski coni zadela devet trojk iz 27 poskusov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović
V nedeljo bo treba proti Hrvaški z zmago potrditi prvo mesto v skupini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nachbar po zmagi nad Gruzijo

Kapetan, ki je ob težavah prvega organizatorja igre Gorana Dragića dobro opravil svoje delo, je opozori, na težave, ki so jih Slovenci tokrat imeli v obrambi, po zaslugi katere so prišli do velikega španskega skalpa: "Po prvem polčasu je kazalo dobro, čeprav 13 točk ni veliko, ker je bilo vendarle do konca še 20 minut. Popustili smo predvsem v obrambi. Videlo se je tokrat in tudi na tekmi proti Češki, da se z nekoliko slabšo igro v obrambi začnejo tudi problemi v napadu. Razlog, da je prišlo do te napete končnice, je v slabi obrambi. Tega se zavedamo. Nismo bili v drugem polčasu na pravem nivoju."

Zdaj še po dve točki proti Hrvaški
"Za nami je ključna tekma, rdeči alarm. Proti Hrvaški bo tudi zelo pomembna tekma, saj se igra za točke, ki se bodo prenesle v drugi del. Perfektno bi bilo, da bi v drugi del nesli štiri točke. Čaka nas tekma na sto odstotkov. Lahko bi bili nekoliko bolj sproščeni, ampak smo videli, da, če smo sproščeni, ni dobro,"
je misli že na nedeljski obračun s Hrvaško usmeril Lakovič.

Božidar Maljković se je na začetku novinarske konference najprej zahvalil Igorju Kokoškovu, ki je sodeloval z Goranom Dragićem pri Phoenixu, in izpostavil gruzijskega selektorja kot ključnega pri razvoju "playa" Sunsov: "Všeč mi je košarka, ki jo igra Gruzija. Pred tekmo sem rekel, da nas čaka izjemno težka tekma. Obramba Gruzije je trda in hitra. Znanje igralcev je veliko, kakor jasno tudi trenerja. Izgubili smo ritem in hitrost v napadu. Pomembno je, da smo se uvrstili v Ljubljano. Čaka nas še zelo težek obračun proti Hrvaški."

Kokoškov: Zmagalo je boljše moštvo
Selektor je znova pohvalil navijače in pristavil, da upa, da bo tako tudi v nedeljo: "V šali sem Igorju Kokoškovu rekel, da sem pripravljen na njegovo cono in če bo treba dva podaljška. Igor odlično pozna košarko in je težko igrati proti tej coni. Tudi jaz bi proti mojemu moštvu postavil tako cono. Izgubili smo ritem v napadu in smo le metali, ni bilo prave pretočnosti. Preveč smo metali za tri. Ko smo prodirali in proti coni in proti obrambi mož na moža, smo prišli do rezultata. Padli smo v obrambi. Nekateri so igrali slabo, drugi so imeli težave z osebnimi in so se nekoliko varčevali. Občinstvo je bilo spet sijajno in verjamemo, da bo jutri tudi tako."

Srbski strokovnjak na gruzijski klopi je dejal, da Slovenija igra pod velikim pritiskom in da ve, kako je, saj je bil del strokovnega štaba Srbije in Črne gore na domačem prvenstvu leta 2005: "Za nami je še en težek poraz. Včasih je bolje, če izgubiš za 20, kot če je tako tesno. Ne moremo biti jezni in ne smemo se smiliti sami sebi. Borili smo se. Čestitam Sloveniji in selektorju, doma ni lahko igrati, saj je toliko pritiska. V Srbiji smo se tega naučili, ko smo gostili prvenstvo. Bilo je zelo stresno za igralce. Slovenija igra na res visokem nivoju. Boljši je tokrat zmagal. Moji igralci so na parketu pustili srce in lahko so ponosni, kako zastopajo svojo državo. Slovenija je boljša od nas in ima bolj talentirano moštvo ter večji izbor igralcev. Razbili so našo cono, Lorbek je bil izjemen. Odločale so malenkosti. Na tem nivoju ne pomeni dovolj le, da igraš trdo. Lahko bi bolje odigrali proti Goranu, ki ga odlično poznam. Štiri leta in pol sva sodelovala in tista ukradena žoga je bila ena ključnih."

Nachbar po zmagi nad Gruzijo