Mantas Kalnietis je proti Tonyju Parkerju opravil odlično delo, ob tem pa so mu uspešno pomagali še soigralci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mantas Kalnietis je proti Tonyju Parkerju opravil odlično delo, ob tem pa so mu uspešno pomagali še soigralci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Litva gladko odpravila Francoze
Srbi prek Belgije do četrtfinala
Ukrajinci nemočni proti Latvijcem

Poleg odlične igre v obrambi gostiteljev zadnjega evropskega prvenstva so prvi tekmovalni dan v Stožicah zaznamovali še Srbi, ki so se kot prvi že prebili med osem najboljših, Latvijci, ki so nadigrali Ukrajince in prazne tribune v stoženski lepotici. Tudi v navijaški coni je bilo zelo malo ljudi.

Vrsti Jonasa Kazluaskasa je uspelo zelo dobro zaustaviti Tonyja Parkerja. Prvi zvezdnik prvenstva se je nekoliko razigral šele v drugem polčas, na koncu pa je tekmo končal z 11 točkami in eno podajo. Organizatorja igre Spursov so Litovci ves čas podvajali, večkrat so pomagali tudi visoki igralci. Parkerju ni uspelo dosegati košev in tudi ne razigravati soigralcev.

Ključna obramba
"
Dobro delo smo opravili v obrambi. Francozi so odlični v napadu, pa smo jim dopustili le 62 točk. Zelo težko je zaustaviti Parkerja. Poskušali smo ga kot ekipa, ne posamezno. To je bilo ključno," je bil po tekmi zadovoljen Kazlauskas, ki je dodal: "Zelo smo veseli, da smo ugnali tako močno ekipo, ki je ena glavnih favoritinj za naslov prvaka. Zavedamo se, da se je tekmovanje šele začelo. Treba je pozabiti na to zmago in se ozreti naprej."

Vsak izmed Litovcev, ki so prišli na igrišče (igral ni Kšyštof Lavrinovič), je prispeval svoj delež. Tudi kapetan Robertas Javtokas je dobro izkoristil svoje minute v ključnih trenutkih. "Vsak izmed nas je dobro odigral in pomagal ekipi. Nobeden v moštvu ni gledal nase, Javtokas je naš kapetan in tokrat je bil odličen v ključnih trenutkih. Zmagalo je moštvo, ne posamezniki," je o izkušenem centru povedal selektor, Javtokas pa je pristavil: "Tekma je bila za nas zelo pomembna, saj smo se zdaj našli. Zares smo uživali v tekmi in igrali smo bolje kot na vseh tekmah do zdaj. Dobro smo se pripravili na Francijo. V obrambi smo dali vse od sebe, Francozi pa niso imeli strelskega dne, upam pa, da je bilo to zaradi naše obrambe."

Težave že z lahkimi meti
Vincent Collet
predvsem ni bil zadovoljen z igro Francozov v napadu: "V napadu smo imeli slab dan, v obrambi pa smo bili nekoliko boljši. Veliko težav smo imeli predvsem z doseganjem tistih lahkih košev, še posebej v prvem polčasu. Od začetka nismo držali litovskega ritma, ko pa smo se približali, sicer nikoli povsem, so v tretji četrtini s serijo trojk naredili razliko. Nismo se predali, a nam nasprotnika ni uspelo ujeti."

Selektor evropskih podprvakov se je dotaknil tudi igre Parkerja: "Ne želimo, da je na njem toliko pritiska. Varčeval je z energijo v prvem polčasu. Dobro igra, recimo proti Ukrajini je prav on odločil. V obrambi so ga Litovci odlično odrezali od preostalih igralcev. Niso mu pustili dihati. Ni pa bil to edini naš problem v napadu."

Orli že med osem
Francozi so tako zapravili priložnost za uvrstitev v četrtfinalu, med osem pa so se prebili Srbi, ki so se dolgo mučili s trdoživimi Belgijci. Na koncu so slavili s 76:69, znova pa je bil najbolj zaslužen najboljši srbski igralec Nenad Krstić, ki je tokrat zbral 17 točk: Bila je zelo zahtevna tekma za nas. Začeli smo počasi. Morda smo bili nekoliko pod pritiskom, saj smo vedeli, da je za nas to pomembna tekma. A na koncu nam je uspelo zmagati. Dobre ekipe tudi ko igrajo slabo, najdejo način, da zmagajo. Mislim, da smo s to zmago zrasli kot moštvo. Zagotovo pa moramo popraviti veliko stvari."

Visoko zmago je dosegla Latvija nad Ukrajino (85:51), ki je tako prijetno presenetila z igrami v Tivoliju. Selektor Alnars Bagatskis je bil z uspehom varovancev zelo zadovoljen:"Bila je zelo zahtevna tekma za nas. Začeli smo počasi. Morda smo bili nekoliko pod pritiskom, saj smo vedeli, da je za nas to pomembna tekma. A na koncu smo uspeli zmagati. Dobre ekipe tudi ko igrajo slabo, najdejo način, da pridejo do zmage. Mislim, da smo s to zmago zrasli kot moštvo. Zagotovo pa moramo popraviti veliko stvari."

Litva gladko odpravila Francoze
Srbi prek Belgije do četrtfinala
Ukrajinci nemočni proti Latvijcem