Božidar Maljković je tako kot tudi pred dvema letoma na priprave povabil nekaj mladih košarkarjev. Foto: Aleš Fevžer
Božidar Maljković je tako kot tudi pred dvema letoma na priprave povabil nekaj mladih košarkarjev. Foto: Aleš Fevžer
Božidar Maljković
V Litvi je bil Božidar Maljković prvič v svoji bogati karieri v vlogi selektorja. Slovenijo je popeljal do sedmega mesta. Foto: EPA
Pred dvema letoma so veliko priložnosti dobili mladi košarkarji. Eden izmed teh je tudi Edo Murić, ki je mesto med 16 kandidati dobil tudi letos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po razgovoru, ki smo ga z Matejem Avanzom in Benom Udrihom napravili v ZDA, nam je jasno dejal, da bo zagotovo igral; razen če še ne bo imel kluba, ga bo treba nekoliko počakati. S tem sem se strinjal. Zatem smo se še enkrat slišali. Beno me je sam poklical, ko je izšel tisti članek, ki je negiral njegovo izjavo. Zatem je znova jasno povedal, da bo igral. Dejal je, da želi priti in igrati za reprezentanco, kar mu verjamem. Če sem pošten, pa trenutno ne vem, kdaj bo prišel oziroma do kdaj ga bo treba čakati.

Božidar Maljković na novinarski konferenci o Benu Udrihu
Boštjan Nachbar, Arsalan Kazemi
Ob odpovedi Erazma Lorbka bo na položaju krilnega centra pomagal tudi Boštjan Nachbar, ki se sicer najbolje počuti kot klasično krilo. Nachbar je prvenstvo v Litvi izpustil zaradi poškodbe. Foto: Reuters
Beno Udrih, LeBron James
Beno Udrih je selektorju večkrat povedal, da želi nastopiti na evropskem prvenstvu. Najprej mora sicer izvrstni organizator igre najti klub v NBA-ju, nato pa se bo pridružil reprezentanci. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Zagotovo se bo najbolj poznala odsotnost Erazma Lorbka, ki je bil predviden kot eden glavnih nosilcev, a kot pravi selektor, ima strokovni štab že pripravljene alternativne rešitve. Foto: EPA

av na vrhunec za slovensko košarkarsko izbrano vrsto.

Čez dober teden se bo reprezentanca zbrala in začela priprave. Čaka jo več kot mesec dni trdega dela, da bo 4. septembra, ko se bo evropsko prvenstvo tudi začelo, najbolje pripravljena. "Boža" je v Zrečah predstavil seznam 16 kandidatov, na katerem je nekaj presenečenj, manjka pa tudi nekaj zvenečih imen. Zagotovo se bo poznala odsotnost Erazma Lorbka, je pa, kot je povedal srbski strokovnjak, nastop potrdil Beno Udrih.

V intervjuju za MMC je 61-letni Maljković spregovoril tudi o negativnem mišljenju o selektorju. Pravi, da je to v Sloveniji prisotno že od samega začetka in je bilo tako tudi z njegovimi predhodniki. Posebej je izpostavil treninge z mladimi košarkarji, ki jih je opravil pred dvema letoma in so se izkazali za odlično potezo.


Gospod Maljković, zdaj se začenja zares. Ste pripravljeni na dva meseca trdega dela?
Vesel sem, da se začenja. Dobro sem pripravljen. Rad sem v Sloveniji, dobro se tu počutim in rad sem s temi fanti. Vem, da bodo očitki, zakaj sem izbral tega in ne tistega. Kriterija sta bila tudi mladost in perspektiva. Ta ekipa je dovolj izkušena in dovolj obetavna, da zadovolji kriterije Slovenije, in to ne samo na tem prvenstvu.

Pred dvema letoma sta debitirali v selektorski vlogi. Ste se morda iz tega izziva naučili kaj novega?
To je posel kot vsak drug. Edino, kar je težko - in to je kar velik hendikep -, je dejstvo, da je treba v dveh mesecih oziroma mesecu in pol, kolikor trajajo priprave, najbolje pripraviti ekipo. Na voljo imaš malo časa. Sem klubski trener in navadil sem se, da ustvarjam eno leto, kar je veliko lažje. Imam srečo, da nismo imeli nobenega problema in so vsi sprejeli moj način dela. Igralci verjamejo meni in jaz njim.

Pred dvema letoma ste opravili pregledne treninge z mladimi košarkarji. Kako ste zadovoljni z njihovim napredkom?
Zelo sem zadovoljen. Mislim, da je bila to najboljša akcija v slovenski košarki. Takšnega mnenja so praktično vsi. Recimo Janez Drvarič, ki že "sto let" tu deluje, mi je čestital za to akcijo. V tej akciji smo naredili rentgenski posnetek vseh igralcev, v ogenj pa so jih jasno "potisnili" trenerji v klubih, kakor sem jih tudi jaz. Nekateri mladi so v reprezentanci igrali več kot pa v klubu, kar se lahko zdi norost. Zahvaliti se je treba trenerjem, Filipovskemu, Džikiću, Pipanu, Sagadinu, da ne naštevam vseh. Šlo je za sodelovanje med trenerji in selektorjem. Ta akcija je bila res uspešna in mislim, da je to prakso treba nadaljevati. Z avtoriteto sem dosegel, da se ni nihče pritoževal. Mislim, da bi morala zveza posredovati, da selektor enkrat na leto pokliče igralce in jih klubi morajo pustiti.

V Litvi so nekateri mladi košarkarji dobili kar precej priložnosti. Je morda kdo izmed teh mlajših že sposoben prevzeti vlogo nosilca igre?
Videli bomo. Mislim, da so. Jasno, da na igrišču ne bodo naenkrat sami mladi igralci, tu so še starejši in izkušeni igralci, brez katerih tako klub kot tudi reprezentanca ne moreta. Naša ekipa je mešanica mladosti in izkušenosti.

Goran Dragić je ob koncu sezone dejal, da igra v Litvi ni bila prava. Kaj je bilo torej narobe v sistemu na zadnjem prvenstvu?
Ne vem in nisem prepričan, da je res to rekel. Bil je z mano v ZDA in tudi v Novem mestu, ko sva skupaj gledala tekmo, pa ni tega nič omenjal. Dajmo nekatere izjave jemati z nekoliko rezerve.

Vseeno, kaj je bilo narobe z igro v Litvi?
Vedno se da igrati bolje. S pomočnikoma Potočnikom in Sekulićem smo analizirali naše igre iz Litve. Več je lepih kot slabih stvari.

Kako bo vplivala odpoved Erazma Lorbka?
To je povsem logičen odgovor. Erazem je bil v vseh naših načrtih v glavni vlogi. Tako je že od prvenstva na Poljskem naprej, kjer je bil najboljši visoki igralec turnirja. To je dokazal tudi z igrami v tako velikem klubu, kot je Barcelona. Jasno, da to ni dobro. Sam sem to že predvidel na neki novinarski konferenci, ko sem dejal, da vidim, da ni povsem zdrav in da trpi na igrišču. Odločil se je za operacijo. To je njegova osebna odločitev. Proti temu ne morem storiti nič, je pa za nas najpomembnejše zdravje igralcev. Zagotovo bi raje videl, da je z nami. Erazem je sijajen igralec. Ima met za tri točke, dovolj izkušenj, ima avtoriteto pri sodnikih, zna igrati tako s hrbtom kot tudi z obrazom proti košu ... Zagotovo je to velik hendikep, a ne bomo jokali. Tudi če koga drugega ne bo, ne bomo jokali. Od joka ni nič. Moja naloga je, da se borimo, da ustvarimo najboljšo mogočo igro, in bomo videli, kaj bo.

Kdo je tisti, ki ga lahko nadomesti?
Na seznamu so tisti, ki jih imamo na voljo. S temi moramo taktično v napadu in obrambi modificirati igro. Zagotovo bo pomagal na štirici tudi Nachbar, ki je na tem položaju igral v Nemčiji. Treba bo najti nekatere alternativne rešitve, ko gre za obrambo visokega in težkega igralca, ki igra s hrbtom proti košu. Tu bo potreboval pomoč. To že imamo v našem programu.

Pred dvema letoma ste v izbrano vrsto dodatno vpoklicali Luko Rupnika. Se lahko kaj takega zgodi tudi letos?
Videli bomo, kaj bo s temi igralci, ki so na seznamu oziroma ki bodo začeli priprave. Vsaka poškodba te prisili v menjave in vpoklic novih igralcev.

Morda kakšnega iz mlade reprezentance?
Mogoče tudi to. Mislim pa, da bi v tem primeru morali imeti ogromno smole s poškodbami. Verjamem, da sicer to ne bo potrebno.

Vstopnice za tekme Slovenije v skupinskem delu so bile ekspresno razprodane. Ali to ustvarja dodaten pritisk ali gre le še za dodatno motivacijo?
Veste kako, malo je ekip, ki so sposobne igrati brez pritiska oziroma se ne ozirati na ta pritisk. Grki so na primer tako moštvo, ki lahko to stori. Recimo Srbiji pa to ni uspelo, ko je imela prvenstvo doma. To je grenka in težka izkušnja za Srbijo, ki je imela takrat odlično ekipo in sijajnega selektorja Željka Obradovića. Dajmo igralcem mir in jih pretirano ne obremenjujemo, kritizirajte raje mene.

Navijači so precej negativno nastrojeni proti vam. Kako to spremeniti?
Negativno mišljenje proti selektorju je v Sloveniji neprestano. Že od samega začetka. Vsi, ki so bili na tem mestu, so bili kritizirani takoj, ko so bili izbrani. Kaj torej lahko pričakujem? Ne pričakujem, da me boste vozili na tortice. To je moj posel, sem profesionalec, deloval sem v sedmih ali osmih državah in vedno sem imel dober odnos z mediji. Moja dolžnost je, da sem korekten, a med vami, tako kot povsod, imamo najrazličnejše ljudi.

Na evropskem prvenstvu se je s četrtim mestom izkazala vaša hči Marina, ki je selektorica srbske ženske reprezentance. Ste ji morda dali kakšen nasvet?
Dal sem ji nasvet, da ko naredi vrhunski rezultat - nastopila je že na številnih prvenstvih -, nikoli ne reče, da ji je vzor njen oče. To sem rekel Marini in to ve. Nato je rekla, da je njen vzor Bora Cenić, ki je star prek 80 let, veliki trener in moj dober prijatelj. Sem pa sit tega, da otroci hvalijo starše in starši svoje otroke, kot da smo nekaj posebnega. Nismo, vsi smo povsem običajni.

Po razgovoru, ki smo ga z Matejem Avanzom in Benom Udrihom napravili v ZDA, nam je jasno dejal, da bo zagotovo igral; razen če še ne bo imel kluba, ga bo treba nekoliko počakati. S tem sem se strinjal. Zatem smo se še enkrat slišali. Beno me je sam poklical, ko je izšel tisti članek, ki je negiral njegovo izjavo. Zatem je znova jasno povedal, da bo igral. Dejal je, da želi priti in igrati za reprezentanco, kar mu verjamem. Če sem pošten, pa trenutno ne vem, kdaj bo prišel oziroma do kdaj ga bo treba čakati.

Božidar Maljković na novinarski konferenci o Benu Udrihu