Je Boštjan Nachbar zadnjič oblekel slovenski dres? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Je Boštjan Nachbar zadnjič oblekel slovenski dres? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić je bil z 19 točkami prvi slovenski strelec. Po tekmi je Maljkovć rekel: "Videli ste, kako lepo košarko igra Goran Dragić. Eleganten igralec." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
S petim mestom je Slovenija dosegla drugo najboljšo uvrstitev. Boljša je bila le leta 2009 na Poljskem, ko je pod vodstvom Jureta Zdovca zasedla četrto mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Je konec tudi za Jako Lakoviča? Odigral je sedem EP-jev in dva SP-ja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenija je z zmago nad Ukrajino (69:63) sklenila evropsko prvenstvo, ki ga je končala kot peta reprezentanca stare celine. Želene medalje Maljkovićevi vrsti ni uspelo osvojiti, toda vseeno je peto mesto lep uspeh, saj vendarle gre za drugi najboljši izid slovenske reprezentance. "Vedeli smo, da je Ukrajina močna ekipa. Igra kot kakšna univerzitetna ekipa iz Lige NCAA, z dobro obrambo, hitrimi protinapadi in dobrim skokom. So zelo čvrsta ekipa, ki jo vodi izkušeni trener. V obrambi smo bili premehki in smo izgubili skok. Na začetku nismo imeli nadzora nad igro. Ko smo bili boljši v obrambi, smo tudi prevzeli pobudo. Bilo je težko. Čestital bi igralcem za peto mesto. Čestital bi navijačem, državi, novinarjem in vsem, ki jim to peto mesto ter preboj na EP in SP nekaj pomeni. Težko se je prebiti na SP, s tem pa smo tudi izpolnili cilj," je razmišljal "Boža".

Slovenija je v četrtfinalu naletela na previsoko oviro proti finalistom in aktualnim podprvakom Francozom. Z izjemo dveh nepričakovanih porazov proti manj kakovostnim nasprotnikom Poljski in Finski pa so predvsem proti najmočnejši slovenski košarkarji igrali odlično ter z borbenimi predstavami navdušili navijače, ki so na vseh tekmah poskrbeli za odlično vzdušje: "Najbolj sem zadovoljen, da se je narod identificiral z nami. Nisem pričakoval, da bo tako. Namerno smo igrali skoraj vse pripravljalne tekme v Sloveniji, da bi dvignili narod. Na krilih naroda smo prišli do tega rezultata. Nastala je manjša športna revolucija Slovenije. Slovenija je stala za nami. Bila je zedinjena, pozabljeni so bili politični boji, recesija ... Nezadovoljen sem, ker vedno ostaja dvom, da bi lahko naredili več. To je tudi dobro, dodaten motiv. Samo štiri države v Evropi so pred nami. Morate vzeti v obzir, kako majhna je Slovenija, a ima veliko srce."

Nachbar skoraj zagotovo zadnjič za Slovenijo
Za zdaj še ni jasno, ali je tekma proti Ukrajini bila zadnja za kapetana Jako Lakoviča, ki je igral na vseh velikih tekmovanjih od leta 2001, skoraj zagotovo pa je bila zadnja za Boštjana Nachbarja: "Odkrito povedano sem bil že pred prvenstvom odločen, da je to moja zadnja reprezentančna akcija. Med prvenstvom se nisem premislil, ne zaradi uspehov ali neuspehov. Ko sva se z Maljkovićem pogovarjala, mi je rekel, da iz njegovih izkušenj fantom, ki se poslavljajo od reprezentance, svetuje, da si vzamejo nekaj časa za razmislek in se potem odločijo. Ni me nagovarjal, tudi ne vem, ali bo tu še v naslednjih akcijah. Sem premislil in si bom vzel nekaj časa, da se stvari umirijo, ampak dvomim, da se bom premislil."

"So trije glavni razlogi. Prvi je, da sem bil že na dveh svetovnih prvenstvih in mi tretje ne predstavlja dodatnega motiva, če sem odkrit. Vemo, da me ne bo v Ukrajini in je bolje, da na tem, v narekovajih, nepomembnem svetovnem prvenstvu že nekateri drugi dobijo priložnost, da si naberejo nekaj reprezentančnih izkušenj. Drugi razlog je, da bom počasi potreboval počitek, če bom želel vztrajati na tem visokem nivoju. Letos sem bil na trenutke bolj kot v preteklosti utrujen. Nekaj manjših poškodb sem imel, ki jih ni bilo časa odpraviti. V sredo že začnem priprave v Barceloni, kjer veliko pričakujejo od mene in bom moral igrati na najvišjem nivoju. Nisem več najmlajši. Tretji razlog pa je, da želim preživeti več časa z družino. Še posebej starejša hčerka je imela letos kar precej krize s tem, da me ni bilo doma. Prvič v življenju me je to nekoliko bolj prizadelo. Je čas, da nekoliko spremenim prioritete. Dres je bil številka ena, čas pa je, da postavim moje "tamale" na prvo mesto," je pristavil "Boki", ki je proti Ukrajini dosegel šest točk in ujel šest odbitih žog, v novi sezoni pa bo zaigral pri evropskem velikanu Barceloni.