Goran Dragić je bil znova prvi slovenski strelec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić je bil znova prvi slovenski strelec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tony Parker je Sloveniji nasul 27 točk, najboljši slovenski obrambni igralec Nebojša Joksimović pa je obsedel na klopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić je bil znova razigran. Tokrat je dosegel 12 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Analiza četrtfinala: Slovenija - Francija

"Navijači so bili fenomenalni vse prvenstvo. Igralci smo še najbolj potrti, saj tri mesece treniraš, odsoten si od doma, ne vidiš družine, se boriš ... Vsi smo sanjali o tej medalji, a se žal ni izšlo," je po tekmi poklapano razmišljal najboljši slovenski košarkar na prvenstvu Goran Dragić, ki je prispeval 18 točk, a bil v zaključku tekme v slogu celotnega moštva brez prave ideje v napadu in proti Nicolasu Batumu, ki ga je predtem uspešno prebijal, tudi brez moči.

Igralci so se bojevali do zadnjega atoma
"Vedeli smo, da bodo dominantni pod košem. So hitri in agresivni. Imajo nekaj igralcev, ki lahko pokrivajo več položajev. Videli ste, da je Batum, ki je toliko višji, pokrival mene. Težko je igrati proti njim. Dolgo igraš obrambo, nato pa dobijo še skok v napadu in je toliko težje še enkrat odigrati v obrambi. Tony je bil izjemen. Je eden izmed najboljših organizatorjev igre na svetu. Nismo igrali dovolj pametno, nismo bili pri metu, predvsem izza črte smo zgrešili preveč poskusov. Bili smo blizu, a so naredili serijo in potem se je bilo težko vrniti,"
je sklenil 27-letni Ljubljančan.

"Najprej čestitam občinstvu in igralcem za borbenost. Igralci so se metali po parketu do zadnjega atoma moči," so bile prve besede Božidarja Maljkovića. Že v četrtek ob 14.30 čaka Slovenijo težka tekma proti Srbiji v razvrstitvi od petega do osmega mesta. Vsaj ena zmaga prinaša tolažilno nagrado – pot na svetovno prvenstvo. "Vem, da dolgo ne bomo zaspali, saj je adrenalin previsok," je pred naslednjo tekmo povedal selektor, ki je poudaril, da Srbijo, s katero so se dvakrat pomerili v pripravljalnem obdobju, dobro poznajo.

Parker tudi boljšim dela težave
"Francozi so zelo močna ekipa. Imajo zelo dobre igralce in dolgo klop. Igralci so zelo izkušeni in kakovostni. Naša ekipa pa ima malo izkušenj. Taktično je bil naš načrt, da odigramo trdo v obrambi pod košem, a so 40 točk dosegli v raketi. V napadu smo igrali brez potrpežljivosti. Kaj narediti? Nimamo časa za pripravo, a čaka nas še ena izjemno pomembna tekma, ki bo zelo težka. Srbija je v prednosti, a moramo igrati. Sodniki so bili izjemni, niti ene odločitve jim ne moremo zameriti. Moram jih pohvaliti, čeprav smo izgubili tekmo,"
je dodal "Boža".

Tako kot "Gogi" je tudi Maljković izpostavil sijajno predstavo Tonyja Parkerja: "Tony je velik igralec. Vsa ekipa je podrejena njemu. Tudi boljše ekipe od nas ga ne morejo dobro zaustaviti. Tudi naši centri so pogosto naredili napake. Šel je proti njim in polagal. Na treningih smo to vadili."

Minute odmora privarčevane za konec
Prvi zvezdnik francoske izbrane vrste je nasul 27 točk. Najboljši slovenski obrambni igralec Nebojša Joksimović, ki je povsem ustavil Marca Belinellija in dobro omejil Vassilisa Spanoulisa, pa je priložnost dobil šele v zadnji minuti (!). "Ko nekaj slabo izpade, se vedno vprašaš, zakaj nisi s tem igral. To je logično vprašanje. Morda bi bolje. V določenem času smo imeli težave s hitrostjo žoge v napadu. Želeli smo, da žoga bolje teče. Morda bi bilo bolje, lahko pa še slabše," je svojo odločitev komentiral selektor.

"Hitro so naredili serijo. Minuto odmora varčujem za končnico tekme. Mislili smo, da bomo še imeli možnost. Zelo hitro pa so naredili ta "brejk"," je pojasnil, zakaj ob delnem izidu Francije v tretji četrtini, kar se je na koncu tudi izkazalo za odločilno, ni posredoval z minuto odmora.

Analiza četrtfinala: Slovenija - Francija