Bojan Bogdanović v povprečju dosega po 16,7 točke na tekmo. Foto: EPA
Bojan Bogdanović v povprečju dosega po 16,7 točke na tekmo. Foto: EPA
Damir Markota, Ante Tomić
Prvo centrsko navezo sestavljata Ante Tomić in Damir Markota. Foto: EPA

Slovenci so polni energije, na svoji strani pa imajo še šestega igralca. Pred takim občinstvom je užitek igrati košarko. Slovenija je kompletna ekipa. Ti mlajši imajo veliko energije, na drugi strani pa so izkušeni Nachbar, Lakovič in Begić, ki dajejo največjo vrednost tej ekipi. To sta dva sloga in tako igrajo.

Ivan Sunara o Sloveniji

Dontaye Draper
Dontae Draper igra kot naturaliziran košarkar. Američan je trenutno član Reala. Foto: EPA
Damjan Rudež
Damjan Rudež je izpostavil Boštjana Nachbarja in Gorana Dragića. Foto: EPA

ad in izjemne navijače, ki pripravijo v Zlatorogu odlično vzdušje.

Srečanja med Slovenijo in Hrvaško imajo kar bogato zgodovino. Slovenija je tudi prvo uradno tekmo odigrala prav proti Hrvaški, eden najboljših hrvaških košarkarjev vseh časov Dražen Petrović je zadnjo tekmo pred tragično smrtjo v prometni nesreči odigral proti Sloveniji, Slovenija si je proti Hrvaški zagotovila prvi nastop na svetovnem prvenstvu in prvi nastop v polfinalu evropskega prvenstva.

Leta 2005 je četa Aleša Pipana v Beogradu z odlično predstavo z 89:80 ugnala Hrvaško. Jaka Lakovič je blestel z 20 točkami in petimi podajami. S tem so si Slovenci priigrali vstopnico za svetovno prvenstvo naslednje leto na Japonskem. Epski je bil četrtfinalni obračun na EuroBasketu na Poljskem pred štirimi leti. Slovenija je pod taktirko Jureta Zdovca in 27 točkami ter osmimi skoki izvrstnega Erazma Lorbka v zelo napetem obračunu s 67:65 ugnala Hrvaško, pri kateri je Roko Leni Ukić zbral 21 točk.

Veliko razočaranje v Litvi
Slovenija in Hrvaška sta se srečali tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. V Carigradu so bili takrat varovanci Memija Bečirovića boljši z 91:84. Najboljših pet strelcev na tisti tekmi je v reprezentanci tudi letos (Lakovič, Uroš Slokar, Goran Dragić, Boštjan Nachbar in Gašper Vidmar).

Slovenija in Hrvaška se v Litvi nista pomerili, saj so pred dvema letoma varovanci Josipa Vrankovića izpadli že po skupinskem delu. Razočarali so z dvema zmagama in tremi porazi ter skupaj z Bosno in Hercegovino ter Črno goro tekmovanje zapustili po prvem delu, napredovale pa so Makedonija, Grčija in Finska.

Že olimpijski podprvaki
V zadnjih letih hrvaški izbrani vrsti ne uspe narediti odmevnega izida, a v preteklosti je bila v samem evropskem vrhu. Petrović, Toni Kukoč in Dino Rađa so bili glavni nosilci igre zadnje zlate generacije nekdanje Jugoslavije. Nato so po osamosvojitvi celo popeljali Hrvaško do srebrnega odličja na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, po smrti Dražena pa je Hrvaška še na prvih dveh EuroBasketih po samostojnosti osvojila bron.

Hrvati so zelo slabo začeli prvenstvo in najprej klonili proti sicer favorizirani Španiji, ki pa je bila boljša s kar 68:40. Bojan Bogdanović je prispeval 12 točk. Naslednji dve so Hrvati dobili, a obe po razburljivih končnicah. Gruzijo so s košem Anteja Tomića devet sekund pred koncem ugnali s 77:76, Dontaye Draper je dal 16 točk, Poljsko pa po odličnem začetku s 74:70. Bogdanović je Poljakom nasul 23 točk.

5 na 5 so Hrvati lahko enakovredni
Med ključnimi možmi zmage nad Poljaki je bil tudi Damir Markota, ki je v zaključku tekme dobil dva pomembna skoka, nato pa še podal Bogdanoviću v protinapad, s katerim je odlični strelec dokončno zapečatil poljsko usodo. "Švedžo" je sezono in pol nosil dres Olimpije in bil med najboljšimi v zadnji sezoni, ko se je zmajem uspelo prebiti med najboljših 16 v Evroligi.

Prvi krilni center Hrvaške verjame, da so lahko, če zaustavijo slovenski protinapad, povsem enakovreden tekmec Sloveniji: "Slovenci igrajo zelo čvrsto. Podobno čvrsto igramo tudi mi, saj smo proti Poljski ravno zaradi tega dobili tekmo. Igrali smo čvrsto skoraj vse srečanje, na koncu pa popustili in dopustili, da se Poljaki vrnejo v igro. Slovenijo moramo zelo spoštovati. Na svoji strani ima odlično občinstvo in zares dobro ekipo. Treba je zaustaviti njihov protinapad in to njihovo igro, polno energije. Pet na pet se lahko enakovredno merimo s Slovenijo."

Z G. Dragićem in Nachbarjem pa je ekipa nevarna
Pri Olimpiji sta igrala tudi Luka Žorić, ki v Ljubljani ni dobil prave priložnosti, in Damjan Rudež, ki zelo spoštuje slovensko zasedbo: "Slovenija je ekipa, ki igra na domačem parketu, pred tem fenomenalnim občinstvom. Gre za moštvo z veliko energije in odličnimi igralci. Ne bo lahek nasprotnik. Poskušali se bomo čim bolj pripraviti in regenerirati v tem kratkem času. Če imaš v ekipi Gorana Dragića in Nachbarja, je to že nevarno moštvo. Slovenija ima veliko dobrih posameznikov, ki so pred domačim občinstvom še dodatno motivirani."

Pomočnik Jasmina Repeše, ki je reprezentanco popeljal tudi na olimpijske igre leta 2008, je Ivan Sunara, ki je s Krko postal slovenski prvak, vodil je tudi Slovan in Helios, z izbrano vrsto Slovenije do 20 let pa je leta 2004 postal evropski prvak. Prvi strelec Hrvaške je Bogdanović, nosilca igre sta še Krunoslav Simon in Ukić, pod obročem pa je izjemno nevaren center Barcelone Tomić. V ekipi je tudi eden izmed najbolj nadarjenih evropskih igralcev, 19-letni Dario Šarić.

Slovenci so polni energije, na svoji strani pa imajo še šestega igralca. Pred takim občinstvom je užitek igrati košarko. Slovenija je kompletna ekipa. Ti mlajši imajo veliko energije, na drugi strani pa so izkušeni Nachbar, Lakovič in Begić, ki dajejo največjo vrednost tej ekipi. To sta dva sloga in tako igrajo.

Ivan Sunara o Sloveniji