Na obeh tekmah proti Barceloni je Boštjan Nachbar blestel v dresu Bamberga. Foto: EPA
Na obeh tekmah proti Barceloni je Boštjan Nachbar blestel v dresu Bamberga. Foto: EPA
Pred tekmo proti Ukrajini je Nachbar podpisal tudi že dres Barcelone s svojim priimkom na hrbtu. Foto: KZS/Twitter
Boštjan Nachbar
Dres slovenske reprezentance je Nachbar nosil na obeh svetovnih prvenstvih ter evropskih leta 2003, 2005 in 2009. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Nachbar je bil med Slovenci najvišje uvrščen na naboru Lige NBA. Leta 2002 so ga kot 15. po vrsti izbrali Rocketsi. Igral je še za Hornetse in Netse. Foto: EPA
Slovenski košarkarji so se družili z navijači
Boštjan Nachbar o prestopu v Barcelono

Z novo pogodbo prav zaradi prihajajočega prvenstva ni želel čakati. "Motiviran sem bil tudi že brez pogodbe z Barcelono. Zame se ni nič spremenilo. EuroBasket je le EuroBasket. Igrati doma je nekaj posebnega. Sem pa vesel, da sem uspel to potisniti na stran in se ni treba več s tem ukvarjati. Ni prijetno priti na priprave brez pogodbe in se moraš potem s tem ukvarjati. Ni lahko trenirati in imeti v mislih tudi to. Vesel sem, da sem uspel urediti na tak način. Zdaj se v miru lahko osredotočim le na priprave. Vesel sem, da sem se pridružil reprezentanci, kajti za mano je res naporen teden," je ob prihodu v izbrano vrsto povedal Nachbar, ki bo pri Barci združil moči z Erazmom Lorbkom. V Barceloni pa je igral tudi Jaka Lakovič.

Izbrani vrsti se je pridružil šele v petek, izpustil je prvi teden priprav, prav tako pa je prvo pripravljalno tekmo spremljal še v "civilu". Zaradi poškodbe je moral pred dvema letoma izpustiti EP, a je vseeno prišel v Litvo, spodbujal reprezentanco in se med drugim tudi preizkusil v vlogi strokovnega komentatorja. Na tem mestu ga je zdaj nadomestil njegov mlajši brat Grega.

V reprezentanco z zmagovalno mentaliteto
Za 33-letnim Dravograjčanom je res sijajna sezona. Blestel je v Evroligi, se z moštvom prebil med najboljših 16 in na koncu z Brose Basketsom osvojil tudi nemško prvenstvo ter znova prevzel vlogo nosilca ekipe: "Ogromno pomaga zmagovalna mentaliteta. Po dolgem času sem bil znova vodja moštva in odigral res dobro sezono. Uspel sem doživeti to zmagovalno atmosfero. Verjamem, da bom to prinesel tudi sem. V Bambergu je bil poseben občutek igrati domače tekme, ko so bile vse pred polno dvorano. Gledalci so nas spodbujali od prve do zadnje minute. Ta prestop bo zame veliko lažji, saj sem imel vso sezono to, kar nas čaka tu."

Bavarci so se med sezono z Barco pomerili dvakrat in obakrat so Katalonci zanesljivo zmagali, a ogromno težav imeli prav z Nachbarjem, ki je bil na obeh tekmah prvi strelec Bamberga (18 in 20 točk): "Z Barcelono sem bil v kontaktu že med sezono. V načrtu so imeli, da se jim pridružim že med letom. Bili smo v pogovorih, a sem se odločil, da ostanem v Bambergu. Morda je bila to nekoliko tvegana poteza z moje strani, a sem želel sezono končati v Nemčiji, in ta je bila res uspešna in dobra. Na koncu so se pogovori samo še stopnjevali. Na tej poziciji je bilo v igri nekaj igralcev, odločili pa so se zame."

Barcelono si je priigral
Po vrnitvi iz Lige NBA leta 2008 je imel "Boki" precej smole z izbiro klubov, s poškodbami … Igral je za Dinamo, Unics in Efes, nato pa je zablestel v Nemčiji. Kot pravi sam, se mu zdi, da si je po slabših sezonah zares zaslužil prestop v tako slovito moštvo: "Spremljali so me vso sezono. Veseli me, da sem uspel ves čas igrati na takem nivoju in da so bili zadovoljni z mano. Videli so, da jim lahko pomagam. V Barcelono ne greš za to, da sediš, ampak da igraš. Od tebe se tam pričakujejo dobre igre in zmage. Odkrito povedano, po zadnjih sezonah, po vseh težavah in poškodbah lahko rečem, da čutim, da sem si to priigral. To ni prišlo samo od sebe in mi padlo v roke. To sem si priigral, in na to sem še posebej ponosen."

Sicer se je v Nemčiji tako dobro počutil, da je bil Bamberg celo njegova prva izbira. Odlično se je v Nemčiji počutila tudi njegova družina, a na vrata je potrkala Barcelona, ki pa se jo težko zavrne. Na koncu se je Boštjan vendarle odločil za pot v Katalonijo, saj Brose še gradi moštvo, pa še EP se bliža. Barca je bila najkonkretnejša, dobil pa je tudi ponudbe iz Turčije in iz nekaterih drugih španskih klubov.

Posvetimo se tistim, ki so tu
Nachbar, kot dober prijatelj Bena Udriha, pa je tudi spregovoril o odpovedi sijajnega organizatorja igre: "Sem že rekel, Bena pač ne razumem. Težko mi je, da je tako. Kaj drugega pa težko rečem. Vem, da nima pogodbe, in vem, kako težko je to. Bi se pa dalo iti tudi prek tega. Ne morem komentirati, kaj je v glavah drugih, lahko pa rečem, da koga ne razumem. Žal mi je, ker je Beno dober človek, moj dober prijatelj in se odlično razumeva. Njegove kvalitete na parketu so nesporne. Škoda, da ga ni tukaj. Bil bi zelo pomemben faktor. Z njim bi bilo veliko lažje. Še posebej nam, visokim igralcem, ki 'živimo' od dobrih branilcev, kar nedvomno Beno je."

"Sva govorila. Nisem imel najboljšega občutka še pred najavo. Žal sem imel prav. V isti sapi pa bi prosil, da se, če je le možno, ne ukvarjamo s temi, ki jih ni. To le moti vse skupaj in vnaša nemir. Ukvarjajmo se s temi, ki so, in s temi bomo šli do konca. Ti, ki jih ni, pa naj ostanejo, kjer so, in naj ostanejo pozabljeni. Mislim, da je to pošteno do vseh nas, ki smo tu in bomo vrgli še eno poletje stran, ko bi lahko počivali, bili z družinami in sanirali nekatere poškodbe, ki jih nekateri imajo," je še dodal.

Slovenski košarkarji so se družili z navijači
Boštjan Nachbar o prestopu v Barcelono