Veliko veselje nemških košarkarjev v Tivoliju. Danes ob 17.45 se bodo Nemci srečali z Belgijo. Foto: EPA
Veliko veselje nemških košarkarjev v Tivoliju. Danes ob 17.45 se bodo Nemci srečali z Belgijo. Foto: EPA
Tibor Pleiss in Tony Parker
Tony Parker še ni prikazal vsega svojega znanja. Foto: EPA
Robin Benzing
Robin Benzing je bil najboljši strelec tekme z 19 točkami. Foto: EPA
Eugene Jeter
Eugene Jeter ima lepe spomine na igranje skupaj z Benom Udrihom pri Sacramentu. Foto: EPA


2.400 gledalcev je lepo napolnilo Tivoli za derbi dneva v skupini A. Nemci so na krilih Heika Schaffartzika z delnim izidom 15:2 zaključili uvodno četrtino in povedli s 27:14. Francozi so jih vseskozi lovili, v zadnji četrtini pa prevzeli vodstvo in tri minute pred koncem je kazalo na zmago finalistov zadnjega evropskega prvenstva (70:67). Lucca Staiger, ki bo v novi sezoni z Bayernom igral v Evroligi, je zadel dve neverjetni trojki v razmiku 58 sekund, piko na i pa je postavil igralec tekme Robin Benzing (prav tako član Bayerna) z metom izza črte 19 sekund pred koncem za 74:78.
Diaw: Take tekme ne smemo več ponoviti
Francozi so bili šokirani, večina igralcev kar ni mogla verjeti, kaj se jim je zgodilo. "Zelo smo razočarani, igrati bi morali precej bolje že od začetka. Nismo bili dovolj agresivni v obrambi. Zadevali so z vseh položajev, žoga je pri njih odlično krožila. Nismo se držali navodil trenerja. Take tekme ne smemo več ponoviti," je pojasnil Boris Diaw, ki je v pol ure dosegel sedem točk. Krilni center San Antonia ni prevladoval pod obročema.
Collet: Pokopal nas je slab štart
Trener Vincent Collet je poudaril predvsem slab začetek tekme: "V končnici je Staiger zadel dve pomembni trojki, a zame je bil ključen štart. S slabim začetkom smo dali tekemcu pobudo, Nemci so pridobili samozavest. Zavedal sem se, da imajo odlične strelce, ki so le še dobili zalet. Z boljšo obrambo smo se vrnili v igro, na koncu pa smo znova popustili. Če nasprotnik meče 60 odstotno iz igre, je zelo težko dobiti tekmo."

Parker: Nismo jih podcenjevali
Tony Parker je dobro vodil igro Francozov v napadu, a vseeno ni bil na najvišjem nivoju. Dosegel je 18 točk, zgrešil je šest metov iz igre. "Treba jim je čestitati, zadeli so veliko težkih metov. Niti slučajno jih nismo podcenjevali, imeli smo dovolj spoštovanja. To bo še zelo dolg turnir, veliko se lahko še zgodi," je bil kratek Parker, ki je junija praktično že imel v rokah pokal za zmago v Ligi NBA, potem pa se je Miami v šesti tekmi finala čudežno izvlekel in dobil še sedmo tekmo.
Nemci niso bili evforični
Francozi so dobili obe pripravljalni tekmi z Nemci v začetku avgusta (74:66 in 89:84). "Dvakrat smo se pomerili s Francijo na pripravljalnih tekmah in to nam je zelo pomagalo. Še vedno smo imeli veliko spoštovanje, vsekakor pa bi bilo težje, če bi se pomerili prvič. Za nas bodo pomembna predvsem srečanja z neposrednimi tekmeci za napredovanje," je mirno razložil nemški selektor Frank Menz.
Eden izmed junakov večera Staiger je dodal: "Celotna ekipa je prikazala izjemno igro. Za nas je bila to najlažja tekma, saj imajo Francozi na papirju izjemna imena, pritisk je bil na njihovi strani, mi pa smo zaigrali sproščeno. Zmaga je vsekakor lepa, a žal ni časa za slavje, zares pomembne tekme šele prihajajo."
Jeter ukrajinski junak
Francozi se bodo danes zvečer srečali z Veliko Britanijo, ki je po podaljšku presenetila Izrael. Popravni izpit bodo imeli Izraelci proti Ukrajini, ki je celotno srečanje zaostjala v obračunu z Belgijo. Tri sekunde pred koncem je Eugene Jeter polagal ob prekršku Axla Hervella in zadel še prosti met za zmago z 58:57.
Po tekmi smo srečali Jeterja, ki se je veselil s soigralci. "Ko smo zaostajali za 10 točk, smo se umirili in se zmenili, da gremo do konca. Odigrali smo odlično v končnici. Zelo se pozna vpliv trenerja Mika Fratella, ki je v Ligi NBA treniral mnoge velike igralce. Nimamo težav s sporazumevanjem, vsi igralci razumejo trenerja, imamo pa tudi prevajalca. Ko sem igral za BC Kijev, sem spoznal številne ljudi v ukrajinski zvezi. Povabili so me in privilegij je igrati na evropskem prvenstvu," je povedal 29-letni Jeter, ki igra za Šandong na Kitajskem.
Zelo ceni Bena Udriha
V sezoni 2010/11 je igral za Sacramento, na položaju organizatorja igre je zamenjal Bena Udriha. "Veliko sem se od Bena, ki je zares izjemen igralec. Blesti v igri "pick and roll", ima odlično roko za mete s polrazdalje. Po treningih sva se veliko pogovarjala, tudi brata Sama poznam. Benu želim vse najboljše tudi v New Yorku. Poznam tudi Gorana Dragića," je sklenil Jeter, ki obožuje horseburgerje in jih bo v Tivoliju seveda poskusil.