Koš Boja McCalebba v končnici tekme s Črno goro bi moral biti po mnenju mnogih priznan. Foto: EPA
Koš Boja McCalebba v končnici tekme s Črno goro bi moral biti po mnenju mnogih priznan. Foto: EPA

V Podmežakli je Črna gora slavila z 81:80, kljub temu da so Makedonci še nekaj minut pred koncem vodili za 8 točk. Zaostanek za varovanci Aleša Pipana je nadomestil Tyrese Rice, ki je v ključnih trenutkih roko ohranil mirno in 10 sekund pred koncem zadel odločilna prosta meta.

Ocenil, da žoga ne bi šla skozi obroč?
Po košarkarskem pravilniku FIBA se koš prizna, če igralec povzroči tresenje koša ali ga prime tako močno, da to po mnenju sodnikov žogi prepreči pot skozi obroč (Pravilnik Fiba: 2012, 31.2.4).


Dožai spremenil odločitev

Makedonci v zadnjem napadu žoge niso spravili skozi obroč, a so od sodnikov zahtevali, da se koš prizna, saj je, potem ko je na koš vrgel Bo McCalebb, za mrežo potegnil Milko Bjelica. Eden od sodnikov je koš takoj priznal, a ga je hip zatem po krajšem posvetu na veliko ogorčenje Makedoncev razveljavil hrvaški sodnik Srđan Dožai, ki je v preteklosti s spornimi odločitvami, največkrat v Ligi ABA, že večkrat dvigoval prah. Zmage so se tako veselili Črnogorci, Makedoncem pa ne preostane drugega kot priprave na četrtkov obračun z Litvo.

Srbi na Jesenicah odpravili Litovce
Srbi na Jesenicah odpravili Litovce