Henrik Dettmann in Teemu Rannikko sta najzaslužnejša za preboj Finske z dna do stika z evropskih vrhom. Foto: EPA
Henrik Dettmann in Teemu Rannikko sta najzaslužnejša za preboj Finske z dna do stika z evropskih vrhom. Foto: EPA
Petteri Koponen
Igra Finske se vrti okoli Petterija Koponena. Foto: EPA
Sasu Salin, Rudy Fernandez
Sasu Salin je povedal, da bo po EuroBasketu šel še domov po stvari, a kolikor hitro bo mogel, se bo vrnil v Ljubljano. Foto: EPA
Izkušnje Rannika so za Fince neprecenljive
Španija pričakovano ugnala Fince

Varovanci Henrika Dettmanna so upali, da bi Slovenija klonila pred Grčijo in bi s tem ohranili upanje na četrtfinale. Pred dvema letoma je v Vilni prav dvoboj med Slovenijo in Finsko odločal o potniku v četrtfinale EuroBasketa. Finci so tudi v Sloveniji navdušili. V Kopru so na krilih bučne spodbude s tribun z neobremenjeno igro dosegli tudi zmage nad evropskimi velikani Grki, Turki in Rusi.

Finski strelci še z veliko rezerv
Prvi zvezdnik izbrane vrste je Petteri Koponen, ki tudi na tem prvenstvu igra odlično in je prvi strelec "volčjega tropa". "Slovenija je odlična ekipa in igra doma, kjer ima izjemno podporo. Premagala je že na primer Španijo, ki je izvrstna, in še nekaj drugih zelo močnih reprezentanc. Imajo zelo dobre igralce, ki igrajo zelo agresivno. Ostati moramo mirni. Vsi naši nasprotniki so zares močni in čaka naš še eno težko delo. Moramo se pripraviti na novo težko nalogo. Pred nami je še eno srečanje in pokazati moramo, zakaj smo si priigrali uvrstitev v drugi del," je pred zadnjo tekmo na turnirju miren ostal branilec Himkija.

Finska slovi kot odlična strelska ekipa, med glavnimi orožji pa sta dobra slovenska oziroma bolje rečeno ljubljanska znanca. Sasu Salin, ki je že od leta 2010 v "zmajevem gnezdu", kjer bo tudi v prihodnji sezoni, verjame, da imajo še precej rezerv, predvsem kar se tiče strelske forme: "Zabavno je igrati v Stožicah, a nisem osredotočen na to. Trudim se po najboljših močeh in upam, da bom zadeval mete, kot tudi vsi drugi, saj smo strelsko zelo nerazpoloženi na tem turnirju. Na nobeni tekmi nismo imeli pravega strelskega dne, morda se odpre enemu igralcu, a so drugi slabi. Preprosto nam ne gre."

V Evroligi je bilo vzdušje izjemno
Proti Sloveniji Finsko čakajo polne Stožice z izjemnim vzdušjem, nekaj, kar je Salin že doživel v dresu Olimpije: "Slišal sem, da bo polna dvorana. Veselim se že in v tem je treba le uživati. Užitek je igrati pred polno dvorano. V prvi sezoni v Evroligi, ko sem prišel sem, je bilo noro. Navijači so bili fanatični. Bilo je odlično."

Teemu Rannikko ima za sabo tri leta v zeleno-belem dresu, v pretekli sezoni pa je bil kapetan Olimpije: "Zame osebno bo tekma nekaj posebnega. Vedno ko igraš proti domačemu moštvu in je dvorana polna, je nekaj posebnega. Zame je Ljubljana drugi dom, Slovenija je in vedno bo pomemben del mojega življenja in igrati proti Sloveniji, proti igralcem, ki jih dobro poznam, proti navijačem je nekaj posebnega."

Rannikko s težkim srcem zapustil Olimpijo
Čeprav odhaja, pa bo pri izkušenem organizatorju igre Ljubljana vedno imela posebno mesto v srcu: "Upam, da ne bom deležen žvižgov. Tu sem se imel zares lepo. Vem, da ko se tekma začne, sem sovražnik, kakor bo tudi Salin. Vem pa, da mi slovenski navijači veliko pomenijo. Vem, da bodo tudi navijači Olimpije v dvorani. Vsi vedo, kaj mi pomenita Olimpija in Ljubljana. Da zapustim ta klub, je bila ena izmed najtežjih odločitev."

"Že od leta 1997 sem v reprezentanci in še nikoli nisem imel pred tekmami takega občutka kot tukaj. V dvorani v Kopru nas je podpiralo skoraj 2.000 navijačev. To je bilo nekaj neverjetnega in ob himni smo dobili dodatno energijo. Ko smo dobri igrali, so nas navijači ponesli. Tudi tu so odlični in treba se jim je zahvaliti, a Stožice so velike in je dvorana prazna. Znova smo presenetili in recimo tekma proti Španiji je za nas nekaj velikega, saj številni še niso imeli priložnosti igrati proti takim košarkarjem," je dodal Rannikko, ki je dodal, da bi se po končani igralski karieri rad preizkusil tudi kot trener.

Izkušnje Rannika so za Fince neprecenljive
Španija pričakovano ugnala Fince