Razočaranje je bilo pri Špancih veliko. Dve sekundi pred koncem je J. R. Holden zadel za veliko slavje Rusije, nato pa je zgrešil Pau Gasol. Foto: EPA
Razočaranje je bilo pri Špancih veliko. Dve sekundi pred koncem je J. R. Holden zadel za veliko slavje Rusije, nato pa je zgrešil Pau Gasol. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Sijajen je bil vsestranski Andrej Kirilenko, ki je bil izbran za MVP-ja prvenstva. Foto: EPA
Rusija
Veliko slavje Rusije, ki je presenetila z naslovom evropskega prvaka. Malo strokovnjakov je Ruse uvrščalo v ožji krog favoritov. Foto: EPA
Bravo
Maskota prvenstva je bil rdeč bik po imenu Bravo. Foto: EPA
Matjaž Smodiš, Rašo Nesterović
Nedvomno eden najtežjih porazov v zgodovini slovenske reprezentance je bil četrtfinalni proti Grčiji, ki ji je uspel izjemen preobrat. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Slovenski navijači si bodo prvenstvo zagotovo zapomnili tudi po izvrstni trojki Jake Lakoviča s sireno za zmago nad Italijo. Foto: EPA

"EuroBasket je predstavljal pomembno spodbudo za košarko v Španiji. Pomenil je nov način in nekakšno novo pot, da se košarka utrdi kot eden glavnih športov v naši državi," je na začetku za MMC o turnirju najboljših evropskih reprezentanc leta 2007 povedal Kiko Martin, vodja odnosov z javnostjo ter tekmovanj pri košarkarski zvezi Španije in eden izmed organizatorjev EuroBasketa 2007.

"Javnost je na pridobitev organizacije gledala kot na uspeh, saj se je zavedala, da to pomeni lepo priložnost tako za državo kot tudi za našo košarko. Samo prvenstvo je v veliki meri pomagalo pri prepoznavnosti države, kar je pomagalo k ravni organizacije in seveda pri turističnih dejavnostih," je dejal Martin in dodal: "Morda nam je še največ težav povzročala koordinacija med različnimi prizorišči in selitve ekip, a smo tudi to gladko rešili."

Stroške pokrili, kot so pričakovali
"Gospodarsko gledano je prvenstvo izpolnilo pričakovanjazadeva Španijo in državno blagajno. Zveza je tudi imela profit. Prispevki sponzorjev, prodaja vstopnic in prispevki s prizorišč so pokrili, kot je bilo napovedano," je finančni izkoristek komentiral Martin. Španci sicer niso v taki meri promovirali prvenstva kot ga v Sloveniji, vseeno pa so tudi recimo športniki pripomogli k dobri reklami: "Evropsko prvenstvo smo promovirali prek časopisov, z različnimi načini oglaševanja, prek televizijskih oglasov … Promovirali so ga tudi športni zvezdniki, igralci in politiki. Vsi, ki so podpirali prvenstvo."

Podobno kot za prvenstvo v Sloveniji je bilo tudi pred šestimi leti zanimanje za vstopnice veliko: "Vstopnice je bilo mogoče kupiti na različne načine. Lahko se jih je kupilo neposredno na prizoriščih, v dvoranah, lahko na pooblaščenih distribucijskih točkah, ki so bile po mestih gostiteljih različne, prek treh spletnih strani in tudi prek telefona. Prodajati smo jih začeli maja 2007, interes zanje pa je bil ogromen."

Najcenejše vstopnice po 25 evrov
Cene vstopnic so se razlikovale glede na prizorišča in seveda fazo tekmovanja. V Alicanteju, kjer je bila s kapaciteto dobrih 5.000 tudi najmanjša dvorana, poleg Slovenije pa so igrale še Francija, Italija in Poljska, so bile v štirih kategorijah. Dnevne so stale 25, 40, 50 in 60 evrov, kompleti pa 60, 90, 120 in 144. V Sevilli, kjer se je merila tudi gostiteljica Španija, ob njej pa še Hrvaška, Latvija in Portugalska, so bili na voljo le kompleti za vse tri tekmovalne dni. Cena je bila 123, 184, 231 in 261 evrov. Palma de Mallorca je gostila skupino s Češko, Litvo, Nemčijo in Turčijo, dnevne vstopnice pa so stale 25, 40 in 50, kompleti pa 60, 90 ter 120 evrov. V Granadi, kjer so igrale Grčija, Izrael, Rusija in Srbija, je bilo treba za dnevno vstopnico odšteti 25, 40, 50 ali 60 evrov, za komplet vseh pa 60, 90, 120 ali 144.

Drugi del tekmovanja se je igral v Madridu. Najprej tekmovanje gostila Telefonica Arena. Dnevne vstopnice so bile po 65, 82 in 93 evrov, v posebnih kompletih z dvema dnevoma po 60, 90 in 120 ter ves komplet je stal 150, 220 ter 290 evrov. Vstopnice za izločilne boje, ki so bili v Palacio de los Deportesu, so se prodajale v treh kompletih. Za uvodne tekme v največji dvorani je bilo treba dati 50, 60, 75 ali 90 evrov, za razvrstitev za medalje pa 60, 80, 95 ali 105, komplet vseh pa je stal 187, 238, 289 in 304 evre.

Slovenija po odličnem začetku končala kot sedma
"Atmosfera v dvoranah je bila spektakularna. Jasno, še posebej na tistih tekmah, ko je igrala Španija. Sicer so bile recimo dvorane tretjino polne,"
kljub temu pa so recimo Slovenci, ki jih ni bilo v takem številu kot na primer v Beogradu dve leti prej, pripravili izjemno vzdušje in z bučnim navijanjem izbrano vrsto, ki je na prvenstvo prišla v precej oslabljeni zasedbi, brez poraza iz Alicanteja pospremili v Madrid. V osmini finala so nato varovanci Aleša Pipana ugnali Turčijo, sledil pa je četrtfinalni poraz proti Grčiji po velikem preobratu, ki še danes boli marsikaterega slovenskega navijača. Na koncu je bila Slovenija sedma, s tem pa si je priborila nastop na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre.

Tudi srebrna kolajna je bila uspeh
Španija je bila pred turnirjem nesporen favorit, a jo je na koncu v finalu, ko je bilo vse pripravljeno za veliko domače slavje, s košem ob koncu tekme ugnala Rusija. Vseeno je Martin izpostavil kot uspeh tudi dosežek španske izbrane vrste: "Glede organizacije, poslovnega vidika in tudi zapuščine, ki jo je dalo to tekmovanje, je EuroBasket zagotovo izpolnil vsa naša pričakovanja. Za dodatek je Španija zaigrala v finalu in osvojila srebrno kolajno. V vseh pogledih je šlo za fantastičen dogodek."

Želje in motiva domači izbrani vrsti, ki je zaigrala v najmočnejši zasedbi z vsemi zvezdniki (kar se v Sloveniji zdi kar utopično), nedvomno ni manjkalo: "Na domači izbrani vrsti je bil zares velik pritisk. Zelo pomembno je bilo tako za reprezentanco kot tudi za navijače, da se naredi dober rezultat. Igralci so bili izjemno motivirani, kar je tudi razumljivo, saj so igrali pred domačim občinstvom. Vsi so se z veseljem odzvali selektorjevemu klicu. Domače prvenstvo je imelo še dodaten čar in igralci so dali res vse od sebe. Recimo, Jorge Garbajosa ni bil povsem zdrav in je igral kljub poškodbi."