Pau Gasol je blestel na evropskem prvenstvu in bil najboljši strelec turnirja, ob koncu pa tudi najkoristnejši posameznik. Foto: EPA
Pau Gasol je blestel na evropskem prvenstvu in bil najboljši strelec turnirja, ob koncu pa tudi najkoristnejši posameznik. Foto: EPA

"Naredili bomo vse, da bo nekdo pred sodiščem odgovarjal za te besede. Gasol ni samo 'brand' španske košarke, temveč celotne države. Gasol je dal skozi številne protidopinške kontrole v Španiji in tujini. Tukaj gre za prestiž španskega športa," je bil oster v svojih besedah Cardenal. Sporno besedilo v Le Mondu, v katerem Gasola sumijo za jemanje nedovoljenih poživil, je imel naslov Skrivnosti iz mladosti Paua Gasola. V njem namigujejo o povezavi Gasola in zdravnika Nicolasa Terradosa, ki je bil vmešan v dopinško afero "Festina", a je bil na koncu oproščen vseh obtožb.

Francozi so le stežka preboleli poraz proti Španiji, ki je v zadnjih letih veliki tekmec gostiteljev preteklega Eurobasketa, v polfinalu evropskega prvenstva. Gasol je dal na tej tekmi kar polovico španskih točk, 40, na koncu pa je bil po zmagi v finalu proti Litvi in tretjem osvojenem evropskem naslovu izbran za MVP-ja turnirja.

Zanimivo je, da je pred nekaj leti nekdanji francoski teniški igralec Yannick Noah v kolumni v Le Mondu obtožil španske športnike jemanja nedovoljenih poživil. V tej kolumni se je spraševal, zakaj so španski športniki boljši od drugih: "Španci tečejo hitreje od vseh. So čvrstejši, drugim pa prepuščajo le drobtinice. Vsi drugi smo v primerjavi z njimi palčki. Toda v Španiji so imeli afero 'Fuentes', zaradi zdravnika, ki je zakrivil največjo dopinško afero v zgodovini. Vendar so Španci to afero pometli pod preprogo. Danes je, kot kaže, svetovni šport kot v filmu Asterix na olimpijskih igrah. Če vam bo druid pripravil čarobni napitek, boste zmagali. V tem primeru so Španci, podobno kot Obelix, padli v druidov lonec s čarobnim napitkom."